Seuran kolumnisti Sanna Hellström: ”Minä teen mukavuusvalintoja, joten haluan päättäjien tekevän ikävät valinnat puolestani”

”Meitä ihmisiä on yli seitsemän miljardia, joten tietysti on merkitystä sillä, mitä itse kukin tekee”, kirjoittaa Seuran uusi kolumnisti, Korkeasaaren eläintarhan johtaja Sanna Hellström.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sanna Hellström on Korkeasaaren johtaja ja eläinlääketieteen tohtori.

"Meitä ihmisiä on yli seitsemän miljardia, joten tietysti on merkitystä sillä, mitä itse kukin tekee", kirjoittaa Seuran uusi kolumnisti, Korkeasaaren eläintarhan johtaja Sanna Hellström.
Teksti: Sanna Hellström

Pyöräilen töihin kesät talvet. Tykkään ajaa polkupyörällä ja matkaan menee hyvällä säällä vain vartti. Lisäksi säästän paljon rahaa, kun en omista henkilöautoa.

Asunnossamme on alle 30 neliötä henkeä kohden. Kohtuullisen tiivistä, mutta ei ahdasta. Isompaan neliömäärään ei olisi varaakaan, koska haluan asua lähellä työpaikkaa ja palveluita.

Työpaikalla on tarjolla joka päivä kasvisruoka. Sen ovat muut tehneet valmiiksi ja minun tehtäväni on vain valita ja syödä se.

Poikkeuksena soijasuikaleet, jolloin valitsen lihan. En tykkää shoppailla, joten ostan uusia vaatteita harvoin ja työni sallii rennon nuhruisuuden – työpaikan hupparin ja farkut.

Nämä ovat ympäristöystävällisiä valintoja: liikun lihasvoimalla, asun tiiviisti, syön kasvispainotteisesti ja kulutan kohtuullisesti. Ympäristöystävällisten valintojen tekeminen on helppoa, mukavaa ja parantaa elämänlaatua.

”Nämä eivät ole ympäristöystävällisiä valintoja”

Lennän monta kertaa vuodessa työmatkoilla ja välillä vapaa-aikanakin.
Kotona on kolme koiraa ja kissa, joista on paljon iloa.

Tykkään liikkua metsässä, mutta menen sinne autokyydillä. En voi kuvitella luopuvani kahvista ja minulla on ikävä tapa nautiskella pitkään lämpimässä suihkussa.

Puhelimeni kestää hyvällä tuurilla muutaman vuoden, samoin läppäri tai telkkari tai jääkaappi tai imuri, jonka jälkeen ostan uuden.

Nämä eivät ole ympäristöystävällisiä valintoja. Kun mukavuuteni ei salli ympäristöystävällisyyttä, perustelen valintani jotenkin toisin.

”Sillä on merkitystä, mitä itse kukin tekee”

Tiedän erinomaisen hyvin, että meidän ihmisten on muutettava elintapojamme. Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen 1,5 asteeseen on välttämätöntä mutta vaikeaa.

Elonkirjon hupeneminen piti pysäyttää vuoteen 2020, mutta siinä on epäonnistuttu. Lajeja on kuolemassa sukupuuttoon hurjaa tahtia ja syy on meissä ihmisissä.

Luonnon pitäisi kukoistaa, eikä vain selviytyä, mutta nyt pelastamme lajinsa viimeisiä.

Haluan suojella luonnon ja eläimet ja minulla on paljon tietoa oman toimintani vaikutuksista ympäristöön.

Silti valitsen vain osittain oikein ja vain niissä asioissa, jotka onnistuvat helposti. Aivan varmasti kulutukseni on ympäristön kannalta kohtuutonta.

Meitä ihmisiä on yli seitsemän miljardia, joten tietysti on merkitystä sillä, mitä itse kukin tekee. Valintamme eivät ole yhdentekeviä.

Silläkin on väliä, millaisena esimerkkinä näemme muut ihmiset ympärillämme. Ja sillä, minkälaisia valinnanmahdollisuuksia meille annetaan.

Ympäristölle hyviä valintoja kannattaa edistää ja tehdä ne helpoiksi.

Aivan yhtä selvää on, että tarvittavia toimia ei voi jättää kaltaisteni ihmisten vapaaehtoisuuden varaan.

Minä teen mukavuusvalintoja, joten haluan päättäjien tekevän ikävät valinnat puolestani.

Sanna Hellström Twitterissä: @SannaHellstrom

Lue myös: Korkeasaaren eläintarhan johtaja Sanna Hellström ilmastonmuutoksesta: ”Tuntuu siltä, että olemme enemmän huolissamme bruttokansantuotteesta”

Sanna Hellström

”Jo pikkutyttönä päätin, että minusta tulee eläinlääkäri, mutta eläintarhan johtaja on minulle maailman paras duuni”, Sanna Hellström sanoo. © VESSI HÄMÄLÄINEN / OTAVAMEDIA

Lue kaikki Seuran kolumnisti Sanna Hellströmin kolumnit täältä.

X