Koikkalainen: Venäjällä virallinen ja epävirallinen totuus elävät rinta rinnan

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Koikkalainen
Koikkalainen on Seuran kolumnisti.
Onko edessä päivä, jolloin venäläiset lähtevät joukolla keittiöistään ja vaativat suoraan muutosta?

Ensimmäinen pakkasaamu. Koikkalaisen kotimittari näytti aamuneljältä 2,5 pakkasastetta. Pihalla seisovan auton tuulilasi oli paksussa jäässä.

Ennen talven tulosta jopa iloitsi. Se oli vakuus siitä, että luonnossa kaikki on hyvin. Nyt se merkitsee vain epävarmuutta ja hurskasta toivomusta Eurajoelle päin: toivottavasti Olkiluoto 3 toimii taas.

Koikkalainen ei sano enää ääneen, missä muualla ajatukset pyörivät. Ne ovat pyörineet siellä viime vuoden syksystä saakka. Lisäpuhtia niihin tuli 24. helmikuuta.

Silloin kaikki muuttui.

Koikkalainen ei silti ole luovuttamassa. Päinvastoin. Nyt, jos koska lippujen on hulmuttava entistä korkeammalla.

Venäjän kaksi todellisuutta

Ukrainan sotaa seuratessa on jokaiselle selvinnyt, missä ovat Venäjän todelliset hermokeskukset. Ehei, eivät ne ole Putinin ja hänen koneistonsa hallussa. Putinilla ei ole niihin mitään asiaa.

Venäjänmaan tärkeimmät asiat ratkotaan jokaisen kodin keittiössä. Niissä puhutaan madalletulla äänellä, mutta sanotaan suoraan, mitä asioista oikeasti ajatellaan.

Venäjä-ekspertti, professori Kimmo Rentola on kuvannut Venäjän ilmapiiriä niin, että venäläisissä keittiöissä tiedetään koko valtakunnan asioista paljon enemmän kuin mitä Venäjän tiedotusvälineet niistä kertovat.

On kaksi todellisuutta. Virallinen ja epävirallinen.

Keittiön pöydän äärellä istutaan, otetaan votkaryyppyjä ja juttu kulkee. Tiedossa on totuus Ukrainan ”erikoisoperaatiostakin”. Se ei ole sama kuin viranomaisten välittämä totuus.

Putin menisi mieluusti venäläisen keittiöön, mutta hänellä ei ole sinne mitään asiaa. Hän on niissä persona non grata, epätoivottu henkilö.

Venäjän kansa on oppinut läksynsä. Viranomaisiin hän ei luota ja mielipidetiedusteluihin hän vastaa, mitä hänen toivotaan vastaavan. Se on pienimmän riesan tie.

Säästötoimia Suomessa

Onko edessä päivä, jolloin venäläiset lähtevät joukolla keittiöistään ja vaativat suoraan muutosta?

Optimistit sanovat, että tulossa on. Realistit eivät siihen usko. Elämä – ja sota – jatkuvat aivan niin kuin ennenkin.

Elämä jatkuu Suomessakin. Se edellyttää säästötoimia.

Pari viikkoa sitten Koikkalainen kirjoitti suihkuttelujen kalleudesta. Lukija hämmästeli, että kuinka ihmeessä joku ehtii käymään suihkussa 1–2 minuutissa. Varsinkin pitkähiuksiselle se on hänestä sula mahdottomuus.

Suomi on vapaa maa. Jokainen voi itse valita, mitä suihkutteluistaan maksaa. Koikkalaisella ei ole Björn Borg -lettiä. Koikkalainen pesee siilinsä 1–2 minuutissa.

Ei sitä kyllä usko Koikkalaisen eukkokaan.

Lue kaikki Koikkalaisen kolumnit tästä!

X