Näppärä ja tehokas etätyö – Sanna Hellström pohtii: ”Mitä jää käytännöksi koronan jälkeen?”

”Toivottavasti lennämme vähemmän, ratkaisemme ongelmia yhdessä, arvostamme tutkittua tietoa ja elämme hitusen rennommin”, kirjoittaa Seuran kolumnisti, Korkeasaaren eläintarhan johtaja ja eläinlääkäri Sanna Hellström.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sanna Hellström on Korkeasaaren johtaja ja eläinlääketieteen tohtori.

”Toivottavasti lennämme vähemmän, ratkaisemme ongelmia yhdessä, arvostamme tutkittua tietoa ja elämme hitusen rennommin”, kirjoittaa Seuran kolumnisti, Korkeasaaren eläintarhan johtaja ja eläinlääkäri Sanna Hellström.
Teksti: Sanna Hellström

Tänään oli kevään toistaiseksi lämpimin päivä. Heräsin auringonnousun aikaan ja kävelin Helsingin Lammassaaren lintutornille, mistä näkee merikotkan pesän. Siellä on eilen kuoriutunut poikanen.

En nähnyt merikotkaa, enkä poikasta, mutta paikalla olivat merimetsot, harmaahaikarat, töyhtöhyypät, silkkiuikut, kottaraiset, kalalokit ja joukko pikkulintuja, jotka liikkuivat liian vikkelästi minun tunnistettavaksi.

Olen suunnitellut lintuharrastuksen aloittamista pitkään. Ihailen ihmisiä, jotka tuntevat jokaisen linnun, laulun ja lentotyylin. Minusta se on mahtava taito ja haluaisin osata saman.

Koronan myötä kaikki harrastukset jäivät tauolle, kalenteri tyhjeni lukuisista muista menoista ja hankin viimein kiikarit sekä lintukirjan.

Etätyö antaa aikaa arkeen. 

Etätyö antaa aikaa arkeen. Kuva: Anni Koponen/Otavamedia

Etätyö sujuu ja etäpalaverit toimivat

Tällä viikolla minun oli tarkoitus olla Norjassa Euroopan eläintarhanjohtajien vuosikokouksessa.

Nyt tapaan kollegat tietokoneen ruudulla työpöydän ääressä. Lähes kaikki eläintarhat on suljettu ja suurin osa taloudellisesti hankalassa tilanteessa.

Joissain maissa on suunnitelmia avaamisajankohdasta, mutta suurelta osin elämme epävarmuudessa.

Voihan olla, että koronan jälkeen matkustellaan vähemmän kaukomaille ja eläintarhat paikallisina vierailukohteina ovat entistäkin suositumpia, kunhan jälleen aukeavat.

Olemme oppineet hyödyntämään etätyömahdollisuuksia pikavauhdilla. Työpäivän aikana ehtii oman työporukan palaverista koulutukseen, iltapäiväksi kansainväliseen kokoukseen ja joka välissä ehtii hoitaa pari pikkuasiaa.

Niin näppärää ja tehokasta, että väistämättä miettii, miksi tavallisesti käytän niin paljon aikaa siirtymiseen paikasta toiseen. Samaan aikaan alan jo kuitenkin kaivata ihmisten tapaamista samassa tilassa.

Etäpalaverit toimivat oikein hyvin, kunhan ihmiset ovat oikeasti tuttuja ja joskus näkee livenä.

”Tarvitsemme monimuotoisen luonnon, jotta pärjäämme”

Tutkijat tiesivät vuosia sitten, että pandemia tulee. Tähän ei kuitenkaan kukaan ollut riittävästi varautunut. Nyt kaivataan kipeästi tutkijoiden tietoa viruksesta, sen leviämisestä ja rokotteen kehittämisestä.

Tutkijat tietävät myös, että uusia kriisejä on tulossa. Luonnon monimuotoisuus hä­viää uhkaavaa tahtia ja meidän terveytemme on linkittynyt luonnon hyvinvointiin.

Tarvitsemme monimuotoisen luonnon, jotta pärjäämme. Toivottavasti tuleviin kriiseihin reagoidaan nyt, eikä siinä vaiheessa, kun viimeiset pölyttäjät katoavat.

Mitä tästä muuttuneesta tilanteesta jää käytännöksi koronan jälkeen? Toivottavasti lennämme vähemmän, ratkaisemme ongelmia yhdessä, arvostamme tutkittua tietoa ja elämme hitusen rennommin.

Se on ainakin varmaa, että aion oppia tunnistamaan linnut lauluäänestä ja seuraan merikotkan poikasen kasvua kiikareilla.

Lue kaikki Sanna Hellströmin kolumnit tästä.

Lue myös: Etätyö valtasi arjen ja korona vei suomalaisilta estot: Isä viuhahti ja some innostui – Rehtori Twitterissä: ”Vois laittaa housut jalkaan”

X