
Martti J. Kari on poissa – ”Hän laittoi asiat kylmän rauhallisesti paikoilleen eikä kaunistellut suuren naapurimme aikeita eikä toimintatapoja”
Martti J. Kari ei pelotellut sodalla eikä Venäjällä. Hän kehotti vain suhtautumaan molempiin kylmän rauhallisesti.
Koikkalainen on Seuran kolumnisti.
Kriisiajat nostavat aina esiin omat miehensä ja naisensa. Ukrainan sotaa kommentoivat ex-kenraalit ja ex-everstit ovat olleet kiinteä osa suomalaisten arkea helmikuusta 2022 lähtien.
Tieto pysäytti. Yksi heistä on kuollut. Apulaistiedustelupäällikkö evp. ja työelämäprofessori Martti J. Kari menehtyi syöpään 30. elokuuta Jyväskylässä.

Jyväskylän yliopiston opettaja, entinen sotilastiedustelun apulaispäällikkö Martti J. Kari menehtyi 62-vuotiaana. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Martti J. Kari – Räväkkä ja rohkea mies
Kari oli räväkkä ja rohkea esiintyjä. Hän laittoi asiat kylmän rauhallisesti paikoilleen eikä kaunistellut suuren naapurimme Venäjän aikeita eikä toimintatapoja.
Hänellä oli siihen hyvät edellytykset ammattinsa, intohimoisen kiinnostuksensa ja käytännön kokemustensa kautta.
Suomalaiset tarvitsivat Martti J. Karia, kun sota tuli liian lähelle, melkein iholle. Karin sivallukset sattuivat ja jopa pelottivat, mutta niitä tämä maa ja sen pelästyneet kansalaiset kaipasivat.
Suoraa puhetta, kaunistelemattomia tosiasioita, terveitä epäilyksiä – ja päälle lujaa luottamusta siihen, että me joka tapauksessa selviämme.
Totuuden torvi ei hiljene
Meillä on hyvät puolustusvoimat, meillä on hyvät valmiudet ja meillä on halu puolustaa tätä maata ja olla myös Ukrainan tukena raakaa hyökkääjäänsä vastaan.
Totuuden torvia ei silti aina kaivata. Totuuden torvet halutaan jopa hiljentää. Sitä ei kuitenkaan tapahtunut Martti J. Karin kohdalla.
Sitä ei tapahtunut myöskään ex-kenraalien ja nykyisten kansanedustajien Pekka Toverin ja Jarmo Lindbergin kohdalla.
Kaikkia heitä on tarvittu näinä ankeina aikoina, joille ei loppua näy.
Kaja Kallas arvioi väärin
Sodat nostavat esiin myös antisankarinsa. Venäjän toimet jyrkästi tuominnut ja kovassa nosteessa ollut Viron pääministeri Kaja Kallas on joutunut yllättäen huonoon valoon.
Hänen miehensä firma on koko sodan ajan käynyt tuottoisaa kauppaa Venäjällä.
Kallas kiistää jyrkästi olleensa tietoinen miehensä liiketoimista. Hän puolustautuu kiistämällä kaiken.
Kuka uskoo Kallasta? Enää harvat. Himmeneekö Viron politiikan suuri tähti vai sammuuko kokonaan?
Tällainen on tosisade
Ihmisen muisti on epäluotettava. Unohdus laskeutuu kaiken ylle kuin ensilumi. Kun esimerkiksi kuukauden helleaaltoa seuraa sade, niin jo toisena sadepäivänä ihminen tuskailee, että aina sataa.
Sitä se on nytkin. Aina sataa.
Macondo on kylä Etelä-Amerikassa. Siitä on tehnyt kuuluisan kolumbialainen Nobel-kirjailija Gabriel Carcía Márquez. Kirjan nimi on Sadan vuoden yksinäisyys.
Macondossa satoi yhtä mittaa neljä vuotta, yksitoista kuukautta ja kaksi päivää. Epäselväksi jäi vain, oliko Macondon kylää ollut koskaan olemassakaan.
Lue kaikki Koikkalaisen kolumnit täältä.