Pelolle ei ole koskaan rakennettu mitään kestävää: ”Pelko luo vain uutta pelkoa – Lukashenko on umpikujassa”

Jaa artikkeli
Koikkalainen
Koikkalainen on Seuran pakinoitsija. © TOMI MALKKI
"Pelko luo vain uutta pelkoa, kehenkään eikä mihinkään ei voi aidosti luottaa. Lukashenko on umpikujassa", Koikkalainen kirjoittaa entisen kolhoosijohtajan toimista.

Kaunis on Koikkalaisen rintamamiestalon ikkunasta avautuva kesäaamu, mutta maailma on ruma. Luulisi kaiken olevan hyvin: linnut laulavat, puut kukkivat, lehvistöissä on alkukesän heleä vihreys, mutta Valko-Venäjän diktaattorilla on suurin murhe vain toisinajattelijoista.

Kiekkomies Aljaksandr Lukashenko pysäytti ”turvallisuuskoneistoineen” siviililentokoneen ja kaappasi sen kansainväliseltä reitiltään Minskiin. Diktaattorin oli aivan pakko pidättää Ryanairin koneesta Ateenasta Vilnaan matkalla ollut oppositioaktivisti Roman Protasevitsh. ”Pommiuhkalla” hätälaskuun pakotettua ja maanpaossa elänyttä Protasevitshia voi uhata nyt jopa kuolemantuomio.

Miksi diktaattorien on niin vaikea hyväksyä, että joku ajattelee toisin kuin he? Lähtevätkö he tosissaan siitä, että oikeassa maailmassa kaikki on hyvin silloin, kun kaikki ajattelevat – juuri niin kuin he – samalla tavalla? Onko ihmistä edes rakennettu niin, että hän olisi koko ajan samaa mieltä kuin muut?

Pelko luo vain uutta pelkoa – Lukashenko on umpikujassa

Jos kysymys olisi vain ajattelusta, kaikki olisi suhteellisen hyvin. Mutta kun ei ole. ”Turvallisuuskoneistot” luovat pelon ilmapiirin, joka tukahduttaa kaiken muun. Valko-Venäjällä ei pelkää vain tavallinen kansa. Siellä pelkää eliittikin. Siellä pelkää myös entinen kolhoosijohtaja ja nykyinen diktaattori Lukashenko, 66 vee. Hän tietää, että häneltäkin voi jonain päivänä mennä kaikki, valta, maine, kunnia ja omaisuus. Ehkä jopa henki.

Pelolle ei ole koskaan rakennettu mitään kestävää. Pelko luo vain uutta pelkoa, kehenkään eikä mihinkään ei voi aidosti luottaa. Lukashenko on umpikujassa. Hän roikkuu epätoivoisesti vanhassa ja tuhoon tuomitussa järjestelmässä. Se aika tulee vielä. Eikä diktaattoria auta edes toisen diktaattorin, Vladimir Putinin tuki.

Samat palkkasoturit vastakkain

Vaihdetaanpa aihetta jääkiekkoon. Sekin kaikertaa mieltä nyt. MM-kisat ovat alussa, mutta Leijonat meni ja hävisi Kazakstanille, Keski-Aasian ex-neuvostotasavallalle ja maailman suurimmalle sisämaavaltiolle. Pääkaupunki Nur-Sultan. Ei auttanut Lempäälän Mörkö eikä nuori leijonakaarti, vaan voiton ottivat Kazakstanin NHL- ja KHL-pelaajat.

Pieneksi on maailma tältäkin osin mennyt. Samat palkkasoturit ovat vastakkain samoissa bokseissa, pelattiin mitä sarjaa tahansa. Häviöihin ei vain totu. Aina kirveltää. Ennen DDR, Ranska ja Saksa, nyt Kazakstan ja muut nousevat kiekkomaat. Kaikki voivat yllättää.

”Kun omaisuus kasvaa, se alkaa polttaa näpeissä”

Kauppalehti kirjoitti, että yksittäisistä suomalaisista tavaramerkeistä vahvin brändi on Finlandia Vodka. Se kuuluu maailman kymmenen myydyimmän votkamerkin joukkoon. Jopa Puolassa sen osuus on yli puolet votkien kokonaismyynnistä.

Suomalaiset pelkäävät omistamista. Kun omaisuus kasvaa, se alkaa polttaa näpeissä. Finlandia Vodkakin on myyty amerikkalaisille. Jotain sentään jäi Suomeenkin: Finlandia Vodka tuotetaan edelleen Koskenkorvan ja Rajamäen tehtailla. Altia jatkaa valmistusta yksinoikeudella ainakin vuoteen 2035 saakka. Peliaikaa on jäljellä siis 14 vuotta.

Lue kaikki Koikkalaisen kolumnit tästä.

Lue myös: Olisiko Ryanairin pilotti voinut kieltäytyä lentämästä Minskiin? ”Jos hävittäjä tulee siivelle, sitä ei noin vain sivuuteta”

X