Luonnonvarat on pian käytetty – Sanna Hellström: ”Suomalaisten kulutukseen tarvittaisiin melkein neljä maapalloa”

”Vaikka ennusteessa siintää positiivinen tulevaisuus, nykyinen ylikulutus ei voi jatkua seuraavaa sataa vuotta”, kirjoittaa Seuran kolumnisti, Korkeasaaren eläintarhan johtaja ja eläinlääkäri Sanna Hellström.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sanna Hellström on Korkeasaaren johtaja ja eläinlääketieteen tohtori.

”Vaikka ennusteessa siintää positiivinen tulevaisuus, nykyinen ylikulutus ei voi jatkua seuraavaa sataa vuotta”, kirjoittaa Seuran kolumnisti, Korkeasaaren eläintarhan johtaja ja eläinlääkäri Sanna Hellström.
Teksti: Sanna Hellström

Viime vuonna maailman uusiutuvat luonnonvarat oli kulutettu heinäkuun lopussa. Tänä vuonna päästään koronan ansiosta vähän pidemmälle eli elokuun loppupuolelle. Edellisen kerran luonnonvarat riittivät koko vuodeksi 1970 ja sen jälkeen ylikulutuspäivä on siirtynyt koko ajan aikaisemmaksi.

Korona säästää luonnonvaroja, mutta aiheuttaa massiivisia taloudellisia ja sosiaalisia ongelmia. Kohtuuton kulutuksemme aiheuttaa monimuotoisuuden kadon ja ilmastonmuutoksen ja massiivisia taloudellisia ja sosiaalisia ongelmia.

Jollain tavalla systeemiä täytyy muuttaa, koska nykyjärjestelmä ei kestä kulutuksen vähenemistä ja maapallo ei kestä kulutuksen kasvua.

Monesti liiasta kulutuksesta syytetään väestönkasvua ja osoitetaan sormella etenkin kaikkein väkirikkaimpiin maihin. Kasvu onkin ollut hurjaa, kun omana elinaikanani ihmismäärä on tuplaantunut nykyiseen melkein kahdeksaan miljardiin.

Väestönkasvun hillitsemiseen on kuitenkin olemassa tehokkaat ja toimivat keinot: tyttöjen koulutus, tasa-arvo ja ehkäisyvälineiden helppo saatavuus. Nämä toimet ovat jo vaikuttaneet ja uusimpien tutkimusten mukaan väestönkasvu taittuu vuonna 2065.

Vaikka ennusteessa siintää positiivinen tulevaisuus, nykyinen ylikulutus ei voi jatkua seuraavaa sataa vuotta. Emme myöskään voi ajatella, että Bangladeshin rutiköyhä kalastaja vähentäisi olematonta kulutustaan.

Kymmenesosa maailman väestöstä elää äärimmäisessä köyhyydessä ja tulee toimeen alle kahdella dollarilla päivässä.

Puolet maailman ihmisistä elää alle viidellä dollarilla päivässä. Nämä maailman köyhät eivät ole niitä, jotka kuluttavat kohtuuttomasti. Meidän suomalaisten kulutukseen tarvittaisiin melkein neljä maapalloa, joten meidän on muutettava elintapojamme.

Vaatteita tuotetaan niin paljon, että yli puolet päätyy käyttämättömänä kaatopaikalle, kun mallistot vaihtuvat useita kertoja vuodessa. Vanhempien häälahjaksi saama vatkain toimii edelleen, mutta uudet kodinkoneet kestävät muutaman vuoden.

Isoäidin piironki on edelleen käytössä, mutta palasista koottu hyllykkö ei kestä yhtään muuttoa.

Kaikilla on liikaa tavaraa, mutta sitä ostetaan koko ajan lisää ja käytetään vain hetki.

Olen itse osa ongelmaa ja oma kulutukseni ylittää selvästi kestävyyden rajat. Aloittaakseni muutoksen olen tänä vuonna kirjannut muistiin kaikki ostamani tavarat ja tarkkailen kulutustani.

Arvioin vuoden päästä, olenko ostanut tarpeellista ja kestävää vai olenko tuhlannut turhuuksiin.

Luulen, että muistiin kirjattu kulutus näyttää kamalalta, mutta toivottavasti antaa mahdollisuuden muutokseen.

Lupaan raportoida ostokseni, jotta joudun julkisesti häpeämään kestämättömiä hankintojani.

Lue kaikki Sanna Hellström kolumnit tästä.

X