Viljalaivat kyntävät taas Mustaamerta – Vientiä sabotoineet Venäjän sota-alukset eivät enää uskaltaudu lähelle Ukrainan rannikkoa

”Ukraina tarvitsee hyviä uutisia. Ilouutinen on, että Venäjän laivasto on säikäytetty. Viljalaivat lähtevät taas turvallisesti matkaan Odessasta”, kirjoittaa Koikkalainen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koikkalainen on Seuran kolumnisti.

"Ukraina tarvitsee hyviä uutisia. Ilouutinen on, että Venäjän laivasto on säikäytetty. Viljalaivat lähtevät taas turvallisesti matkaan Odessasta", kirjoittaa Koikkalainen.
(Päivitetty: )
Teksti:
Koikkalainen

Tasan eivät vain mene elämässä onnen lahjat.

Syksy saa, mutta minä en, laulaa Ruikonperän multakurkku Jaakko Teppokin.

Kun tarjolla ei ole suuria ilonaiheita, niin sitten pitää nauttia pienemmistä.

Tämä uutinen ole edes hulluimmasta päästä.

Verkkouutiset kertoi, että Venäjän laivaston saartamasta Ukrainasta on auennut Mustallemerelle uusi kapea, mutta turvallinen väylä.

Ukraina, mustan mullan maa

Ukraina – mustan mullan maa – on yksi maailman vilja-aitoista. Sen taloudelle viljan vienti on elintärkeää. Venäjän hyökkäyssodan aikana viennissä on ollut suuria ongelmia.

Tilanne on nyt toinen. Vientiä sabotoineet Venäjän sota-alukset eivät enää uskaltaudu lähelle Ukrainan rannikkoa.

Koikkalainen levittää mielellään ilouutista. Viikonvaihteessa Odessasta lähti täydessä viljalastissa kolme alusta ja Odessaan saapui viljan hakuun viisi laivaa.

Mukana oli Verkkouutisten mukaan myös saksalaisia ja puolalaisia rahtilaivoja.

Ukraina ei ole yksin

Venäjä kieltäytyi loppukesästä jatkamasta viljasopimusta. Siitä huolimatta monet viljalaivat ovat kulkeneet turvallisesti maailmalle Bosporinsalmen läpi.

Uusi reitti kulkee lähellä Romaniaa ja Bulgariaa. Ne ovat molemmat Nato-maita. Nato-maita ovat myös Britannia ja Ranska. Niiden ilmavoimat suojaavat viljakuljetuksia.

Viljakuljetusten turvaaminen on osa Ukrainan sotaa, vaikka turvatoimissa ei olekaan tarvittu aseita.

Ukraina ei ole yksin. Sen sotaponnisteluja auttaa sekin, että maan taloutta tuetaan. Jokaisella perille päässeellä viljalastilla on myös psykologisesti iso merkitys.  

Ukrainan sodassa ei ole ollut mullistavia käänteitä. Puolustussotaa ovat varjostaneet myös merkit lännen sotaväsymyksestä.

Muutama viljalaiva ei vielä kesää tee, mutta silti uusi meriväylä on iso valopilkku.

Tilaa Mustallemerelle Ukraina on saanut onnistuneilla drooni-, lennokki- ja ohjusiskuilla. Kohteena ovat olleet miehitetty Krimin niemimaa ja Venäjän laivasto. Venäjä on osin joutunut vetäytymään asemistaan, mutta iskujen vuoksi siitä on myös tullut paljon varovaisempi.

Länsi ei saa väsyä

Vanha fraasi on, että kaikki sodat loppuvat aikanaan. Ukrainan sota ei saa kuitenkaan loppua liian aikaisin.

Sodan loppu olisi ennen kaikkea Venäjän etu, vaikka se myös pyrkii pitkittämään sotaa. Kulutussodissa iso maa on aina pientä vahvempi.

Siksikään länsi ei saa väsyä.

Ruikonperän multakurkku Jaakko Teppokin on sairauksistaan huolimatta huumorintajunsa säilyttänyt, lupsakka ja hyvin sitkeä mies.

Savon ääni ei hiljene. Siihen eivät syyssateet pysty.

Lue kaikki Koikkalaisen kolumnit tästä.

X