Koikkalainen: Kun Janne vielä säät ennusti

Kuuma kesä tuo Koikkalaisen mieleen onnettomuustilastot ja legendaarisen Koivuniemen Jannen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koikkalainen on Seuran kolumnisti.

Kuuma kesä tuo Koikkalaisen mieleen onnettomuustilastot ja legendaarisen Koivuniemen Jannen.
Teksti:
Seura

Kesä on ollut kaunis, ­mutta siinä on ollut tappamisen meininki. Koikkalainen puhuu vain omasta puolestaan, mutta kyllä suomalaisen nahka sopii paremmin syksyyn kuin yli 30 asteen helteisiin. Kelit ovat ­olleet sellaiset, että vähäinenkin ajatustoiminta tyrehtyy.

Kesään liittyvät myös vanhat lehdet. Niitä ullakolla selaillessa paljastuu hyvin, kuinka paljon maailma on muutamassa vuosikymmenessä muuttunut. Ja pakko sanoa – paljon parempaan suuntaan.

Järkyttävä on etenkin vanhojen sanomalehtien onnettomuusuutisten määrä. Maanteillä kuoli ihmisiä paljon – joka ainut päivä. Kursailematta kerrottiin kaikelle kansalle niin tapahtumien kulku kuin vainajan ikä, nimi ja asuinpaikkakunta. Nyt ollaan sentään hienotunteisempia.

Koivuniemen Janne

Koikkalaisen käsiin sattui joulukuun 19. päivän ­Uudenkaupungin Sanomat vuodelta 1969. Kahden palstan uutisessa lehti kertoi, että sääprofeetta on lähtenyt vaarinpäiville. Profeetta oli juuri silloin 80 vuotta täyttänyt maankuulu Koivuniemen Janne. ”Uudelleen lapsuuntuessaan” tämä sanoi lopettavansa aikamiehen työt, joihin säiden ennustaminenkin hänen mukaansa kuului.

Rymättylän äijäksikin kutsutun Jannen ennustuksia seurattiin aikoinaan tarkkaan. Se ei ollut hänelle pelkkä harrastus, vaan hän seurasi luonnon merkkejä siksi, että olisi saanut työssään kalastajana parhaat mahdolliset saaliit. ”Paljon siitä onkin ollut ­merellä apua. Paikkansa ovat ennusteet pitäneet.”

Janne ei tempaissut sääennustuksiaan hihasta eikä ­lepänlehtiä tarkkailemalla. Toiminta perustui monivuo­tisiin havaintoihin ja kokemuksiin. ”Tärkeintä on muistaa ainakin 10 vuotta takaisin päin. Ei etukäteen voi ennustaa, jos ei muista vanhoja tapahtumia”, sääprofeetta jyrähti. 80-vuotispäiviään hän vietti lehden mukaan vaimonsa kanssa Rymättylän Röödilässä (nyk. Röölä).

Jalkapallo on yhä pyöreä

Ei ole enää Jannea eikä ole muitakaan vanhan kansan sääennustajia. Nyt ennustavat tietokoneet. Ilman satelliittikuvia tehtäisiin tuskin ­mitään. Ihmisiäkin silti tarvitaan – ­viimeistään kun tuloksista kerrotaan. Paras sääprofeetta on nykyisinkin se, joka ennustaa aurinkoisimmat säät.

Jalkapallo on kuukauden pyörittelynkin jälkeen pyöreä, mutta lajin Euroopan mestari on Italia. Maallikon on joskus vaikea ymmärtää jalkapallon merkitystä. Se on elämää suurempi asia ja sen vuoksi ollaan valmiita vaikka sotiin. Köyhissä maissa se on ainoa mahdollisuus nousta hyvin palkattuun työhön ja rikkauksiin. Huipulle saakka pääsee vain pieni ­vähemmistö. Promillekaan aloittelijoista ei pääse niin pitkälle.

Englanti hävisi, Italia voitti. Toinen voittaja oli korona­virus. Loppuottelun tulos tiedetään, mutta jälkimmäisen ­ottelun loppulukemat paljas­tuvat vasta myöhemmin.

Lue myös: Arjen draamaa: Tamppausteline kävi kimppuun

X