”Rajakahakka” vai tykinruokataso? Ihminen ei osaa olla sotimatta

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Koikkalainen
Koikkalainen on Seuran kolumnisti.
Sotauutisten virta lorahtelee pään läpi kuin vesi rännistä, mutta totuus on silti, että sodat ovat ihmiskunnan suurinta järjettömyyttä.

Uutinen kertoi, että ainakin 135 sotilasta on kuollut Armenian ja Azerbaidzanin välisessä ”rajakahakassa”. Uhrien määrä voi Armenian mukaan nousta, sillä ”rajakahakassa” myös haavoittui paljon sotilaita.

Nyt tilanne on maiden rajalla vakaa mutta jännittynyt.

Uhrien omaisille se tuskin oli vain ”rajakahakka”. Kenraaleille se sitä varmasti oli, mutta suoritusportaassa – jotkut puhuvat myös tykinruokatasosta – se merkitsi monen nuoren miehen julmaa kuolemaa tai loppuelämää sokeana, rampana tai mielenterveyden menettäneenä.

Kumpi on kovempi kohtalo? Sitä ei kukaan koskaan kommentoi. Yhdestäkään heistä ei kuulla enää mitään tämän ”rajakahakka”-uutisen jälkeen.

Sotamatematiikkaa

Taistelukentiltä kantautuu rumempiakin lukuja. Lähteestä riippuen niissä on paljon klappia.

Ukraina arvioi, että Ukrainan sodassa on kaatunut yli 50 000 venäläistä sotilasta. Venäjän puolustusministeri, Tuvan autonomisen tasavallan suuri poika Sergei Shoigu taas paiskaisi viikolla omista kuolleistaan lukeman 6 000.

Kuka on oikeassa? Todennäköisesti ei kukaan. Ukraina on lähempänä totuutta. Sergei Shoigu taas on tempaissut lukunsa hihasta.

Epäolennaista on, ovatko puolustusministerin luvut oikeat. Olennaista on, että 6 000 kuollutta palvelee paremmin Vladimir Putinin sisäpoliittisia tarpeita kuin 50 000 kuollutta. Oikea luku saisi ”erityisoperaation” näyttämään ihan oikealta sodalta.

Yhteinen tahto puuttuu

Sotauutisten virta lorahtelee pään läpi kuin vesi rännistä, mutta totuus on silti, että sodat ovat ihmiskunnan suurinta järjettömyyttä.

Tätähän on hoettu jo tuhansia vuosia. Kuussakin käyneestä ihmisestä ei ole siihen, että ratkaisisi ristiriidat sopimalla. Ei sotimalla. Yhteinen tahto puuttuu.

Surullista – ja ristiriitaista, myönnetään – on lisätä, että Ukrainalla ei ole ollut vaihtoehtoja. Venäjä ei ole niitä sille missään vaiheessa tarjonnut.

Ukraina valitsi sodan. Puolustussodan.

Lue myös: Syksyllä 1941 Kiovaa piirittivät saksalaiset – Josif Stalin uhosi joukkojaan säälimättä: ”Kiova on ollut ja tulee aina olemaan neuvostokaupunki”

Viisas ei pluttaa

TM Rakennusmaailma latasi energiansäästöstä korutonta tekstiä.

Vartin mittaiseen lämpimään suihkuun kuluu keskimääräisessä kolmehenkisessä taloudessa enemmän energiaa kuin kodin valaistukseen ja kotielektroniikan käyttöön kahdessa viikossa.

Yhdessä vuorokaudessa sama tarkoittaa, että minuutin mittainen lämmin suihkuhetki kuluttaa enemmän energiaa kuin koko päivän valaistus ja kotielektroniikan käyttö.

Mitä tähän nyt fiksusti sanoisi?

Sanotaan vaikka niin, että viisas ei pluttaa suihkussa veden kanssa. Ääliö taas sammuttelee samaan aikaan hiki päässä ledlamppuja – ja käy välillä suihkussa vilvoittelemassa.

Lue kaikki Koikkalainen kolumnit tästä!

X