”Korona on kuin aikoinaan Karl Marxin kommunismin aave, joka liikkuu kaiken yllä”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Koikkalainen
Koikkalainen on Seuran pakinoitsija. © Tomi Malkki
”Korona on kuin aikoinaan Karl Marxin kommunismin aave, joka liikkuu kaiken yllä. Se haluaa koko maailman”, Koikkalainen kirjoittaa.

Tuli ja meni, syysmyrsky Aila. Hulppeasti paistoi taas aurinko, lämpömittari nousi heinäkuun lukemiin ja tasavallassa melkein kaikki hyvin. Paitsi se, että koronaviruskin näkyy tykkäävän kauniista ilmoista ja lämpimästä säästä. Huono yhtälö, olisi sanonut Koikkalaisen entinen matematiikan opettaja Kani. Kunnianarvoisa mies, mutta tehtävä impossible.

Niin tässä tuntuu käyvän, että edessä on toinen käpertymisen talvi. Vaikeus – tai suoranainen mahdottomuus – on vain se, että kaikki ihmiset eivät voi toimia niin kuin karhut ja vetäytyä vain talviunille. Jonkun pitää tehdä töitäkin ja huolehtia siitä, että niin tavara kuin rahakin liikkuvat. Karvat korvilla on aika ajoin mukavakin olla, mutta myös elämän pitää jatkua. Kaikkea ei ole vielä tässä sodassa nähty.

Korona kuin Karl Marxin kommunismin aave

Koronasta on käyty kovaa debattia. Jotkut ovat sanoneet, että sitä vastaan käytyä kamppailua ei saisi kuitenkaan verrata sotaan. Luo kuulemma vääriä mielikuvia. Niin tai näin, Koikkalaisen käsityksen mukaan vertaus sotatilaan on kuitenkin perusteltavissa vaikka hinnalla, joka pandemian vastatoimista on jo maksettu. Puhumattakaan siitä, että kukaan ei tiedä, kuinka suuri on loppulasku.

Numeroita on turha yrittää lyödä pöytään. Varmaa on vain se, että koronan loppulaskua maksetaan kauan. Kysymys ei ole vuosista. Arvio on, että ei menee siinä ainakin muutama valtionvarainministeri loppuun. Vanhasta syödään jo.

Kun kansakunnat käyvät sotiin, hintaa ei yleensä kysytä. Rahaa löytyy aina, kun sotalippu nostetaan tankoon ja jos sodan kyseenalaistajia on, heidät hiljennetään nopeasti. Koronasodassa on ollut toisin. Koko ajan tasapainoillaan siitä, miten paljon siihen on laittaa rahaa ja kuinka suuret terveydelliset riskit voidaan sodankäynnissä samaan aikaan ottaa. Niin kuin näkyy, kaikkia tyydyttävää balanssia ei ole löytynyt. Raja elää.

Mitä oli vanha normaali?

Korona on kuin aikoinaan Karl Marxin kommunismin aave, joka liikkuu kaiken yllä. Ei sille riitä Suomi tai Eurooppa. Se haluaa koko maailman. Haaveilulle ei ole nyt aikaa eikä tilaa. Ei edes sille, että paluu vanhaan normaaliin olisi jonain päivänä mahdollista.

Muistatko vielä, mitä oli vanha normaali? Silloin ihmisen ainoat murheet olivat, kuinka saada kaupassa pienet plastiikkipussit auki ja kuinka pitää silmälasit puhtaina. Se oli taistelua, jossa pussi oli joskus auetakseen, useimmiten ei. Silmälaseissa oli pinttynyt likakalvo, joka sumensi näön ja vei lopulta järjen.

Biden vai Trump? Yhdysvaltain presidentinvaaleihin on 33 päivää. Pelissä on paljon. Näillä näkymin jopa se, kumpi voittaa. Jos vaalitulokset tuppaavat vaihtelemaan vanhoissa itäblokin maissa, niin ei USA:nkaan järjestelmä kaikkein yksinkertaisin ole. Suoranaista vilppiä ei ole siellä kuitenkaan nähty.

Varmaa on vain, että plastiikkipussit aukeavat marraskuun 3. päivän jälkeenkin huonosti. Silmälaseissa on töhnää maailman tappiin. Suurissa kysymyksissä ihmiskunta saa edelleenkin vain odottaa.

Lue kaikki Koikkalaisen kolumnit tästä.

Lue myös: Kasvot koronavilkun takana – Sami Köykkä, 51, kehitti sovellusta parantaakseen maailmaa: ”Tykkään tehdä palveluita, joista on ihmisille hyötyä”

Sami Köykkä

Ikuinen Commodore-lapsi Sami Köykkä on unelmiensa pelipaikalla: teknologian parissa – ja pelastamassa maailmaa. ”Olen vähän tällainen propellihattu. Innostun kaikesta uudesta, keksin ja kehittelen asioita mielelläni”, Sami Köykkä kuvailee. © Sara Pihlaja

X