”Koronavelkaa tulee jopa 30 000 000 000”, Koikkalainen enteilee

Jaa artikkeliTilaa Seura
Koikkalainen
Koikkalainen on Seuran pakinoitsija. © Tomi Malkki
”Kun Sanna Marinin hallitustaival alkoi vuosi sitten, tuskailtiin sitä, miten Suomi selviää uusista muutaman miljardin euron valtionveloista. Nyt summa on lähes kymmenkertaistunut koronan vuoksi.” Koikkalainen kirjoittaa.

Kiitos kysymästä, hyvin muhii peruna Koikkalaisen perunapellolla. Peuroja ja kauriita on saanut hätistellä pellolta jo nyt, mutta muutoin kasvuolosuhteet ovat suotuisat. Vettäkin tuli pitkän kuivan kauden jälkeen sopivasti. Satoa ei ole odotettavissa aikoihin, mutta siihen ei Koikkalainen ole varautunutkaan.

Pois turha kiire, jos mahdollista. Vanhan kansan tahti perunoittenkin suhteen sopii mainiosti. Kustaan päivänä maahan, joskus loppukesästä ylös. Tulevat, kun tulevat. Hyvää kannattaa aina odottaa.

Vanhanen valtionvarainministeriksi

Mennyt viikko oli täynnä poliittista räyhää. Politiikassa tahti on muuttunut. Valtiovarainministeri Katri Kulmunin puhekurssituksista alkanut episodi kääntyi parissa päivässä Kulmunin eroon, huhupuheissa melkein hallituskriisiin ja nopeisiin henkilövaihdoksiin. Lopullinen ratkaisu tuli maanantai-aamuna: uusi valtiovarainministeri on eduskunnan puhemies ja 2 624 ministeripäivän konkari Matti Taneli Vanhanen. Kepu pelasi varman päälle.

Vanhoina ”hyvinä aikoina” valtiovarainministerin yli 50 000 euron puheoppi- ja viestintäharjoituslaskua olisi pyöritelty, kauhisteltu – ja unohdettu. Nyt ei enää. Käry voi käydä mistä vain. Eniten Koikkalainen ihmettelee Kulmunin kurssitusten hintaa. Ohjausta on annettu 700 eurolla tunti. Hinta on rasvainen. Pakko on kysyä, ovatko hinta- ja laatusuhde olleet paikallaan? Oppiko valtiovarainministeri puhumaan ja olemaan liikaa jännittämättä? Huomaako ulkopuolinen eron vanhaan?

Katri Kulmunin eroilmoituksen jälkeen viikonloppuna kuhisi. Laarista kaivettiin vanhoja haamuja Mauri Pekkarista ja Esko Ahoa myöten, mutta he kiittivät ja kieltäytyivät perin hankalaksi tietämästään valtiovarainministerin urakasta. Pekkarista pelotti sekin, että postin pituudesta ei ole mitään varmuutta. Jos homma loppuisi ennen aikojaan, paluuta Brysselin meppipaikalle ei enää olisi. Kun/jos korona on jonain päivänä jollain lailla klaarattu, alkaa todellinen taisto. Se on taistoa rahoista ja veloista. Siinä menee äkkiä maine.

Koronavelkaa vanhojen velkojen päälle

Mittasuhteet ovat valtavat. Kun Sanna Marinin hallitustaival alkoi vuosi sitten, tuskailtiin sitä, miten Suomi selviää uusista muutaman miljardin euron valtionveloista. Ne olisi pakko ottaa. Nyt summa on lähes kymmenkertaistunut koronan vuoksi.

Arvailut – lopullista summaa ei tiedä vielä kukaan – ovat, että uutta valtionvelkaa pitäisi ottaa 30 miljardia euroa. Jotta rahamäärä jäisi lujemmin lukijan silmien verkkokalvolle, niin kirjoitetaan se tähän numeroina. Se on 30 000 000 000 euroa ja kuten sanottua, pelkästään uutta velkaa vanhojen velkojen päälle.

Summaa on vaikea hahmottaa. Pahinta 30 000 000 000 eurossa on se, että ehkä sekään ei riitä. Aika näyttää. Koikkalainen on valmis lisäämään siihen kesän mittaan muutama palleron, niin pysymme ajan tasalla.

Kun Koikkalainen lopettelee näitä rivejä, maapallon ohi on MTV:n mukaan juuri suhahtanut halkaisijaltaan 600-metrinen asteroidi. Luojalle kiitos, että möhkäle paineli osumatta ohi. Etäisyyttä maapalloon oli 5,1 miljoonaa kilometriä. Onneksi lentorataan ei tullut klappia. Kaikki on tässä maailmassa niin pienestä kiinni.

Lue kaikki Koikkalaisen pakinat tästä.

Lue myös: Ahkerat oman pihansa siivoajat kunniaan, talouden uskottavuus kuntoon – ja Suomi pystyy tienaamaan tässä ajassa, sanoo Matti Vanhanen

Matti Vanhanen

© AlfaTV

X