Järjettömästä sodasta Ukrainassa pitäisi laittaa Venäjälle lasku – Putin ei halua maksaa, epäilee Koikkalainen

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Koikkalainen
Koikkalainen on Seuran kolumnisti.
EU:ssa mietitään jo, miten Ukraina jälleenrakennetaan, vaikka sota jatkuu. Maksumieheksi ei tietenkään päädy se, joka on vastuussa täystuhosta.

Kesäilta on kaunis Hämeenlinnassa, entisessä H:n läänin H:n pääkaupungissa. Koikkalainen nauttii vaatimattoman, mutta kotoisan rintamamiestalonsa saunan puukiukaan kipakoista lämmöistä ja vilvoittelee välillä terassilla. Vähän helpottaa: hellesää ei ole enää pahin. Löylyt rauhoittavat niin kuin aina, mutta mielessä käy – tietysti, kuinkas muuten – myös Ukrainan järjetön sota.

Itä-Ukrainassa kuulema vaivaa molemmin puolin rintamaa ammuspula. Niin paljon suhisee ilmassa rautaa niin kohti miehitettyjä alueita kuin vapaata Ukrainaakin, että sotakomissaareilla on suurin huoli amitsuunin riittämisestä.

Järjetön on sota. Se on irralleen päästetty peto. Kukaan ei voi sanoa, että siinä touhussa olisi joku tolkku ja joku järki. Se on pelkkää hävitystä ja kauhistusta. Voittajakin on häviäjä.

Ottaako suurvalta työvoiton?

Vaihtoehtoja ei ole. Näitten asioitten kanssa on vain tultava juttuun. Ja hoidettava homma kotiin niin, ettei järki mene. Mikään mahti maailmassa ei kuitenkaan kerro, mikä on tulevaisuus. Loppuuko sota, loppuuko kärsimys. Kuka sanoo jonain päivänä, että nyt jumalauta riitti?

Julma totuus on se, että Ukrainan sodassa ei mitellä siinä, mikä on oikein ja mikä väärin. Moraaliset arvot eivät ratkaise sodan voittajaa.

Nyt näyttää siltä, että suurvalta ottaa työvoiton. Venäjällä on tykinruokaa; se ei ole koskaan laskenut sen päälle, kuinka paljon menee omia sotilaita.

Suurvallalla on myös tykötarpeita. Sen ei tarvitse miettiä, kuinka paljon ja kuinka kauan pitää läimiä tavaraa taivaalle, jotta vastustaja jonain päivänä kypsyy.

Kun sotakone on aikansa – vuoden, kaksi, kolme – jumputtanut, alkavat toiset toimet. Esimakua on jo saatu siitä, mitä se Ukrainalle merkitsee. ”Vapauttajat” ovat näyttäneet, mikä on järjestys, kun pyssyt eivät enää pauku. Voi vain toivoa, ettei sitä päivää koskaan tule.

Syyllinen maksumieheksi

Vaikka järjetön sota jatkuu, EU:ssa pohditaan jo, miten hoituu Ukrainan jälleenrakennus. Siihen menee satoja miljardeja euroja.

Hämmästyttävää on, että jälleenrakennuksesta huolehtisi Euroopan unioni, ei Venäjä, joka on kiistämätön syyllinen hirvittävään hävitykseen. Ukraina on pantu monin paikoin maan tasalle. Ilman Vladimir Putinin sairaita päähänpinttymiä, väärinarviointeja ja julmaa vihaa ukrainalaisia kohtaan sitä ei olisi tapahtunut.

Jos jonkun pitää maksaa jälleenrakennus, niin osoite on selvä. Maksaja on Venäjä ja syyllinen Putin, joka on ottanut Venäjän kansalta rajattomat valtuudet riehua hulluna suvereenissa naapurivaltiossa.

Kärsimykset eivät ole korvattavissa millään rahalla, mutta jälleenrakennukseenkaan ei heru Venäjältä koskaan killinkiäkään.

Paavikin voi joskus erehtyä, Putin ei koskaan.

Lue kaikki Koikkalaisen kolumnit tästä!

X