”Syyriassa tilanne mutkistuu ja kärjistyy, muualla maailmassa paukkuvat pörssikurssit – alaspäin”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Koikkalainen
Koikkalainen on Seuran pakinoitsija. © TOMI MALKKI
"Syyria on maailmanpolitiikan ja eturistiriitojen kylmä ja kyyninen näyttämö, jossa ei lasketa ihmisten inhimillisille kärsimyksille mitään hintaa", Koikkalainen kirjoittaa.

Takana on taas pitkä viikonloppu Pieniveden rannalla Etelä-Savossa Pertunmaalla. Pakkasta parina kolmena päivänä poikkeukselliset viisitoista astetta, maassa ripaus luntakin. Hätäisimmät jo ehtivät huokaista huuliltaan hokeman, että mitä on se puhe ilmastonmuutoksesta: Suomessahan on taas kunnon talvi niin kuin pitääkin.

Järvi moikuu, huokaa, valittaa, parahtaa, pulputtaa

Se talvi kesti tällä erää kolme päivää, mutta millä sanoilla kuvaisikaan niitä ääniä, kun pakkanen möyrii muuten hiljaisella, jäätyvällä järvellä? Se on moikuamista, huokailua, valittamista, parahduksia, molskahduksia, pulputusta ja pulpahduksia ja tasaista, monotonista pauketta kuin talvisodan Kollaalla ikään. Vertauksen pitävyys on tosin tempaistu hihasta eikä Koikkalainen siitä sen enempää tiedä, kun ei ole käynyt Kollaalla kuin kesällä ja silloinkin vain rauhan aikaan.

Järven metelöinnissä on jotain hyvin aavemaista ja melkein pelottavaa, mutta samalla se on luonnonnäytelmänä kaupunkilaisen mykistävä. Järvi elää koko ajan, jäätyvä ja sulava vesi ja puristuva ilma hakevat koko ajan paikkaansa. Ja kun valosaastetta ei ole, kokemuksen voimaa korostaa öisin ylle levittäytyvä loputon tähtimeri. Pakkastaivas on pilvetön ja kirkas. Revontulia ei näy, mutta ehkä olosuhteet ovat joskus niillekin otolliset.

Aurinko nousee taas! Kevättä kohden mennään ja kohtsillään saapuvat ensimmäiset muuttolinnut Pertunmaallekin. Kuukauden kahden sisällä jäät korisevat viimeisillään ja jo soutaa kuikka vapaasti välkehtivillä vesillä.

Talvella järven jää mouhuu ja paukahtelee.

Talvella järven jää mouhuu ja paukahtelee. © iStock

Ajatukset Syyriassa – Ihmisten inhimillisille kärsimyksille ei lasketa hintaa

Tällaiseen ylellisyyteen on ihmisellä varaa ja mahdollisuuksia vain kaukaisessa ja turvallisessa Suomessa. Ajatus lennähtää Pieniveden rannalta myös Turkin rajalle.

Syyriassa ovat sadat tuhannet ihmiset pussissa eikä heillä ole tulevaisuuden toiveista tietoakaan. Sodan piti olla ohi, mutta se vain jatkuu ja jatkuu.

Syyria on maailmanpolitiikan ja eturistiriitojen kylmä ja kyyninen näyttämö, jossa ei lasketa ihmisten inhimillisille kärsimyksille mitään hintaa.

Eipä se tästä voivottelustakaan miksikään muuksi muutu, mutta mainitaan nyt kuitenkin. Mielessä hätä pyörii väkisinkin, vaikkei se ketään autakaan. Kenttä on kenraaleitten ja sotakoneitten hallussa. Osille pyrkijöitten joukko on suuri.

Syyriassa tilanne mutkistuu ja kärjistyy, muualla maailmassa paukkuvat pörssikurssit – alaspäin.

Lue myös: Painajaisleirien saaristo

Pekka Lundmark Nokian puikkoihin

Nokiassakin alkoi tapahtua. Kymmenen vuotta yhtiön eri johtotehtävissä kestänyt Rajeev Suri lähtee ja tilalle tulee Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark. Tekoja ilmeisesti kaivattiin, ei vain suuria suunnitelmia.

Ikitammetkin värisevät kuin haavat: vankka Kone kärsii koronaviruksesta ja etenkin hiljenneen Kiinan epävarmoista markkinoista.

USA:ssa presidentinvaaleihin tulee uutta kipinää, mutta vaikka demokraattien keskinäiset asetelmat selkiytyvät, istuvan republikaanipresidentin Donald Trumpin asema on varsin vakaa.

Brexitin jälkihoitokin on alkanut. Iso-Britannia ja Euroopan unioni yrittävät päästä jonkinlaiseen käsitykseen siitä, miten niiden väliset kauppasuhteet jatkossa hoidetaan. Soppa ei ole vielä valmis. Nyt mietitään vasta sitä, mitä aineksia sen sekaan paiskaistaan. Kokkeja on vähintäänkin riittävästi, muita neuvojia liiankin paljon.

Nämä on eväät ja nämä olosuhteet. Parempia ei ole tarjolla, näillä on selvittävä. Onneksi ihmisellä on taito unelmoida ja kyky tehdä huonoista materiaaleista edes hiirelle takki. Sitä kutsutaan elämänuskoksi. Sillä pärjätään näinä ankeinakin aikoina.

Lue myös muita Koikkalaisen pakinoita.

X