Ratkaiseva vuosikymmen 2020 – Seuran uusi kolumnisti Mari Pantsar: ”Rakennamme hyvinvointimme luonnon kohtuuttoman hyväksikäytön varaan”

”Vuosi vuodelta luonnonvaroja otetaan yhä enemmän käyttöön ja niistä valmistetaan tuotteita, joita käytetään vain hetki”, Mari Pantsar kirjoittaa kolumnissaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mari Pantsar on Sitran johtaja ja dosentti.

"Vuosi vuodelta luonnonvaroja otetaan yhä enemmän käyttöön ja niistä valmistetaan tuotteita, joita käytetään vain hetki", Mari Pantsar kirjoittaa kolumnissaan.
Teksti: Mari Pantsar

Vuoden ja vuosikymmenen vaihtuessa on hyvä hetki pysähtyä ja kelailla maailman kehitystä.

Kaksi vuosikymmentä sitten, vuonna 2000, maailman johtajat sopivat, että maailmasta tehdään parempi paikka. YK:n vuosituhattavoitteiksi asetettiin esimerkiksi äärimmäisen köyhyyden puolittaminen, tasa-arvon edistäminen ja ympäristön kestävä kehitys.

Tavoitteiden saavuttaminen on ollut monessa suhteessa menestys. Nykyisin maailma on kokonaisuutena paljon parempi paikka kuin koskaan ennen ja miljoonien ihmisten elämä on parantunut.

Hienosta kehityksestä huolimatta olemme epäonnistuneet yhdellä rintamalla: rakennamme hyvinvointimme luonnon kohtuuttoman hyväksikäytön varaan. Vuosi vuodelta luonnonvaroja otetaan yhä enemmän käyttöön ja niistä valmistetaan tuotteita, joita käytetään vain hetki. Sitten ne viskataan kaatopaikalle, polttoon tai pahimmassa tapauksessa jätteenä ympäristöön.

Tämän jälkeen tarvitaankin lisää luonnonvaroja uusia pikatuotteita varten.

Tuhlaileva kulutus vaarantaa  saavutetun edistyksen

Luonnonvarojen ylikäyttö lisää luontokatoa. Fossiilisten polttoaineiden käyttö on aiheuttanut ilmaston kuumenemisen. Tuhlaileva kulutus vaarantaa muun saavutetun edistyksen, sillä ilmaston kuumeneminen ja luontokato vaikeuttavat ruoantuotantoa ja puhtaan veden saantia. Ne tuovat uusia sairauksia, lisäävät eriarvoisuutta ja pakottavat miljoonia ihmisiä ilmastopakolaisiksi.

Ilahduttavasti yhä useammat suomalaisetkin ovat havahtuneet ongelmaan ja haluavat tehdä arjessaan kestäviä valintoja. Näin myös Ylen Taloustutkimuksella teettämä kysely vuoden alussa osoitti.

Yksittäisten ihmisten ratkaisut ovat elintärkeitä, mutta avain ongelman ratkaisemiseen on päättäjillä. Heidän täytyy varmistaa, että ympäristöä säästävät valinnat ovat houkuttelevampia, halvempia ja helpompia kuin muut.

Esimerkiksi vähäpäästöisestä autoilusta pitää tehdä edullisempaa kuin dieselillä tai bensalla kulkevasta. Puhelimista ja kodinkoneista pitää tehdä kestävämpiä ja ne pitää rikkoontuessaan pystyä korjaamaan.

Kestävien ja kierrätysmateriaaleista tehtyjen vaatteiden pitää olla edullisempia kuin lyhytikäisen pikamuodin.

2020-luku on ratkaiseva vuosikymmen, jolloin ylikulutuksen on loputtava. Muuten luontokato ja ilmaston kuumeneminen voivat edetä niin pitkälle, ettei niitä pystytä ihmisvoimin enää pysäyttämään. Ennen kaikkea 2020-luku on ratkaiseva vuosikymmen, jolloin mitataan päättäjiemme kyky tehdä oikeita päätöksiä hyvän tulevaisuuden eteen.

Toivon päättäjiltämme viisautta. Haluamme varmasti kaikki, että lapsemme ja lastenlapsemme saisivat elää vähintäänkin yhtä hyvässä maailmassa kuin se oli vuoden 2020 alkaessa.

Mari Pantsar Twitterissä: @MariPantsar

Lue myös: Mari Pantsar edistää ilmastonmuutoksen torjuntaa: ”Nuoret ovat parasta, mitä tälle ilmastoliikkeelle on tapahtunut”

”Jokaisen meistä on jonain päivänä vastattava kysymykseen: Mitä tein planeettamme suojelemiseksi silloin, kun meillä vielä oli aikaa”, Mari Pantsar kysyy Twitterissä.

”Jokaisen meistä on jonain päivänä vastattava kysymykseen: Mitä tein planeettamme suojelemiseksi silloin, kun meillä vielä oli aikaa”, Mari Pantsar
kysyy Twitterissä. © Jonne Räsänen

Lue kaikki Mari Pantsarin kolumnit.

X