Vaalit ovat kolmen kauppa ja vaalihumu sen kun sakenee – ”Pienikin episodi voi olla ratkaiseva”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Koikkalainen
Koikkalainen on Seuran kolumnisti.
"Ehkä nurkista löytyy jotain, joka on sopivasti nostettavissa esiin vielä vaaliviikolla"; Koikkalainen kirjoittaa.

Aurinko nousee idästä. Jossain siellä päin ovat tavanneet myös Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Kiinan presidentti Xi Jinping.

Ystävyyttäkin on vakuuteltu, mutta silti Putinille on näytetty oma paikkansa. Hän on suhteessa altavastaaja ja tulevaisuudessa entistäkin riippuvaisempi Kiinasta.

Moskovassa allekirjoitettiin myös sopimus, jonka sanottiin merkitsevän maiden yhteistyölle uutta aikakautta.

Valitettavasti se ei taida tietää hyvää ainakaan Ukrainalle. Sotainto ja voimat hiipuvat, mutta yhä Putinilla on vain yksi sairas tavoite: maa maan tasalle.

Vaalihumu yltyy

Suomessa vaalihumu ­sakenee. Vaalit ovat kolmen kauppa. Kokoomuksen, sosialidemokraattien ja perussuomalaisten.

Niin paljon on tilanne tasoit­tunut, että voittaja voi yhtä ­hyvin olla Petteri Orpo, Sanna Marin tai Riikka Purra.

Pienikin episodi voi olla ratkaiseva. Ehkä nurkista löytyy jotain, joka on sopivasti nostettavissa esiin vielä vaaliviikolla.

Siinä on yksi syy, miksi Koikkalainen äänestää aina vaalipäivänä. Ei mennäkseen kelkkaan mukaan vaan voidakseen reagoida viime tingan vaalitemppuihin.

Vaikka provosoidaan, ei pidä provosoitua, sanoi jo muuan Turun sataman sosiaalisista suhteista väitöskirjan tehnyt ex-poliitikko.

Uudestakaupungista lähtee kesän korvalla kerralla viitisensataa vakituista työpaikkaa. Valmet Automotive irtisanoo tai lomauttaa toistaiseksi lähes tuhat työntekijää.

Autojen valmistus on syklistä puuhaa. Kaupunkiin jää nyt noin 1 400 vakituista työpaikkaa. Pari vuotta sitten autotehdas työllisti yli 4 000 ihmistä.

Itse kukin voi tykönänsä miettiä, mitä nämä luvut merkitsevät 15 000 asukkaan kaupungissa. Sitäkin sopii miettiä, miltä irtisanotuista ja lomautetuista tuntuu.

Onneksi metallialan töitä on tarjolla Varsinais-Suomessa. Ehkä tunnelmia lievittää sekin, että alan vaihteluihin on autokaupungissa totuttu. ­Laskuja ovat aina seuranneet nousut – ainakin tähän saakka.

Maailman 194 itsenäisestä maasta onnellisin on ­Suomi. Euroopan unioniin taas kuuluu 27 maata. Niistä korruptoitunein on ­Transparency ­International -järjestön ­mukaan Unkari.

Pustan pojat ovat ­sitkeästi pantanneet Suomen Nato-­hakemuksen hyväksymistä. Syitä viivyttelyyn on riittänyt, vaikka sopimus olisi voitu ­ratifioida pääministeri Viktor ­Orbánin pienellä pään nyökkäyksellä.

Tätä se on, kun kaikki on kaupan. Sukulaiskansan ­turvallisuuskin.

Pannaanpa muistiin. Puna­viini on hyvää. Erkin pikakivääriin on vain tullut outo ­sivumaku. 

Lue kaikki Koikkalaisen kolumnit tästä.

Lue myös: Oikeusvaltion kyseenalaistajat pesiytyivät politiikkaan – Timo Soini ei ota syytä niskoilleen: ”Eikä se olisi ollut yhden miehen estettävissä”

X