Teksti:
Koikkalainen

Kuulas, upea syyssunnuntain aamu. Rauha on rikkumaton. Täydellisen hiljaisuuden katkoo Hämeenlinnan Papinniityssä vain yksinäisen palokärjen huuto.

Suuressa maailmassa on toisin. Siellä paukkuu vanhaan malliin.

Yöntuore uutinen kertoo, että Pohjois-Koreassa on Kim Jong-un paukauttanut kenraaleineen vetypommin. Niin ainakin päätellään järistyksestä, joka on Ilta-Sanomien nettisivujen mukaan seurausta 100 kilotonnin räjähdyksestä.

”Se olisi viisi kertaa suurempi kuin ydinpommi, jonka Yhdysvallat pudotti Nagasakiin vuonna 1945.”

Tavalliset ihmiset nukkuvat, mutta kenraalit valvovat. Toivottavasti niin on huomennakin. Ettei käy niin, että myös tavallinen kansa valvoo.

Pommien paukuttelua seuraa yleensä pommien paukuttelu. Kun yksi aloittaa, toiset seuraavat perässä. Kierre on katkeamaton.

Tähän yhteyteen sopii mainiosti kysymys Helsingin Sanomien Lasten tiedesivuilta: ”Miksi apinat eivät enää kehity ihmisiksi?”

Koikkalainen vastaa, vaikka ei kysytäkään: ”Jäljet pelottavat.”

 

Suurten miesten pienet teot hämmentävät. Asiansa hoitavat, velvollisuudentuntoiset ihmiset eivät tiedä, miten pitäisi suhtautua. Olankohautus ei riitä, mutta kyyniseksikään ei auttaisi heittäytyä. Vanhat rakenteet tuntuvat murskaavilta, vääryydet jatkuvat koko painollaan. Mikään ei muutu.

Mutta elettävä on. Järki on pidettävä päässä. Mentävä eteenpäin ja uskottava parempaan. Kun usko menee, menee kaikki.

Pieni on kaunista tässäkin. Aloittakaamme vaikkapa ilouutisella, että Jokioisten Koetus nousee miesten pesäpallossa Ykköspesikseen. Puijon Pesis Kuopiosta kaatui karsinnassa otteluvoitoin 2-0.

Iloon ei pidä sekoittaa mielipahaa Suomen miesten ja naisten tappiosta yleisurheilumaaottelussa Ruotsi-Suomi. Se on kokonaan toinen juttu.

 

Valtion ensi vuoden budjettiesitys on valmis. Se tuntui syntyvän suhteellisen kivuttomasti. Asiaa helpotti perstuntuma ja tilastollinenkin totuus, että taloudessa menee paremmin.

Totuus silti on, että tulot eivät kata menoja. Valtio ja kunnat ottavat edelleen lisävelkaa voidakseen maksaa kaikki palvelut ja etuudet. Hyvinvointi perustuu isolta osin syömävelkaan. Valtion velka on kaksinkertaistunut vuosikymmenessä. Nyt se on 110  miljardia euroa.

Ei Koikkalainen näistä mitään ymmärrä, mutta osaa kuitenkin yhteenlaskua kahteen. Ei tästä selvitä kahdella perinteisellä tavalla. Ei viinan eikä tupakan hinnan nostolla.

Sitä paitsi niissäkin on se huono puoli, että ne rasittavat kaikkein eniten niitä, jotka eniten kevennyksiä tarvitsisivat. Vähäosaiset.

Viinan hinnalla pelaamisessa on toinenkin riski. Sitä kannetaan entistä enemmän rajan takaa. Viron laivat kulkevat yhä vilkkaasti Helsingin ja Tallinnan väliä. Pohjoisessakin viinaralli on kääntynyt päinvastaiseksi. Tornion Alkossa on hiljaista, mutta Systembolagetin Haaparannan myymälän ovet paukkuvat.

Lännen Median toimittajan Henripekka Kallion selvitys kertoo kylmästi, että tässäkin maaottelussa Ruotsi lyö Suomen mennen tullen. Otetaan esimerkiksi puolen litran tölkki 5,2-prosenttista Lapin Kultaa. Haaparannassa se maksaa nyt euroissa 1,31 ja Tornion Alkossa 2,91 euroa. Ero on huikea. Alkossa sama tölkki maksaa 112 prosenttia enemmän.

Siitä voi tehdä vain yhden johtopäätöksen. Yksi ruotsalainen vastaa nyt kahta suomalaista.

X