Uusi alkoholiyhtiö Anora herätti mielenkiinnon – Firman nimen voisi tosin vielä vaihtaa

Jaa artikkeli
Koikkalainen
Koikkalainen on Seuran kolumnisti.
Koikkalainen ei pureudu nyt maailmaa ravisteleviin kriiseihin, vaan pyhittää pakinansa Anora-alkoholiyhtiön nimelle.

Olipa soma viikonloppu. Syksy saa, mutta vielä käänsi luoja armollisen katseensa kansan puoleen, pyyhki pilvet pois ja viskasi auringon taivaalle. Kyllä kelpasi sapattia viettää ja ajatella suuria ja vähän pienempiäkin ajatuksia. Koikkalaisella ne olivat pienemmästä päästä.

Mieleen ovat takavuosilta jääneet unohtumattomat sanat. Ne lausui Erno Paasilinnan kuoleman jälkeen hänen nuorempi, mutta ei suinkaan vähäisempi ja vaatimattomampi veljensä. Arto sanoi jäljittelemättömästi, että suomalaisilta lähti hänen veljensä kuoleman myötä peräseinä.

Peräseinä on nyt saatu yli 20 vuoden tauon jälkeen takaisin. Samanhenkinen taideteos on valmis, ja se paljastettiin Someron Porsaansuolla. Se on rakennettu kauniista ja kestävästä suomalaisesta puusta.

Siinä silmä lepää ja siinä sanoma menee kerralla läpi kovempaankin kalloon. Peräseinä seisoo peruskallion päällä – ja myös pysyy siinä.

Syvennytään vaihtelun vuoksi kohtuullisen kokoisiin tapahtumiin

Koikkalainen ei edes arvaile, mitä tapahtuu Afganistanissa, kun viimeisetkin länsimaiset sotilaat ovat sieltä poissa. Kaikkien asioiden ymmärtämiseen ei järki yksinkertaisesti vain riitä. Kauheuksia ihminen sen sijaan pystyy tekemään vähäiselläkin tolkulla ja on toimissaan vielä käsittämättömän sitkeä, ahkera ja perusteellinen.

Jos maailma on tämän kirjoittamisen jälkeen pysynyt paikoillaan, tällä välin on Helsingin pörssissä aloittanut uusi suomalais-norjalainen alkoholiyhtiö Anora Oyj. Koikkalaisen käsityksen mukaan se on terveellä pohjalla syntynyt yhtiö, joka on valmis jopa jos ei maailman- niin ainakin Pohjois-Euroopan valloitukseen.

Tuleeko Anorasta samanlainen taistelukenttä kuin taannoisesta Suomi-Ruotsi -maaottelusta, jossa kisattiin venttiilivalmistaja Neleksen omistuksesta. Kisan voitti Suomen Valmet.

Murheellisen tylsä nimi

Entä nyt Anora, kun öljyrahoillaan mellastavat norskit pääsevät vapaasti ostamaan sen osakkeita? Nyt Suomen valtio on niskan päällä ja Anora listattuna Helsingin pörssissä, mutta mikä on tulevaisuus? Kelpaako viinan valmistukseen jatkossakin ohra Pohjanmaalta ja painavatko monet muut tärkeät syyt, että viinayhtiö pysyy suomalaisena?

Yksi asia on Anoran synnyssä kovasti ihmetyttänyt. Koikkalainen on aivan varma, että fuusioneuvotteluja ei ole ainakaan siivittänyt kolmen eikä edes yhden tähden Jaloviina. Kuka on voinut keksiä noin hienolle ja noin upeita tuotteita valmistavalle firmalle niin mitäänsanomattoman ja tylsän nimen? Mitä se kenellekään sanoo, miten se muka erottuu enentojen, nohojen, ovarojen ja enedojen joukosta? Ei mitenkään.

Kuten näkyy, monenlaiset ovat Koikkalaisen murheet. Stressiä pukkaa nimivalintoja myöten. Tätä se on, että kaikki asiat pitäisi itse hoitaa.

Lue kaikki Koikkalaisen pakinat tästä.

X