Koikkalainen: Kim Jong-un on talvikisojen yllätysmies

Jaa kaverilleTilaa Seura

Se on sitten varmistunut. Pohjois-Koreakin osallistuu 9. helmikuuta alkaviin talviolympialaisiin Etelä-Korean Pyeongchangissa. Kansat kohtaavat, liput liehuvat, mustat autot kiitävät ja lentokoneet lennättävät maapallon ääriltä toiseen isoa joukkoa maailman urheilevaa nuorisoa ja vielä isompaa joukkoa urheilujohtajia.

Rahaa on. Suorituspaikat ja monumentaaliset olympiarakennelmat kiiltävät; kuluja ei lasketa. Olympialaiseen tapaan kaikki sujuu nuohevasti. Vain yksi tekee tiukkaa: olympiapyhätön nimeä Pyeongchangia ei saada millään sopimaan suomalaisten suuhun. Varmuuden vuoksi Koikkalainenkin lyhentää sen jatkossa vain muotoon P.

P:ssä on mukana yli 20 pohjoiskorealaista urheilijaa. Kovinta paukkua ei ole vielä paljastettu: itse maan rakastettu johtaja Kim Jong-un, 34, vetää trikoot ylleen ja osallistuu kisoihin. Kainalniemen Hien tähtiurheilija Elmo menettää kaikki ennätyksensä.

Kim Jong-un kahmii kultaa

Kuntonsa hyvin ajoittanut Pohjois-Korean johtaja kahmii kultaa freestylessä, ampumahiihdossa, suurmäessä, viidenkympin perinteisellä, rattikelkkailussa, jäätanssin vapaaohjelmassa, alppihiihdon syöksyssä ja lumilautailun kourussa. Enemmänkin kultaa tulisi, mutta ponnisteluista huolimatta ennakkosuosikki Kim Jong-un ei kerta kaikkiaan ehdi joka paikkaan. Liian moni palkintojenjakokin menee päällekkäin muiden palkintojenjakojen kanssa.

Urheilun historiaan jää kaksi kilpailua yli muiden. Ne ovat P:n XXIII talviolympialaisten suurimmat sensaatiot. Järjestäjien huomaamatta Kim Jong-un livahtaa mukaan ja nappaa kultaa myös hiihdossa, naisten takaa-ajossa ja curlingissa Pohjois-Korean naisten joukkueessa.

Venäjän lippua ei P:ssä nähdä. Venäjä on epäoikeudenmukaisesti diskattu kisoista valtiojohtoisen dopingjärjestelmän takia. Venäläisurheilijat menestyivät Sotshin kisoissa positiivisesti, ja positiivinen menestys jatkui myös kisojen jälkeisissä pissatesteissä. Mitaleita jaettiin kisojen jälkeen pitkään uudelleen.

Venäjä keskittyy nuolemaan haavojaan – ja toimeen on pantu. Järjestelmää vahvistetaan nyt niin, että diskaus ei ole enää mahdollista. Kaikki väylät on tukittu, salaliitot eliminoitu ja epäisänmaalliset ainekset vankilassa. Kukaan ei enää pääse ilmiantamaan dopingin käyttäjiä, ja dopingtestien tekijät lännessäkin on pantu mustalle listalle.

P:n kisat ovat Venäjälle valitettava välivaihe. Pääpointti ei ole mömmöjen syönti valtion ohjauksessa. Pääpointti on, että mömmöjen syönnistä ei saa jäädä kiinni. Ongelma on kuitenkin ratkaistu, syylliset rangaistu ja Venäjä palaa pystyssä päin kilvoittelemaan maailman urheilevan nuorison joukkoon. Virheitä ei enää tehdä. Sen varmistaa presidentti Vladimir Putin itse, suuri urheilun ja eritoten jääkiekon ystävä.

Pienellä Suomellakin on sijansa P:n kisoissa. Jos ei aivan huipulle ylletäkään, niin suomalaisurheilijat saavat P:stä vanhaan tapaan arvokasta kansainvälistä kokemusta. Kokemus ei ole yhdentekevää. Se on menestyksen avain kaikissa P:n jälkeen tulevissa talviolympialaisissa. Seuraavat ovat Pekingissä 2022.

Menestyksen takaavat P:ssä vanhat parrat. Kun nuoret eivät jaksa, asemissa ovat kotimaassa aina verekset Juha Mieto ja Matti Nykänen sekä keihäänheittäjä Seppo Räty. Mietaan ja Nykäs-Matin lajit tiedetään, mutta Seppo Räty toimii tarpeen ja eteen tulevien tilanteitten mukaan.

Lue myös:

Koikkalainen: Vuoden kovin uutinen tuli Tuusniemeltä — ”Ei sen tarkemmin kerrottu uhrista”

Koikkalainen: Vinkuva luottokortti ja teeveestä tuttu kirkonmies Teemu Laajasalo

X