Venäjä käyttää Ukrainan valtavaa viljasatoa häpeilemättä ruoka-aseena

25 miljoonaa tonnia ruokaa uhkaa mädäntyä siltä osin, jota venäläiset sotilaat eivät ole jo varastaneet.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koikkalainen on Seuran kolumnisti.

25 miljoonaa tonnia ruokaa uhkaa mädäntyä siltä osin, jota venäläiset sotilaat eivät ole jo varastaneet.
Teksti:
Koikkalainen

Koikkalainen on sitä sukupolvea, joka ei nirpistele naamaansa ruokapöydässä. Oppi tuli jo lapsena. Silmät tirrillään muutoin naurava Haminan mamma oli yhdessä asiassa ehdoton. Ruokaa pitää kunnioittaa. Lautanen on pöydästä noustessa aina tyhjä.

Se oli hyvä opetus. Koikkalainen on sen aina pitänyt. Jumalan vilja on lahja.

Mustan mullan maassa Ukrainassa sitä olisi, Jumalan viljaa. Vehnää, maissia, auringonkukan siemeniä. Varastot kukkuroillaan, kaikki viime vuoden satoa. Varastoihin säilötyn viljavuoren koko on (Helsingin Sanomat, 1.6.2022) jopa yli 25 miljoonaa tonnia.

Tältä se näyttää kiloissa kirjoitettuna: 25 000 000 000 000. Onkohan nollia jo liikaakin?

Nälkäpommi raksuttaa

Ukrainan viljalla olisi ottajansa. He olisivat samanhenkistä väkeä kuin Koikkalainenkin. Jumalan vilja ei saa nyrpeitä naamoja Afrikassa, Aasiassa, Lähi-idässä eikä arabimaissa. Se tekisi heti kauppansa, mutta on pieni ongelma: Ukrainaan helmikuussa hyökännyt Venäjä on sulkenut kaikki Ukrainan Mustanmeren satamakaupungit. Yksikään viljalaiva ei irrottaudu laiturista Venäjän saarron vuoksi.

Kremlin pieni yksinäinen Vladimir Putin on tinkimätön. Satamat aukeavat viljan merikuljetuksille vasta sitten, kun Euroopan unioni purkaa Venäjän vastaiset pakotteet. Kaikki muut keinot viljan toimittamiseksi nälkäisiin suihin ovat marginaalisia. Ukrainan varastot eivät tyhjene, vaikka kohta puoliin pitäisi varastoida jo uudetkin viljasadot. Sotiva maa ei tuota normaaleja satoja, mutta uutisten mukaan kevään maatyöt onnistuivat olosuhteisiin nähden yllättävänkin hyvin.

Varastoissa makaavat viljat ovat koko ajan äänekkäämmin raksuttava pommi, nälkäpommi. Jos merikuljetukset eivät onnistu, pula viljasta suurenee ja nousevat ruoan hinnat aiheuttavat yhteiskunnallisia levottomuuksia monessa maassa. Putin tietää sen. Varastossa makaava vilja on myös yksi vahva ase puolustautuvaa Ukrainaa vastaan. Kaikki aseet otetaan käyttöön. Siinä pelissä ei paina moraali, ei nälkä, ei viattomien ihmisten hätä eikä kuolema.

Rosvot eivät kursaile

Jos Jumalan vilja herättää kunnioitusta, Ukrainan täydet viljavarastot ovat kauhistus. Ne eivät ole vain uhka mätänevistä sadoista. Ne ovat myös osoitus siitä, että ihmisen työlle ei anneta mitään arvoa eikä sitä kunnioiteta. Viljan hinnan ja arvon Venäjä kyllä tietää. Miehitetyiltä alueilta tihkuvat uutiset kertovat, että venäläiset ovat tyhjentäneet viljavarastoja omiin tarpeisiinsa ja Ukrainasta varastettua viljaa on myös kaupiteltu ainakin Syyriaan ja Libanoniin. Rosvot eivät kursaile. Kaikki kelpaa.

Jos joltain – kenties – on jäänyt huomaamatta, niin kerrottakoon, että Suomi on tuore jääkiekon maailmanmestari. Sodan tuoksinassa tällaiset ­asiat tuppaavat joskus unohtumaan.

Lue kaikki Koikkalaisen kolumnit tästä!

Lue myös: Venäjä aiheuttaa nälänhätää Intian ennätyshelteidenkin iskiessä viljakauppaan – Myös Suomessa syötävästä ruoasta yli 40 prosenttia tuodaan muualta

X