Kansa sai valehtelusta tarpeekseen: ”Valko-Venäjän kuohunta on iso uhka koko maailmalle”

”Entinen kolhoosijohtaja valvoo herpaantumatta kansalaisiaan, mutta silti hän ei ole huomannut, että ajat ovat toiset”, Koikkalainen kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koikkalainen on Seuran pakinoitsija.

”Entinen kolhoosijohtaja valvoo herpaantumatta kansalaisiaan, mutta silti hän ei ole huomannut, että ajat ovat toiset”, Koikkalainen kirjoittaa.
Teksti: Koikkalainen

Näinä ankeina korona-aikoina on syytä muistaa kansalaisiamme, jotka uupumatta luovat Suomi-kuvaa maailmalla. Päinvastoin kuin luullaan, me emme ole tuppisuita introvertteja, vaan uimme kokkareillakin small-talkkia viljellen kuin kalat vedessä. Impivaaralaisuus ei Suomi-poikaa vaivaa.

Koikkalainen viittaa nyt Formula 1 -osakilpailuun Katalonian pääkaupungissa Barcelonassa. Osakilpailu oli koko kauden tapaan tylsä. Sitä hallitsi taas Lewis Hamilton. Ei kukaan jaksa kovin kauan seurata lajia, jossa ei ohitella ja jossa on vain yksi kukko tunkiolla. Poikkeus olisi luonnollisesti F1-buumi, jota hallitsisi suomalainen. Sitä jaksaisi kyllä tapittaa.

Espanjassa nousi ylitse muiden Kimi-Matias Räikkönen, 40. Maailmanmestarin kausi ei ole mennyt nappiin, mutta silti hän teki historiaa: hänellä on nyt kuljettajista eniten takanaan F1-kilometrejä. Barcelonan GP:n 37. kierroksella mittariin oli kertynyt 83 846 kilometriä. Räikkönen on ajanut urallaan myös kaikkein eniten yksittäisiä F1-ratakierroksia.

Tarkastellaanpa näitä 83 846 kilometriä hiukan lähemmin. Ei lasketa nyt F1-ratissa menneitä tunteja, vaan suhteutetaan luvut globaalisti koko maapalloon. Sen pituus päiväntasaajan kohdalta mitattuna on noin 40 000 kilometriä. Kimi on siis kiertänyt maapallon Formula 1 -auton ratissa jo yli kaksi kertaa.

Ovatko ne olleet hukkaan heitettyä aikaa? Näkeekö hurjasti kulkevan F1-auton ratista paljon maailmaa? Ehkä näkökenttä jää siinä kyydissä aika kapeaksi eivätkä ratamaisematkaan paljon poikkea toisistaan. Palmuja siinä kait eniten ohi suhahtelee. Mutta jäähän maailman tarkkailuun aikaa sitten varikolla ja muutenkin osakilpailujen välissä. Olosuhteet ovat siis otolliset myös muuhun kuin ”vain” ratin vääntöön.

Kimi Räikkönen pääsee vielä pitkälle kierros- ja kilometriennätystään parantaessaan. Jokainen kilpailu lisää rakoa seuraaviin. Auto ei ole tällä kaudella pelittänyt, mutta ikä ei ainakaan ole este Räikkösen F1-uran jatkumiselle. Sama nähtiin myös Kalevan kisoissa. Franz Kruger, 45, voitti kiekonheitossa Suomen mestaruuden. Aika harvassa ovat miehet, joilla on hallussaan lajinsa Suomen ja Afrikan ennätykset.

Kimi ajoi taas maapallon ympäri.

Kimi Räikkönen on Formula-ratojen pappa. Nuoret, hurjapäiset ja tyhmänrohkeat F1-kuskit kyttäävät hänenkin paikkaansa, mutta kuten tiedämme, sen minkä vuosissa häviää, voittaa usein viisaudessa.

Presidentinvaalit vain näytöstä – Valko-Venäjän kansa sai tarpeekseen

Valko-Venäjän presidentillä Aljaksandr Lukashenkolla, 66, on kokemusta, mutta miten on viisauden laita? Hän on hallinnut rautaisella otteella – ja pelolla – maataan 26 vuotta. Entinen kolhoosijohtaja valvoo herpaantumatta kansalaisiaan, mutta silti hän ei ole huomannut, että ajat ovat toiset.

Kansa sai valehtelusta tarpeekseen. Presidentinvaalit olivat jälleen kerran pelkkää näytöstä. Ne voitti vilpillä väärä mies, Aljaksandr Lukashenko.

Valko-Venäjän kuohunta on iso uhka koko maailmalle. Venäjä ei Lukashenkoa rakasta, mutta ei se tumput suorana sivusta seuraa, mitä maassa tapahtuu. Kun on käsi kaasuhanalla, sanakin painaa.

Lue kaikki Koikkalaisen kolumnit tästä.

Lue myös: Kimi Räikkönen avautuu isänsä kuolemasta: ”Makasin kotona ja nukuin ja itkin”

Vuonna 2002 Kimin isä Matti Räikkönen onnittelee poikaansa kolmannesta sijasta Melbournessa Australian Grand Prix'ssä.

Vuonna 2002 Kimin isä Matti Räikkönen onnittelee poikaansa kolmannesta sijasta Melbournessa Australian Grand Prix’ssä. © Lehtikuva

X