Onko Suomi valmis?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Boris Nemtsov, nollakasvu, suuret ikäluokat

ONKO SUOMI ja maailma valmis?

Sitä kysyi monta kertaa kirjailija Pentti Haanpää ihmetellessään, miksi 1930-luvun toimettomille käsille ei löytynyt töitä. Työttömien nälkäiset armadat kiersivät maata.

Ei ollut rakennettavaa, ei kynnettävää, ei tehdastöitä, ei palveluammattien askareita.Vasaroilla ei ollut naulattavaa, mutta nuijat paukkuivat pakkohuutokaupoissa. Maantiet täyttyivät kulkijoista.

ONKO SUOMI valmis? Sitä samaa voisi nyt kysyä espoolaiselta hallintotieteiden maisterilta Pekka Parkkiselta. Hänen lyhyt yleisöosastokirjoituksensa ilmestyi Helsingin Sanomissa viime viikon torstaina.

Onko Suomi valmiiksi rakennettu?

PEKKA PARKKISEN mielestä Suomi on nollakasvussa, mutta ei lamassa. Jos Suomessa olisi lama, ei syntyisi lainkaan uutta tuotantoa.

Viime vuosina on kuitenkin hänen mukaansa syntynyt uutta tuotantoa saman verran kuin vanhaa on tuhoutunut.

SAMA MIES on ennenkin ajatellut talousasioista toisin. Koikkalainen nimittäin arvailee, että Pekka Parkkinen on eläkkeellä oleva Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen entinen tutkimuspäällikkö.

Parkkinen on esittänyt mielipiteitään Seurassakin. Mikäli Koikkalainen oikein muistaa, Parkkinen laittoi jäitä hattuihin silloin, kun kaikki kynnelle kykenevät talousmiehet uhkailivat kuorossa Suomea valtaisalla eläkepommilla.

Parkkinen oli toista mieltä. Uhkakuva oli hänen mukaansa silkkaa pelottelua eikä perustunut laskennallisiin tosiasioihin.

NYT SUURIMMAT ikäluokat ovat jo aika pitkällä eläkkeellä.

Parkkisen ennustukset olivat ilmeisen päteviä. Pommi ei ole paukahtanut.

PARKKISEN nollakasvuväite on aika mielenkiintoinen. Nollakasvua ovat monet toivoneet yltäkylläisyyden keskellä, ja nyt se on sitten Parkkisen mukaan täällä.

Onko hyvä? Miltä tuntuu? Saavatko kerskakulutukseen kyllästyneet rauhan vai pitäisikö huolestua siitä, että näkymät eivät olekaan erityisen hyviä?

NIIN TAI näin, aivan kaikki ei sentään Suomessa seiso.

Pehmopaperitehtailla menee kuulemma hyvin ja selluloosa käy kaupaksi. Uusia tehtaita suunnitellaan ja osa kauhistelee jo, riittääkö Suomessa edes raaka-ainepuuta niitten kaikkien pyörittämiseen.

LAIHOINA VUOSINA kehitys on ollut selvä. Ruokakaupoista ostetaan entistä halvempaa syötävää.

Tieto vessapaperin kulutuksen kasvusta on kuitenkin lohduttavaa laman – tai nollakasvun – keskellä.

Jos pehmopaperi – kuvioilla tai ilman, hajustettuna tai hajuttomana – käy kaupaksi, on ihmisten täytynyt jotain laittaa suuhunsakin.

Kun näin on, ei Suomessa voi kauhean huonosti mennä.

VIIKKO SITTEN Koikkalainen veikkasi, että Venäjän oppositiojohtajan Boris Nemtsovin murhaaja löytyy melkoisella varmuudella Kaukasiasta tai Ukrainasta.

Venäläistuomarin mukaan yksi epäilty on jo tunnustanut, ja toinen kuollut hämärissä olosuhteissa. Viidestä pidätetystä ainakin neljä on kaukasialaisia.

LOPPU ON puhdasta tilastotiedettä.

Kyllä sellaisesta sakista jo jonkun on pakko olla syyllinen. Asiahan on tutkimattakin selvä.

KUN KOIKKALAINEN haki aamun pimeydessä sanomalehdet postilaatikosta, mustarastas veteli lähimetsässä huiluineen raivoisaa kevätlaulua.

Se oli kaunista kuultavaa, mutta siinä oli myös tiukka viesti.

Tämä on minun tonttini! Muut koiraat älköön vaivautuko.

X