Pudottaako sote kaupunginjohtajien palkat?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Koikkalainen
Koikkalainen on Seuran kolumnisti.
Hyvinvointialueiden johtajille maksetaan hävytöntä palkkaa valtionvelan vain kasvaessa.

Ei mitään uutta mustan mullan maasta. Sota jatkuu kolmatta kuukautta Ukrainassa, ja ajat ovat, mitä ovat, mutta periksi ei pidä antaa. Venäjän sota on valtaisa ongelma. Se ei kosketa vain hyökkäyksen kohteeksi joutunutta Ukrainaa. Sen vaikutukset tuntuvat koko Euroopassa eikä puhettakaan, että normaali arki voisi näillä näkymin palata Suomeenkaan.

Sodan kumussa etenee myös sote, sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus. Koska suuren yleisön kiinnostuksen kohteet ovat nyt muualla, iso muutos tapahtuu vaivihkaa. Se sote-valmistelijoille sopii.

Sivusta katsottuna on nimittäin väkisinkin syntynyt vaikutelma, että tällä haavaa suurin murheenaihe on ollut se, kuinka kovaa palkkaa voidaan – siis iljetään – maksaa hyvinvointialueiden uusille johtajille.

Tutut nimet hääräävät sote-kuvioissa

Raha-asiat kiinnostavat aina. Hyvinvointijohtajien hyvinvointi ainakin näyttää olevan hanskassa. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan suurimpien pomojen kuukausipalkat huitelevat karkeasti arvioiden 14 000 – 18 000 euron haarukassa. Johtotasolla palkkaa ei ole pahemmin kummasteltu: se on kuulema käypä summa, kun otetaan huomioon työtehtävien vaikeus ja vastuullisuus.

Uusille hyvinvointialueille rakennetaan myös laajaa­ luottamusmiesverkostoa. Verkosto näyttää koostuvan jo muissa tehtävissä mukana olevien kunta- ja valtakunnan tason poliitikoista. Vaalien alla suuri huolenaihe oli, että vanhat ­politiikan kasvot täyttävät myös hyvinvointiorganisaatiot.

Niin kävikin, huoli toteutui: syntyi uusi rälssi ja samat nimet hääräävät nyt niin hyvinvointialueilla kuin ennen eduskunnassa ja kunnan- ja kaupunginvaltuustoissa. Yksikään ei ole valittanut, että ei pysty repeytymään joka suuntaan tai että olisi liikaa töitä. Ne ovat heille pelkkiä järjestelykysymyksiä.

Työ vähenee, entä palkka?

Hyvinvointialueille siirtyy paljon tehtäviä, jotka aikaisemmin ovat kuuluneet kunnille. Koko lystin kuittaavaa veronmaksajaa kiinnostaakin nyt sellainen pikkuseikka kuin entisissä toimissaan jatkavien kunnan- ja kaupunginjohtajien palkkataso.

Koikkalaisen korviin ei ainakaan ole kuulunut hiiskaustakaan siitä, että istuvien kunnanisien palkkoja pudotettaisiin samassa suhteessa kuin heidän työnsäkin vähenevät. Enteet ovat huonot. Sote ei ­tässä pure: työmies eli kuntajohtaja on palkkansa ansainnut.

Sote ja kaikki siihen liittyvä kuulostaa perin paperiselta ja byrokraattiselta, mutta niissä kuvioissa liikkuu suuri raha. Ei ole yhdentekevää, miten asiat hoidetaan, kun julkinen velkataakka käy koko ajan raskaammaksi. Yhtään ei asiassa auta, että tykit jylisevät edelleen yötä päivää Mustanmeren rannoilla.

Voi olla, että diktaattori Vladimir Putin nukkuu yönsä hyvin. Me muut emme.

Lue kaikki Koikkalaisen kolumnit tästä!

X