Turha tieto on tärkeää! ”Maailma ei ehkä kaunistu – se suorastaan avartuu”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Koikkalainen
Koikkalainen on Seuran pakinoitsija. © Tomi Malkki
Tiedätkö sinä, mikä kirppu elää vuorimajavan takapuolessa? ”Tieto auttaa näkemään maailman täysin uusin silmin”, Koikkalainen muistuttaa.

Sitkeää yritystä oli, mutta ei näyttävää lopputulosta. Talvi oli jo tullakseen parin pakkasyön jälkeen, mutta ensimmäiset lumihiutaleet jaksoivat juuri ja juuri laskeutua maahan saakka. Rima täristen voi kuitenkin kauniin runollisesti kirjoittaa, että eteläiseen Hämeeseen satoi ensilumen.

Ei edes kahta täyttä viikkoa, kun Yhdysvallat äänestää. Kukaan ei voi sanoa, onko tuleva presidentti uusi vanha vai kokonaan uusi. Merkit ovat sellaiset, että se ei ole pelkkä läpihuutojuttu. Voi olla niin, että kokonaan uusi voittaa, mutta syrjäytetty vanha ei tyydykään äänestystulokseen, vaan käynnistää totaalisen valitusrumban.

Pian olemme tässä asiassa eilistä viisaampia, mutta vasta aika näyttää, kuten politiikan toimittajien terävin kärki viiltävän analyyttisesti vaali­taistelua kuvaa. Maailmanloppu ei tule, mutta ei ole syrjäisintään maankolkkaa, johon vaalien tulos ei jollain lailla vaikuttaisi.

Pohjois-Koreassa vaaleilla ei ole ollut merkitystä miesmuistiin. Maan johdossa istuu aina saman suvun mies, joskus ehkä nainenkin. Merkit ovat sellaiset, että muutosta ei tule. Kim Il Sung sen 1940-luvulla aloitti, poika Kim Jong Il jatkoi ja nyt maata johtaa pojanpoika Kim Jong-un. Suuria Johtajia kaikki.

Koska kaikki adjektiivit Kimien ylistämiseksi on jo käytetty loppuun, Koikkalainen ei voi kertoa heidän urotöistään sen enempää. Mennä viikolla Kim Jong-un kuitenkin vuodatti krokotiilinkyyneleitä pyytäessään puheessaan anteeksi sitä, ettei ole tehnyt kaikkea mahdollista kansalaistensa hyväksi.

Puhe herkisti ainakin Kim Jong-unin itsensä. Kuulijakunnasta ei ole tietoa. Tässä yhteydessä on pakko lainata Koikkalaisen suuresti arvostamaa venäläisen kirjallisuuden klassikkoa Leo Tolstoita (1828-1910). Sisältö oli tämä: Niin monet valtaapitävät sanovat tekevänsä kaikkensa alaistensa hyväksi. Kaiken, mutta eivät sitä, että nousisivat pois heidän selästään. Koska Tolstoi ei elinvuosiensa vuoksi voinut tietää Pohjois-Korean johtajista mitään, sanat eivät kohdistuneet suoraan heihin.

Planeetan suurin kirppu ja avartuva maailma

Koikkalainen pahoittelee, että on viime aikoina laiminlyönyt työnsä kansanvalistuksellisen puolen. Korjattakoon se nyt. Tiedätkö, mikä on Hystrichopsylla schefferi? Aivan oikein, se on maailman suurin, jopa 1,5-senttiseksi kasvava kirppu. Entä missä otuksessa ja missä ruumiinosassa Hystrichopsylla elämänsä elää? Kyllä, vuorimajavan takapuolessa.

Tästä Koikkalainen on varma. Ei ole mitään syytä epäillä, etteikö vuori­majavan, eläväksi fossiiliksikin kutsutun jyrsijän, peräpeilissä voi elää intohimojen ryydittämää, henkisesti antoisaa ja täysipainoista elämää. Varjona on vain se, että vuorimajava voi jonain kauniina päivänä kuolla alta pois.

Joku äkkiväärä tietysti jo älähtää, että Hystrichopsylla-tietous kuuluu joka paikkaan tunkeutuneen turhan tiedon joukkoon. Ilmankin pärjää oikein hyvin. Päinvastoin. Tieto auttaa näkemään maailman täysin uusin silmin. Maailma ei ehkä kaunistu, mutta se suorastaan avartuu.

Lue kaikki Koikkalaisen kolumnit tästä.

Lue myös: Tästä syystä 10-senttinen varastohämähäkki on erinomainen vieras kotonasi

Varastohämähäkki (Tegenaria atrica)

Varastohämähäkki (Tegenaria atrica) © Creative Commons

X