Maailman ylikulutuspäivä koittaa vuosi vuodelta aikaisemmin – Olenko ostanut tarpeellista ja kestävää?

”Jokaisen hankinnan pystyn perustelemaan, mutta asia täytyy arvioida täsmällisemmin”, kirjoittaa Seuran kolumnisti, Korkeasaaren eläintarhan johtaja ja eläinlääkäri Sanna Hellström.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sanna Hellström on Korkeasaaren johtaja ja eläinlääketieteen tohtori.

”Jokaisen hankinnan pystyn perustelemaan, mutta asia täytyy arvioida täsmällisemmin”, kirjoittaa Seuran kolumnisti, Korkeasaaren eläintarhan johtaja ja eläinlääkäri Sanna Hellström.
Teksti: Sanna Hellström

Olen monesti puhunut meidän ihmisten liiallisesta kulutuksesta. Jokavuotinen muistutus tästä on maailman ylikulutuspäivä, jolloin maapallon uusiutuvat luonnonvarat on siltä vuodelta käytetty loppuun.

Ylikulutuspäivä koittaa vuosi vuodelta aikaisemmin ja kulutuksemme tarkoittaa, että vähennämme koko ajan koskemattoman luonnon määrää ja tuhoamme villieläinten elintilaa.

Oma kulutus vuoden ajan tarkkailussa

Olen huolissani ylikulutuksesta, joten päätin vuoden ajan tarkkailla omaa kulutustani. Olen jo pitkään ostanut uuden kännykän kolmen vuoden osamaksusopimuksella, jotta voin seurata, että se kestää ainakin kolme vuotta.

Ajattelin, että jokaisella hankkimallani tavaralla voisi olla samanlainen laskuri ja tein sellaisen itse. Kuvasin jokaisen ostamani tavaran ja tallensin kuvat yhteen kansioon. Vuoden lopussa taulukoin hankinnat.

Olen jo pitkään kaivannut kestäviä tuotteita. Tuntuu, että kaikki hajoaa nykyään nopeasti. Kotonani on vanhempieni häälahjaksi saama vatkain, joka toimii edelleen lähes 50 vuoden iässä. Sen sijaan nykyisessä 20 vuotta vanhassa asunnossani on jo ainakin kolmas astianpesukone.

Kestävien tuotteiden löytäminen tuntuu vaikealta. Lisäksi tavaroita markkinoidaan niin houkuttelevasti, että helposti kaupassa tai netissä tulee tunne, että tarvitsen aika varmasti uuden puseron, rasian tai laukun.

Vuoden aikana 134 ostettua asiaa

Vuoden aikana olen ostanut 134 asiaa: 26 vaatetta (mukana yhdeksän alusvaatetta tai sukkaparia), 26 as­tiaa, 19 lemmikkitarviketta, 14 kodintekstiiliä, 14 huonekalua (pöytä ja 13 eriparista tuolia), 10 harrastusjuttua ja kasvomaskia, seitsemän kodinkonetta (joista kaksi laturinjohtoa), neljä koristetta sekä yhden laukun, silmälasit, korun ja auton.

Kestotuotteiden lisäksi olen ostanut ruokaa, pesuaineita ja vessapaperia, mutta nämä eivät ole mukana tässä tilastossa. En myöskään listaa kirjoja, koska niiden hankintaa pidän hyödyllisenä.

Kulutuksen vähentämisen ensimmäinen ohje on olla ostamatta turhaa ja vasta sen jälkeen tulee kierrättäminen, kertakäyttötuotteiden välttäminen ja ekomerkittyjen tuotteiden valinta. Tavaramäärän osalta en ole lähelläkään mallikasta.

En tiedä ostinko vuoden aikana poik­keuksellisen paljon vai tekikö kirjanpito kulutukseni vain näkyväksi.

Tämäkin asia täytyy selvittää, joten jatkan hankintojeni seuraamista myös tänä vuonna ja pyrin kohti kohtuullisuutta.

Olenko ostanut tarpeellista ja kestävää? Jokaisen hankinnan pystyn perustelemaan, mutta asia täytyy arvioida täsmällisemmin.

Jokaisen tavaran vuosipäivänä arvioin, onko se ollut tarpeellinen ja kestänyt käyttöä. Huonoin tuote on sellainen, jonka olen ostanut turhaan.

Julkaisen kaikki ostokseni Twitterissä vuoden aikana tunnisteella #VuodenOstot.

Lue kaikki Sanna Hellström kolumnit tästä.

Lue myös: Tutkijat optimistisia: Saharan saisi jälleen viheriöimään uusiutuvan energian avulla

X