Rahaa sataa Siilinjärvelle – ja Jyrki Kataiselle: ”On suorastaan epähienoa puhua samaan aikaan rahapelien koukuttavuudesta”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Koikkalainen
Koikkalainen on Seuran pakinoitsija. © Tomi Malkki
"Monopoliyhtiö Veikkauksen herrat saivat helpotusta pahimpiin paineisiinsa, kun Siilinjärvelle pätkähti kuin taivaan lahjana Eurojackpotin 90 miljoonaa euroa", kirjoittaa Koikkalainen Seuran pakinassa.

Syksy saa. Ihanat ovat kasteiset aamut ja komeita pihan puista maahan kopsahtelevat omenat. Haikeus kipuaa rintaan, kun linnut alkavat parveilla muuttoa varten, mutta on luvassa hyvääkin. Viime päivien runsaat sateet ehtivät kuivan kesän jälkeen vielä virkistää sienien rihmastoja.

Tyhmä ei sitä huomaa, mutta elämän kestävät asiat eivät näistä sen kummemmiksi muutu. Kiitollinen saa olla, että olemme saaneet tällaisen maan ja tällaisen suurenmoisen luonnon.

Maailman isoiset varmaankin halajaisivat tätäkin, mutta kaikki ei ole ostettavissa isollakaan rahalla eikä kaikkea saa haltuunsa kalleimmillakaan sotakoneilla.

Brasilian sademetsissä palaa. Käsittämättömän suuret alueet katoavat savuna ilmaan eikä puhe maailman turmeltuvista keuhkoista ole ollenkaan liioiteltua. Maan tuore presidentti Jair Bolsonaro, ”Tropiikin Trump”, jakelee ylimielisiä arvioitaan palojen seurauksista ja näkee tulipaloissa vain hetken hyödyn. Uudet laidunmaat tuovat lyhyellä ajalla näennäistä taloudellista hyötyä, mutta niistä kärsii koko maapallo.

Jäljet pelottavat. Historiassa on paljon surullisia esimerkkejä siitä, että lyhytnäköiset ottavat näissä kahinoissa voiton.

Nokkaa pidemmälle ei katsota ja oma suu on lähimpänä.

Vanhoina aikoina Suomessa olisi nyt maansuru. Työviikko olisi käynnistynyt ankeissa tunnelmissa.

Suomi hävisi tyttöjä lukuunottamatta kaikissa yleisurheilumaaotteluissa Ruotsille kuuluisat rökäletappiot. Selkään tuli, ja kaikki selittelyt ovat turhia.

Nyt suurin osa kansasta ei edes tiedä, että ikivanhaa maaotteluperinnettä jatkettiin taas jokavuotuisella koitoksella. Mitä oli ennen: koko Suomi pysähtyi ja hiljentyi radioiden ja television ääreen. Verisiä kamppailuja stadionilla seurattiin intohimoisina, tapahtuivat ne Helsingissä tai Tukholmassa.

Mikä on muuttunut? Koikkalainen ei tiedä. Ihmettelee vain. Miksi mikään ei värähdä? Ei vain ole niin nokonnuukaa, kumpi on parempi. Jos laji olisi jääkiekko ja vastakkain samat maat, tilanne olisi toinen.

Monopoliyhtiö Veikkauksen herrat saivat helpotusta pahimpiin paineisiinsa, kun Siilinjärvelle pätkähti kuin taivaan lahjana Eurojackpotin 90 miljoonaa euroa. Hyvää koko suurpläjäyksessä oli sekin, että voiton jakoi viisikymmentä ihmistä, joista suurin osa oli todennäköisesti paikkakunnalta.

Kun tuollainen rahamäärä tipahtaa tavallisille kansalaisille, on suorastaan epähienoa puhua samaan aikaan rahapelien koukuttavuudesta. Ja kun voittopotti on yli 90 miljoonaa, ei Veikkauksessa tarvitse murehtia siitä, että mainonnassa pidetään sattuneesta syystä pientä paussia. Isot voitot ovat aina parasta mainontaa.

Siilinjärvelle on muutoinkin tulossa huomattava rahasumma. Se ei ole aivan Eurojackpot-tasoa, mutta siinä on se hyvä puoli, että se tulee joka kuukausi.
Saaja on todennäköisesti Siilinjärven suuri poika, ex-pääministeri, ex-kokoomusjohtaja ja pian myös ex-komissaari Jyrki Katainen.

Päätöstä ei ole vielä tehty, mutta Jyrki Katainen on yksi vahva ehdokas Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran yliasiamieheksi ensi vuoden alusta lähtien. Palkkaa tästä työstä maksetaan yli 22 000 euroa kuukaudessa.
Ei huono.

X