Koikkalainen palaa vuoteen 1972, jolloin pontikkapaja Torron kylässä tuhottiin

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Koikkalainen
Koikkalainen on Seuran kolumnisti.
Suomi ei ole tunkkainen kyttäysyhteiskunta – Luojan kiitos.

Vaikka siltä ei aina tuntuisikaan, Suomi on kehittynyt viime vuosikymmeninä valtavasti. Tarvitaan vain pieniä muistutuksia, jotka osoittavat, että askeleet ovat olleet oikeita, samoin kehityksen suunta.

Helsingin Sanomissa oli tiistaina 26. maaliskuuta tällainen muistutus. Se oli pikku-uutinen HS 50 vuotta sitten -palstalla.

Uutinen huhtikuun 26. päivältä 1972 kertoi poliisin särkemistä pontikkalaitteista. ”Toteuttaakseen lain kirjaimen” Forssan poliisi oli rikkonut pientilallisen navettaansa kyhäämät alkeelliset pontikankeittolaitteet Tammelan Torrossa.

”Mies oli saanut tislattua kolme litraa väkijuomia, jotka kaadettiin maahan.”

”Hänet haastettiin rikoksesta käräjille.”

Työ valui hukkaan – samoin pontikka

Se oli huono uutinen, mutta sen pitävyyttä ei ole syytä epäillä.

Sen takana oli Helsingin ­Sanomien entinen, jo edesmennyt aluetoimittaja Jyrki Maunula, Koikkalaisen hyvä ystävä ja kollega. Uutismiehenä Maunulalla oli tarkka vainu tällaisiinkin tapahtumiin, mutta myös siitä Koikkalainen on aivan varma, että ­hänen sydämensä oli yritteliään ja kaltoin kohdellun pientilallisparan puolella.

Kolme maahan kaadettua väkijuomalitraa kuulostaa vähältä, mutta tekijälleen se on ollut paljon – ja kaikki hukkaan ­heitettyä työtä. Se olisi ­ollut kiva piristys pientilallisen ­arkeen ja aikaakin olisi säästynyt, kun käynti pitkäripaisessa Somerolla tai Forssassa olisi jäänyt väliin.

Luultavasti pontikan ­maahan­kaato oli ollut poliiseistakin noloa. Joku voi ­puolustaa, että jäipä perhe ­ajamatta kevätpakkaseen, mutta todennäköisesti talon isäntä olisi naukkaillut pontikat omissa oloissaan aiheut­tamatta kenellekään mieli­pahaa.

Suomi ei ole viranomaisten valtakunta

Ajat ovat nyt toiset, luojan ­kiitos. Pontikan keitto on laitonta. Se ei kuitenkaan ole yhteiskunnallinen ongelma. Suomi ei ole viranomaisten valtakunta eikä tunkkainen kyttäysyhteiskunta. Ihmisillä on oikeus kekseliäisyyteen ja hyviksi katsomiensa hankkeiden toteuttamiseen. Sääntöjäkin­ riittää, mutta oman, itsenäisen ajattelun katsotaan jopa olevan koko ­pienen kansakunnan etu ja sen säilymisen edellytys.

Tammelan Torron kylässä keitetyt pontikat eivät olisi ­olleet vuonna 1972 keneltäkään pois. Suotta ne maahan kaadettiin ja käyttäjälle arvokkaat laitteet palasiksi pantiin. Tosi ongelmat ovat nytkin jossain muualla.

Kansalaisen vapaus ja kunnioitus

Kyse ei ole vain pontikasta. On kyse suuremmista asioista, ihmisen kunnioituksesta ja hänen ajatustensa vapaudesta ja omasta päätäntävallasta. Jos diktaattori Vladimir Putin haluaakin hallita kansalaistensa jokaista askelta ja ­ajatusta, me täällä rajan takana kavahdamme sellaista. Meillä on toisenlaiset säännöt.

Lue kaikki Koikkalaisen kolumnit tästä!

X