”Ilmastotoimet ja tyytyväisyys elämään kulkevat käsi kädessä”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Mari Pantsar on Sitran johtaja ja dosentti.
Mari Pantsar on Sitran johtaja ja dosentti. © Tommi Tuomi / Otavamedia
”Jokaisen kannattaisi vaikuttaa siihen, millä toimilla vähentää päästöjä ja pyrkiä räätälöimään toimet oman elämäntilanteeseensa sopiviksi”, Mari Pantsar kirjoittaa kolumnissaan

Monia mietityttää, kannattaako Suomen olla etujoukoissa hillitsemässä ilmaston kuumenemista ja onko suomalaisten teoilla vaikutusta maailman mittakaavassa.

On selvää, että maailmanlaajuisesti ilmastokriisi tulee pysäyttää, sillä sen vaikutukset olisivat liian huonot ihan kaikille.

Ääripäissä meillä on kaksi vaihtoehtoa: joko teemme vapaaehtoisesti ja etupainotteisesti ilmastotoimia tai odotamme, että arkeemme tulee pakon edessä rajoituksia.

Jos valita saa, itse kannatan vapaaehtoisuutta. Ihmisten arki on erilaista: joku lentää silloin tällöin, toinen tarvitsee omaa autoa, kolmas haluaa syödä lihaa useammin. Jokaisen kannattaisi vaikuttaa siihen, millä toimilla arjessaan eniten vähentää päästöjä ja pyrkiä räätälöimään toimet oman elämäntilanteeseensa sopiviksi.

Mitä varhemminryhdymme toimiin, sitä maltillisimmilla muutoksilla selviämme ja sitä vähemmän valtion tarvitsee ohjata, määrätä tai pakottaa. Tämä ei tarkoita sitä, että valtion ei tulisi suitsia fossiilisten polttoaineiden käyttöä, kivihiilikielto on hyvä esimerkki tarvittavista muutoksista.

Jos kuitenkin vitkuttelemme, joudumme myöhemmin tekemään isompia muutoksia.

Todennäköisesti se on silloin kalliimpaa ja keinot olisivat rajumpia. Jouduttaisiin kieltojen maailmaan, jolloin vaikutukset kohdistuvat eri ihmisiin eri tavalla.

Lisäksi suuri osa ilmastoratkaisuista on sellaisia, että ne kannattaisi tehdä, vaikka ilmasto ei kuumenisikaan. Esimerkiksi kasvispainotteisempi ruokavalio on terveellisempää, samoin kuin lihasvoimilla liikkuminen yksityisautoilun sijaan siellä, missä se on mahdollista.

Kotimaan matkailun suosiminen ympäri maailmaa lentämisen sijaan piristäisi talouttamme muulloinkin, kuin koronan aikana.

Sitran selvityksen mukaan ilmastotoimet ja tyytyväisyys elämään kulkevat käsi kädessä.

Ne, jotka tekevät enemmän kestäviä valintoja ovat yleensä myös tyytyväisempiä elämäänsä.

Mitään ilmastotekoa ei kannata vähätellä, sillä liian pientä tekoa ei ole. Väärin on vain olla tekemättä mitään.

Jos yhdessä päättäisimme tarttua toimeen, voisimme luoda mallin, jossa ihmisten hyvinvointi kasvaa ja sekä päästöt että luonnonvarojen kulutus pienenevät.

Tällöin myös yrityksemme innostuisivat kehittämään vielä enemmän ja parempia ratkaisuja markkinoille.

Näitä voitaisiin myydä muihin maihin ja saada piristysruiske taloudellemme.

Suomalainen ei yksin pysty maailmanlaajuista ilmaston kuumenemista pysäyttämään, mutta yhdessä voimme vaikuttaa.

Meidän kannattaa rakentaa väistämättömästä muutoksesta sellainen, kuin itse haluamme.

Lue kaikki Mari Pantsarin kolumnit tästä.

X