Oliko Kirsi Piha ensimmäinen raskaan sarjan luopuja? – ”Someöyhöttämiseen kuuluvat myös valeviestit”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Koikkalainen
Koikkalainen on Seuran pakinoitsija. © TOMI MALKKI
”Maailma hukkuu sanomisiin. Riittääkö enää kuulijoita, kun tavaraa on ilmassa niin paljon? Kuvaavampaa sanaa tälle hullunmyllylle tuskin löytyy kuin – niin, someöyhöttäminen”, Koikkalainen kirjoittaa.

Kun elämä tuntuu kurjalta, hyvä tapa ottaa etäisyyttä on vaihtaa näkökulmaa vähän freesimmäksi. Kysymys ei ole koronaetäisyydestä, vaan siitä, miten asiat haluaa nähdä. Kirjailija-toimittaja-ex-kansanedustaja Aino Suhola esitti tästä aikoinaan hyvin kuvaavan esimerkin. ”Kaksi miljoonaa kärpästä ei voi olla väärässä: paska on hyvää.”

Helmi-maaliskuun vaihteen viikonloppu oli korea ja aurinkoinen. Se sai ihmiset liikkeelle. Lämpimillä paikoilla ojentelivat jo jalkojaan ja siipiään ensimmäiset huonekärpäsetkin. Ne eivät ehkä ole kaikkein somimpia elinkumppaneita, mutta vaihdapa näkökulmaa: ne ovat varma merkki siitä, että talven selkä on taittumassa.

Faktat hukkuvat someöyhöttämiseen

Näkökulma voi kadota kokonaankin. Sosiaalisessa mediassa kiertää keksitty tekstilainaus muka erään ministerin puheenvuorosta hallituksen viime viikon tiedotustilaisuudessa.

Someöyhöttämiseen – uusi, mutta osuva termi, sitä käytti Lari Malmberg Helsingin Sanomissa – kuuluvat myös valeviestit, ja uskottavimpia ovat ne joissa on todenmukaisuuden tunnetta. Kokemusta on, että kyseinen ministeri on pitkäpiimäinen, monotoninen ja poukkoileva lörpöttelijä – ja puhuu mielellään.

Siksi tämäkin lause tuntui kuin ministerin suusta tulleelta:

”Tältä osin olemme saapuneet tilanteeseen, missä miltään osin harkitaan toimenpiteitä joiltain osin. Siltä osin myöhemmin osaamme sanoa, pohditaanko rajoituksia näiltä osin.”

Faktat pilaavat hauskan tarinan. Ei ministeri kameroiden edessä tuommoisia sanonut, sen voi tarkistaa kuka vain. Jokainen tiedotustilaisuus löytyy tallennettuna verkosta.

Kirsi Piha – ensimmäinen raskaan sarjan luopuja?

Kokoomuksessa on kovaa ristivetoa liberaalien kokoomuslaisten ja puolueen oikean laidan kulkijoitten välillä. Kaatuiko Kirsi Pihan tie pormestarikisassa siihen vai oliko someöyhöttäminen vain liikaa?

Paljon on puhuttu siitä, että moni potentiaalinen ja kelpo kunnallisvaaliehdokas ei viitsi ruljanssiin lähteä, koska ehdokkuuden sivutuotteena ­tulevat somekansan loputtomat viha- ja paskapuheet. Onko Kirsi Piha tässä ensimmäinen raskaan sarjan luopuja?

Oliko someöyhötys Kirsi Pihalle liikaa?

Puolueen johdolle oli tuskin mieleen, että kotiasiat levitettiinkin koko kansan setvittäviksi. Ongelmia ei hoidetakaan siististi perhepiirissä, vaan kaikki pääsevät nyt niitä vapaasti sorkkimaan. Mukana on taatusti valpas ja aina väärin ymmärtävä some.

Jokainen voi halutessaan sanoa mitä tahansa mistä asiasta tahansa. Se on somen hyvä ja huono puoli. Maailma hukkuu sanomisiin. Riittääkö enää kuulijoita, kun tavaraa on ilmassa niin paljon? Kuvaavampaa sanaa tälle hullunmyllylle tuskin löytyy kuin – niin, someöyhöttäminen.

Vanhat taloyhtiön kokoukset hiekkalaatikon väri- ynnä muine tähdellisine ja tuntikausia kestäneine riitoineen olivat ­someöyhöttämisen rinnalla kuin idyllisiä rupatteluja kesäillan rauhassa. Nyt iskuja tulee vyön alle ja selkään tasaiseen tahtiin mihin vuorokauden aikaan tahansa. Keskustelun taso on matalalentoa.

Ennen kaikki oli paremmin. Tv-kanaviakin oli vain kaksi.

Lue kaikki Koikkalaisen kolumnit tästä.

X