Teksti:
Koikkalainen

Uusi vuosi on taas päällä. Päivä etenee joutuisasti, on jo pari kukonaskelta joulunaikaista pidempi. Valon määrä nostattaa rintaa. Pimeää on vieläkin, mutta pipo on puolikorvassa ja fiilikset hyvät Suomi-pojalla. Suunta on oikea.

Pakko on silti palata ajassa pari viikkoa taaksepäin. Linnanmäen akvaariokeskus Sea Lifessä koettiin joulun alla dramaattisia ja poikkeuksellisia hetkiä.

Näytelmän pääosassa oli Raipe – ei Helminen, vaan sähköankerias Raipe. Ylen nettisivujen mukaan se oli hotkaissut kitusiinsa eläintenhoitajalta vahingossa pudonneen taskulampun.

Ongelmia syntyi kaksi: palava taskulamppu oli Raipelle hengenvaarallinen, mutta myös Raipe olisi sitä operoiville ihmisille vähemmän harmiton tapaus. Lamppu olisi saatava pois pikimmiten!

Sähköankerias on leikkauspöydällä nukutettunakin niin sanotusti hankala potilas. Normaalioloissa se lamauttaa saaliinsa satojen volttien sähköiskuilla. Se pysäyttää jo virtahevonkin.

Raipe  – aika sympaattisen näköinen otus

Valokuvassa Raipe on aika sympaattisen näköinen otus. Ei se mikään kaunis poika ole eikä varmasti mieluisa vastaantulija uintireissulla, mutta se herättää myötätuntoa omalla karhealla tavallaan.

Taskulampun ahmaisu nostattaa myös nostalgisia, jos kohta ikäviäkin muistoja. Lääkäriä on tarvittu monta kertaa silloinkin, kun perheen pienimmäiset ovat tunkeneet korviinsa, sieraimiinsa ja suuhunsa milloin Lego-palikoita, milloin herneitä, milloin pieniä pattereita ja paristoja.

Siinä ei ollut aikaa ihmettelylle. Lääkäriin tuli kova kiirus. Yleensä nämä tempaukset ajoittuivat tietysti vielä yöaikaan.

Raipen tapauksella oli onnellinen päätös. Raipe operoitiin Yliopistollisessa eläinsairaalassa Helsingin Viikissä. Siellä eläinlääkäri Okko Sukuran onnistui keplotella taskulamppu pois sen sisältä.

Operaatioon meni puolisen tuntia, ja puolisen tuntia kului myös ennen kuin Raipe palasi sähköankeriaitten ilmoille heräämössä. Tutussa kotialtaassaan se uiskenteli taas seitsemän tunnin kuluttua.

Taskulampun poisto sähköankeriaasta on ison tiimin töitä. Ongelmia on jo siinä, miten työskennellä alkuvaiheessa altaassa niin, ettei tule sähköiskuja. Leikkaussalissakin on monta mietittävää. Palava sähkölamppu elävän sähköankeriaan sisuksissa ei ole ihan jokapäiväinen ongelma.

Loppu hyvin, kaikki hyvin. Raipe – nimensä se on saanut eräältä tamperelaiselta jääkiekkoilijalta – kesti dramaattiset hetket kuin mies.

Jos tällainen ilmaus sallitaan, niin nyt Raipe on taas tukevasti tolpillaan. Ruokakin maittaa sille kuulemma niin kuin ennenkin.

Kaikesta on opittavaa. Joulunaikainen Raipe-episodikin muistutti siitä, ettei koskaan kannata pudottaa palavaa sähkölamppua sähköankeriaitten sekaan vesialtaaseen. Jos ei muuta, niin hyvä on ainakin huolehtia siitä, että lamppu on putoamishetkellä sammutettu. Jo se on pienemmän riesan tie.

Raipen pelastuminen on myös osoitus siitä, että Suomessa on monen lajin osaamista. Ammattimiehet ryhtyivät pelastusoperaatioon välittömästi – pelotta ja ennakkoluulottomasti.

Se kannatti. Raipe elää ja voi hyvin.

Perin tylsää on palata operaatio Raipesta ihan normaaliin arkeen. Ei Suomessa sentään joka päivä operoida sen paremmin tavallisia kuin sähköankeriaitakaan.

Pakko se on kuitenkin tehdä. Ei elämä ole pelkkää dramatiikkaa. Tähtihetket eivät erotu, jos ei ole välillä seesteisiä suvantovaiheita.

Lue myös: 

Käytätkö kumisaappaitasi väärin?

Kaisa Mäkäräinen korjasi Lahden doping-hiihtojen jättämät vauriot

X