”Viinan hinta ei nouse – Sen verran on hallitusherroilla ja -naisilla ollut järkeä päässä”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Koikkalainen
Koikkalainen on Seuran pakinoitsija. © Tomi Malkki
"Toivokaamme, että ohrasta tulee hyvä, iso, laadukas ja kuluttajienkin kukkaroille suotuisa sato, niin tasavallassa on ainakin siltä osin kaikki hyvin", kirjoittaa Koikkalainen Seuran pakinassa.

On olevinaan hiljaista, mutta aina tapahtuu. Uutisissa kiertää tuuliviiri-Trumpin ajatus ostaa Grönlanti, Tanskan valtava itsehallintoalue, jossa asustaa yli 55 000 ihmistä. Osa heistä on Tanskasta tulleita ja mantereelle enemmän tai vähemmän sopeutuneita, osa alkuperäisasukkaita inuiitteja.

Koska olemme jo oppineet, että Trumpilla tuulee aina, niin tämän lehden ilmestyessä Grönlanti lienee jo poissa keskustelun ytimestä. Ehkä Trumpille on myös valjennut, ettei tässä maailmassa sentään ihan kaikki ole kaupan.

Sellaista päivää tuskin silti tulee, sillä se merkitsisi Trumpin maailman luhistumista. Kaikki on siis kaupan, kunhan hinnoista vain sovitaan. Mutta jos maansa myy, niin mitä sillä rahalla sitten ostetaan tilalle?

Enemmän Koikkalaista pelottaakin, että pääministeri Antti Rinne on matkustanut Reykjavikiin Islantiin. Mitä ideoita mahtaa hänen päässään liikkua? Tekeekö hänkin jonkinlaisen ostotarjouksen, sillä pätykkää tuntuu olevan päällä monenlaisiin hankkeisiin, omaa tai toisten rahaa. Jos Trump ostaa Grönlannin, niin kai Rinne voi hommata Suomelle sen pikkuveljen, piskuisen muutaman sadan tuhannen asukkaan satujen saaren.

Jos kaupat syntyvät, Islannista tulee Suomen uusi territorio. Maaherrakin on sinne katsottuna. Hän on Suomen hallituksen Mr. Nobody eli pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist, josta ei ole nimittämisensä jälkeen kukaan eikä mitään kuullut. Liika työ ei rasita, mutta pitihän hänet hommaansa valita, kun RKP aika nopeasti palasi korpivaellukseltaan taas hallituspuolueeksi.

Mutta samapa tuo, kyllä yksi blomqvist joukkoon mahtuu, kun jo muutenkin on kahta kansanedustajaa kohden yksi valtiosihteeri tai erityisavustaja. Muistatteko vielä ajat, kun yleisesti puhuttiin siitä, että eduskuntaa voisi ihan hyvin pienentää puoleen entisestään?

Ei puhuta enää, Rinne teki päinvastaisen käännöksen. Köökin kautta ohi vaalien eduskuntaan on otettu vaivihkaa satakunta päätä lisää. Valtio maksaa ja eduista nauttivat meidän puolestamme edusmiehemme.

Islanti- ynnä muissa asioissa olemme jo loppuviikosta viisaampia. Nyt sen sijaan jo tiedämme, ettei Suomen hallitus aio ainakaan ensi hätään korottaa alkoholiveroja. Viinan hinta ei nouse, mikä tyytyväisyydellä merkille pantakoon. Sen verran on hallitusherroilla ja -naisilla ollut järkeä päässä, että Viron ja Latvian hinnanalennuksia ei Suomenlahden tällä puolen kuitata hintojen korotuksilla. Ahneus on tappava tauti.

Koikkalaisella ei ole sen paremmin sisäpiirin kuin julkisiakaan tietoja siitä, kuka tässä asiassa on ollut aktiivinen. Olettaa voisi, että valtiovarainministeri Mika Lintilällä on ollut siinä kirjaimellisesti oma lehmä ojassa eli oikeat miehet tarkkailemassa pellon reunassa, miten ohra tulentuu Pohjanmaan pelloilla.

Altia on sen verran vahva tekijä niillä leveysasteilla, ettei Toholammin mies voi vallan älyttömiä päätöksiä omin päin tehdä, vaikka muualta tulleita suputtajia olisikin korvan juuressa isokenkäinen joukko. Jos ohran jalostuksessa tulee ongelmia niin valmistuksessa kuin menekissäkin, niin yksi Toholammin mies lähtee äkkiä kotiinsa miettimään, mitä tuli tehtyä.

Toivokaamme siis, että ohrasta tulee hyvä, iso, laadukas ja kuluttajienkin kukkaroille suotuisa sato, niin tasavallassa on ainakin siltä osin kaikki hyvin.

X