Koko Suomi lomailee heinäkuussa – ”Uudet ministerit puuhastelevat tahoillaan ja selvittelevät edeltäjiensä tekosia”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Koikkalainen
Koikkalainen on Seuran pakinoitsija. © Tomi Malkki
"Eläkeläisetkin kurkkivat kaihoisasti ulos ikkunasta ja toivovat, että olisivat vielä töissä ja nyt olisi loma – tai ainakin vapaapäivä", kirjoittaa Koikkalainen Seuran pakinassa.

Elämme vuoden hiljaisinta aikaa. Suomi melkein seisoo. Jos suinkin on voinut, työssä käyvä väestö on perinteiseen tapaan keskittänyt lomansa heinäkuuhun. Eläkeläisetkin kurkkivat kaihoisasti ulos ikkunasta ja toivovat, että olisivat vielä töissä ja nyt olisi loma – tai ainakin vapaapäivä.

Eduskuntakin lomailee. Uudet ministerit puuhastelevat tahoillaan ja selvittelevät edeltäjiensä tekosia. Eritoten tuntuu töitä riittävän liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinilla (sd). Aiemmin hänen tontillaan oli Ruotsin toiseksi suurimman pankin SEB-pankin hallituksen jäseneksi siirtynyt Anne Berner (sitoutumaton keskusta). Jälkeen jäivät isot taksi- ja junaliikenteen sotkut, kaipaamaan ei juuri kukaan.

Varsinainen onnenpoika on ollut perussuomalaisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemi. Hän putosi huhtikuussa eduskunnasta, mutta pääsi takaisin, kun puoluetoveri Teuvo Hakkaraisesta tuli europarlamentaarikko. Lucky loser Kankaanniemi kävi heinäkuun alussa ilmoittautumassa vanhassa työpaikassa ja lähti saman tien lomalle. Sitä jatkuukin sitten syyskuun alkuun.

Niin suviaika kuin onkin, on myös vakavampien kysymysten paikka. MTV:n nettisivuilla kysyttiin, miksi kuntosalitreeni pierettää. Samaa vaivaa on kuulema myös jooga- tai pilatestunneilla. Haastateltavana pieruongelman kartoituksessa on ollut Gabrielle Kassel. Jutusta ei selviä hänen kotimaansa. Koikkalaisella on vahva epäilys, että se kuuluu ns. hyvinvointimaiden joukkoon.

Ongelma on kuitenkin globaali, joten pureutukaamme siihen lähemmin. Jo treeni itsessään voi synnyttää ilmavaivoja. Taivuttamiset ja kääntyilyt pusertavat ruuansulatuskanavassa olevan ilman ulos. Myös voimatreeni pierettää jutun mukaan. Osasyy voi olla hengitystekniikka, joka ’pakottaa’ ilmaa myös vatsaan.

Hypyt ja pomput saavat sisäelimet liikkumaan. Samalla lähtee liikkeelle suolistossa oleva ilma. Ruokavaliolla on luonnollisesti suuri merkitys. Jos ilmavaivat eivät pelota, nauti surutta sipuleita, palkokasveja ja hiilihappojuomia.

Gabrielle Kasselilta irtoaa myös lohdutuksen sana. Hän painottaa, että kyseessä on kehon normaali toiminto. Pidättely ei kannata, pieru poistuu kehosta tavalla tai toisella, jopa keuhkojen kautta. ”Kaikki pierevät, varsinkin salilla”, hän kiteyttää.

Kauniita sanoja. Sinäkään et ole ongelmasi kanssa yksin.

Juhannuksen alla kiiri viesti walesilaisen näyttelijän William Simonsin, 78, kuolemasta. Nimi ei ehkä paljon kerro, mutta jos paljastaa samaisen näyttelijän elämän tärkeimmin roolin, niin jo alkaa raksuttaa. Simons oli Sydämen asialla -sarjan Alfred ”Alf” Ventress, Ashfordlyn poliisiaseman hötkyilemätön, kananmunia ahmiva poliisikonstaapeli.

Alf Ventress on ollut yksi suosikkisarjan keskushahmoista, jonka ympärille kaikki on kotoisasti kietoutunut. Ei päällepäsmäri eikä pää punaisena muitten päitten yläpuolella huutamassa, vaan kulkemassa järkkymättömästi omaa verkkaista tietänsä. Roolissaan hän oli ehkä laiskanpulskea, mutta poliisityössä auttoivat hänen kokemuksensa, viisautensa, psykologinen pelisilmänsä ja pettämätön muistinsa. Niiden avulla selvisivät kinkkisimmätkin jutut.

Katsopa ympärillesi. Näitä ventressejä on onneksi meidänkin joukossamme kohtuullisessa määrin. He luovat ystävällisen ja turvallisen ilmapiirin; he rauhoittavat muut ihmiset jo pelkällä olemuksellaan. He näkyvät oikeastaan vasta sitten, kun he ovat poissa.

X