Onko lemmikki sinulle hän vai se? – Sanna Hellström: ”Lemmikki voi omaksi hyödykseen ihmismäistyä”

Lemmikin ihmismäistäminen voi joskus olla haitallista, vaikka useimmiten se onkin vain hellittelyä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sanna Hellström on Korkeasaaren johtaja ja eläinlääketieteen tohtori.

Lemmikin ihmismäistäminen voi joskus olla haitallista, vaikka useimmiten se onkin vain hellittelyä.
Teksti: Sanna Hellström

”Se käy hakemassa lompakon autosta, jotta voimme maksaa hänen rokotuksensa”, selitti eläinlääkärin asiakas vaimonsa poistumista odotushuoneesta. Kukaan kuulijoista ei kuvitellut, että koira on lähdössä autolle ja ihminen olisi saanut rokotuksen eläinlääkäriasemalla.

Myönnän, että omakin koira on hyvin usein ”hän”. Kieli on taipunut luontevasti tuohon suuntaan, vaikka joitakin vuosia sitten olin vielä peruskoulun kieliopin pauloissa ja pronomini olisi ollut täysin väärä. Puheessa ihmisen kutsuminen ”häneksi” tuntuu jäykältä ja hienostelevalta, mutta lemmikkien kohdalla ”hän” on hellittelyä ja kiintymyksen osoitus.

Joskus ”hän” ajatellaan liiaksi inhimillistämiseksi ja asiallisessa kielenkäytössä tulisi tehdä ero ihmisen ja eläinten välille. Jotkut taas käyttävät hän-pronominia eläimistä nimenomaan osoittaakseen, että olemme eläimiä kaikki.

Eläimen ihmismäistyminen

Joissain tapauksissa ihmismäistämisestä voi olla eläimelle haittaa. Jos ajattelemme, että koira kostaa meille hajottamalla kotimme esineitä, niin saatamme kuvitella, että se on ilkimys ja ansaitsee ojennusta. Todellisuudessa koira ei kiukuttele, vaan se pureskelee kenkiä, koska sillä on tylsää, pureskeleminen on kivaa tai kengät tuoksuvat vastustamattoman herkulliselta ja tutulta.

Lemmikki voi omaksi hyödykseen ihmismäistyä. Koiraeläimille silmiin tuijottaminen on uhkaava ele, ja katseen kääntäminen poispäin on ystävällistä. Lemmikkikoiramme ovat kuitenkin oppineet napittamaan meitä vastustamattomalla tavalla suoraan silmiin, koska sillä käytöksellä usein saa rapsutuksia, herkkuja tai tilaa sohvalta.

Joskus taas ihmisen ominaisuuksia, etenkin sukupuolten välisiä eroja, selitetään sillä, millaisia eläimet ovat. Nisäkkäillä voi olla yhteisiä piirteitä, mutta kannattaa olla tarkkana, minkälaisia yhtäläisyysmerkkejä laittaa eri lajien välille. Ihminen on yksi laji muiden joukossa ja jos ajatellaan, että eläinten tavoilla voidaan selittää ihmisten käytöstä, niin tullaan ajatelleeksi, että kaikki muut eläimet ovat keskenään samanlaisia.

Eläimet ovat yksilöitä

Jotkut eläimet elävät laumoissa ja toiset enimmäkseen yksin. Jotkut elävät uskollisissa parisuhteissa ja toiset parittelevat aina tilaisuuden tullen. Joskus naaras hoitaa jälkeläisiä yksin ja joskus yhdessä koiraan kanssa. Joskus parinvalinnassa pärjää vahva, joskus kaunis ja toisinaan nokkela. Lajien välisten erojen lisäksi eläimet ovat ­yksilöitä, eivätkä vain lajinsa edustajia.

Englannin­kielisessä maailmassa eläinsuojelutyötä tekevät ­järjestöt ovat usein nimeltään ”humane society” eli ­humaani tai inhimillinen yhdistys. Silloin inhimillisyydellä tarkoitetaan ­nimenomaan eläinten ­hyvää kohtelua.

Lue kaikki Sanna Hellströmin kolumnit tästä!

X