Mistä Navalnyi-protestit kertovat? – ”Yhteiskuntarauhaa ei voi enää ostaa vain halvalla leivällä ja votkalla”

”Kremlin mukaan huligaanit ovat täyttäneet kadut sen jälkeen, kun myrkytysyrityksestä toipuva oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi paiskaistiin vankityrmään”, Koikkalainen kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koikkalainen on Seuran pakinoitsija.

”Kremlin mukaan huligaanit ovat täyttäneet kadut sen jälkeen, kun myrkytysyrityksestä toipuva oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi paiskaistiin vankityrmään”, Koikkalainen kirjoittaa.
Teksti: Koikkalainen

Sinnikkäästi nousee harmaan pilviverhon takana aurinko. Päivät pitenevät, valo lisääntyy. Parempaa kohti mennään. Vielä ei taivas sentään täyty talitiaisen riemukkaasta kevätlaulusta. Koikkalainen muistaa ajat, jolloin hätäisimmät aloittivat sen jo joulupyhien jälkeen ennen vuodenvaihdetta.

Mistä Navalnyi-protestit kertovat?

Maailmalla tapahtuu. Pamppulinjan valinnut Kreml väittää, että huligaanit ovat täyttäneet suurkaupunkien kadut sen jälkeen, kun myrkytysyrityksestä toipuva oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi paiskaistiin vankityrmään. Huligaaneja pidätettiin hyvin väkivaltaisin ottein noin 3 500. Heidän joukossaan ei ole laturaivon sairastuttamaa hiihtäjä Aleksandr Bolshunovia. Hän kulkee edelleen vapaalla jalalla.

Koikkalainen katsoi Wikipediasta. Venäjällä on nyt 144,5 miljoonaa asukasta. Urakka on iso, mutta ei mahdoton. Kun kansalaisia ruvetaan oikein urakalla pidättämään, niin ­tasaisella 3 500 ihmisen taulukolla per päivä saadaan vuodessa telkien taakse jo 1 277 500 ihmistä. Siitä on ­sitten hyvä jatkaa. Toimintamalli tulee Valko-Venäjältä. Se on päinvastainen kuin esimerkiksi jääkiekossa. Jos alkaa mennä huonosti, yleensä vaihdetaan valmentajaa, ei koko ­joukkuetta.

Kreml valitsi pamppulinjan.

Venäläiset ovat tunneihmisiä, mutta Navalnyi-protestit kertovat jostain muusta. Onpa pienisieluista väkeä, kun nostaa metelin vain siitä pikkuruisesta syystä, että kaikki eivät ole soveliaita edes ehdokkaiksi presidentinvaaleissa. Heidän tiensä katkaistaan verukkeilla, jotka ovat tuttuja Gösta Knutssonin Pekka Töpöhäntä -kirjoista. Likaisimpien – ja useimmiten tekijöilleen itselleen katastrofaalisesti päättyvien – temppujen takaa paljastuu epäluuloinen ja pahanilkinen Monni.

”Kohtuuskin on tuntematon käsite”

Monni muistuttaa erästä bunkkerissaan Moskovassa pelkäävää diktaattoria. Monni on kaikessa mukana hännystelijöineen, mutta ei silti onnistu pyrkimyksissään.

Leningradilaisen työläisperheen lapsesta eliittiin nousseen mahtimiehen uran kaari on surullisen tuttu: valta on turmellut, omahyväisyys sulkenut silmät ja ahneus syönyt ihanteitten rippeetkin. Kohtuuskin on tuntematon käsite: omaisuus vain kasvaa ja pöyhkeitä luksuslinnoja syntyy.

Normaalioloissa Monni voisi pysyä vallassa, mutta ­koronavirus on sekoittanut maan jo muutoinkin rempallaan olevan talouden. Kansan elintaso laskee ja kansalaisyhteiskuntaa tungetaan yhä tiukemmin nurkkaan. Oikeusvaltiosta ei ole tietoakaan.

Yhteiskuntarauhaa ei voi enää ostaa vain halvalla leivällä ja votkalla. Televisio syytää yksipuolista hallituksen propagandaa, mutta nuoriso on löytänyt täysin uudet tietolähteet. Sulkeutuuko internet?

Virossa hallituspohja vaihtuu. Änkyröivä Ekre-puolue on siirretty sivuun ja uudeksi pääministeriksi on nimitetty liberaali Kaja Kallas. Viro valitsi toisen tien kuin Unkari ja Puola. Maalla on nyt nainen presidenttinä ja pääministerinä. Ensimmäisen naispääministerin hartioille on asetettu iso taakka. Hänen urakkansa ei ole helppo.

Lue kaikki Koikkalaisen kolumnit tästä.

Lue myös: Korruptioskandaali säästi Viron repivältä riidalta seksuaalivähemmistöjen oikeuksista – Näin oikeistopopulistit jätettiin alttarille

Lue myös: Sinetöikö tämä myrkytyksen ajankohdan? Aleksei Navalnyi kehitti Venäjän oppositiolle ääntenkeskitysmallia, jolla valtapuoluetta saa pelattua vaaleissa sivuun

Kuvakaappaus videolta, jossa Aleksei Navalnyi puhuu kannattajilleen pidätyksensä jälkeen.

Kuvakaappaus videolta, jossa Aleksei Navalnyi puhuu kannattajilleen pidätyksensä jälkeen. © Lehtikuva / AFP

X