Suomi herää horroksestaan – ”Ohi ei talven kammotus ole, koronasta ei ole vielä päästy”, Koikkalainen muistuttaa

Jaa artikkeliTilaa Seura
Koikkalainen
Koikkalainen on Seuran pakinoitsija. © Tomi Malkki
”Koronan vuoksi on tehty miljardivelat. Kun säännökset taudin suhteen höllentyvät, on aika keskittyä talousasioihin”, Koikkalainen kirjoittaa.

Kuukausi on vaihtunut, koronakevät kääntynyt kesään. Suomi on heräillyt horroksestaan, ravintolat, museot, liikunta- ja harrastuspaikat osin avanneet ovensa. Kokoontuakin saa jo isommalla porukalla ja pitää vaikka omia pikkujuhlia. Ohi ei talven kammotus kuitenkaan ole, koronasta ei ole vielä päästy.

Yhdysvalloissa leviävät suurkaupunkien mellakat, joita eivät ulkonaliikkumiskiellot hillitse. Video mustan miehen kuolemasta poliisin käsissä on saanut mielenosoittajat liikkeelle. Verestävät roturistiriidat revittiin taas auki, katkeruus nousee pintaan.

Maan seuraaviin presidentinvaaleihin on aikaa vaivaiset viisi kuukautta. Tarkka päivä on 3. marraskuuta 2020. Istuva presidentti Donald Trump miettii ankarasti keinoja pysyäkseen vallassa. Epäonnistunut taistelu koronaa vastaan on ollut hänelle raskas painolasti eikä jatkosta Valkoisessa talossa ole mitään takeita. Tilanne ei siis muutu: uusia yllättäviä temppuja ja vetoja on odotettavissa.

Hyvin ei ole mennyt Venäjän presidentti Vladimir Putinillakaan. Suurta ja mahtipontista toisen maailmansodan vuotuista voitonjuhlaa ei voitu järjestää ja myös suunnitelmat presidentin valta-asemien vahvistamiseksi lykkääntyivät. Koronavirus riehuu hallitsemattomasti ja talous on mennyt rumasti kuralle öljyn roiman hinnanlaskun vuoksi.

Ei ihme, että Putin on ollut aika hiljaa. Jatkosta ei ole hänenkään kohdallaan varmuutta. Kiveen sitä ei ainakaan ole hakattu. Ei sellaista herraa eikä narria, jolle eivät kellot jonain päivänä soisi.

Koronasta seuraa miljardivelat

Kun maailma palaa, pieni ihminen yleensä vetäytyy oloihinsa – ja käpertyy koloihinsa. Kaikille se ei tietenkään ole mahdollista. Sekaan on ollut vain mentävä, vaaroista ja riskeistä huolimatta.

Koronan vuoksi on tehty miljardivelat. Kun säännökset taudin suhteen höllentyvät, on aika keskittyä talousasioihin. Vielä ei tiedetä, kuinka syvältä taantuma ryömäisee Suomessa eikä sitäkään, kuinka siitä mahdollisesti noustaan. Yritysjohtajien huulilla on nyt outo, mutta hienolta kuulostava sana resilienssi. Niin yksityisen ihmisen kuin vaikkapa yrityksen kannalta se merkitsee kykyä sopeutua, selviytyä ja nousta ennakkoluulottomasti kriisistä.

Miten on sinun resilienssisi laita?

Onko Suomella ja suomalaisilla resilienssiä? Tämän kysymyksen saamme nyt juhlapuheissa kuulla kyllästymiseen saakka. Silti se on olennainen kysymys. Kun resilienssi ehtyy, alkaa puuristin tienuu. Antaa nahkurin orsien kuitenkin odottaa. Toivoa ei saa heittää.

Koikkalainen ainakin luottaa tulevaisuuteen. Resilienssiä piisaa. Ja vanhasta otetaan kaikki se hyvä, mikä on plakkariin vuosien varrella kertynyt ja kestäväksi havaittu. Traditionaaliseen tapaan on Pyhämaan rantapellolle taas pantu kasvamaan tulevan talven siiklit. Jos kehua saa, niin ikään kuin harson alla jo hiukan kuhisisi.

Sellaiseksi on vain osaamattoman kaupunkilaistollon perunanviljely mennyt, että peltopläntin ympärille piti laittaa tiivis muuri tuulessa liehuvaa ja silmiin kirkuvaa keltaista muovia. Kaiken kokeneet ja taistelussa melkein luovuttaneet sanovat, että ei se joka paikan valloittaneita peuroja ja kauriita loitolla pidä. Parempiin suihin menevät jo köyhän perunatkin. Pakko on ihmisen silti jotain yrittää.

Lue kaikki Koikkalaisen kolumnit tästä.

Lue myös: Tartuntaryppäiden jäljitystyö yllätti: ”Koronavirustauti voi oireilla näinkin epätyypillisesti” – Jos oireilet, hakeudu testeihin!

THL:n nykyohjeistuksen mukaan koronatestiin voidaan ohjata myös kaikki lieväoireiset. Koronavirustauti leviää lieväoireisten ja oireettomienkin taudinkantajien kautta.

THL:n nykyohjeistuksen mukaan koronatestiin voidaan ohjata myös kaikki lieväoireiset. Koronavirustauti leviää lieväoireisten ja oireettomienkin taudinkantajien kautta. © Tommi Tuomi

X