”Maailma saa kyllä kaatua, mutta eniten ihmistä silti syövät pienet vastoinkäymiset”

Vastoinkäymiset eivät saa Koikkalaista tinkimään periaatteistaan. ”Periaatteellisista syistä syttyvät maailmansodatkin”, Koikkalainen kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koikkalainen on Seuran pakinoitsija.

Vastoinkäymiset eivät saa Koikkalaista tinkimään periaatteistaan. "Periaatteellisista syistä syttyvät maailmansodatkin", Koikkalainen kirjoittaa.
Teksti: Koikkalainen

Vastoinkäymiset tuovat vaihtelua arkeen, mutta onpa tämäkin nyt nähty. Ensimmäinen todellinen kesäpäivä, aurinko paistoi, linnut lauloivat, puut viheriöivät. Koikkalainen osti Hämeenlinnan Prismasta 1,778-grammaisen pussin punaisia Bellarosa-perunoita. Oikein hyvän näköisiä – ja vanhasta muistista – myös hyvän makuisia muussi- ja uuniperunoita.

Jumalainen, outo lämmin päivä raskaan talven jälkeen herpaannutti tarkkaavaisuuden. Vasta kotona Koikkalainen huomasi, että olikin ostanut hintalapun mukaan pussillisen Galia-melonia. Hinta oli sen mukainen. Melonina vaa´alla punnitun pussin hinta oli 5,30 euroa. Oikea hinta olisi ollut 2,22. Melonin kilohinta oli 2,98, Bellarosan 1,25.

”Periaattesta ei tingitä”

Kuten koko ihmiskunta hyvin tietää, maailma saa kyllä kaatua, mutta eniten ihmistä silti syövät pienet vastoinkäymiset. Hoitamattomina niistä tulee periaatteellisia, elämää suurempia kysymyksiä. Tyhmä extramaksu alkoi julmasti kaikertaa Koikkalaistakin eikä vähiten siksi, että vaimo virheen itse asiassa ensin huomasi – ja siitä myös ystävällisesti huomautti.

Koikkalainen sieppasi Bellarosa-pussin kangaslaukkuun ja ajoi kaupungin toisella laidalla olevaan Prismaan. Matkalla ei sattunut pahempia. Eräällä tienpätkällä kyllä korjattiin katua. Koikkalainen ei huomannut tilapäistä 30 kilometrin nopeusrajoitusta eikä perässä ajanutta poliisiautoa. Nopeutta oli jonkin verran yli 30:n, mutta ehkä aurinko paistoi myös poliisiautoon. Ei tullut perunapussille lisähintaa.

Prisman infossa ystävällinen asiakaspalvelija korjasi heti hintavirheen kyselemättä. Koikkalainen sai erotuksena takaisin 3,08 euroa. Oikeastaan summa oli pyöristettynä 3,10 euroa. Näitä kuulemma sattuu. Koikkalainen poistui paikalta tyytyväisenä. Mieltä ei painanut yhtään se, että olisi tullut paljon halvemmaksi pysyä kotona ja kärsiä tappio nahoissaan. Eihän se silti niin mene: periaatteista ei tingitä. Periaatteellisista syistä syttyvät maailmansodatkin.

Perunapussin väärä hintalappu askarrutti Koikkalaista ajoreissun jälkeenkin. Mitä olisi tapahtunut, jos kaikki olisi mennyt toisin päin: Koikkalainen olisi ostanut Galiaa ja pätkäissyt erehdyksessä pussin kylkeen Bellarosan kilohintalapun. Olisiko kassa silloin huomannut virheen?

Vain 3,08 euron tähden.

Koikkalainen arvelee, että tällaistakin tapahtuu. Näin päin tapahtuneita virheitä ei kuitenkaan ajella kaupungin läpi korjailemaan. Olisihan se ihan suhteetonta, että asiakas joutuisi muutaman kolikon takia ottamaan senkin riskin, että juuri sillä kauppamatkalla tulisi sakko ylinopeudesta tai iskisi vaikka koronvirus. Sitä on liikkeellä. Olisi siinä muutaman perunan hinnalla kohtalokkaat seuraukset.

”Elämä näyttää jatkuvan”

Ehkä joskus koittaa päivä, ettei Koikkalaisen tarvitse enää puhua koronaviruksesta. Viattomista perunoistakin vain päädyttiin pitkän kaaren kautta tähän Wuhanin pikkupiruun. Tätä kirjoitettaessa sen aiheuttamaan tautiin on kuollut Suomessa 307 ja koko maailmassa 332 924 ihmistä.

Ne ovat rumia lukuja. Niiden rinnalla 3,08 euroa tuntuu häviävän pieneltä summalta. Ensimmäisissä on kysymys pandemiasta, jälkimmäisessä periaatteesta. Elämä näyttää jatkuvan.

Lue kaikki Koikkalaisen pakinat tästä.

Lue myös: Reportaasi: Ruotsin vapaampi koronalinja – Näin epidemia eteni tukholmalaisen silmin

"Talous romahtaa, jos kansakunta kököttää vain kotona", kirjoittaa Koikkalainen.

X