Kanadan ilmastohistoria suli pois

Jaa artikkeliTilaa Seura

Tekniikka petti kanadalaisessa tutkimuslaboratoriossa, ja sen seurauksena tutkijat menettivät kymmeniätuhansia vuosia arktista ilmastohistoriaa.

Onnettomuus sattui Albertan yliopistossa, jossa säilytettiin Kanadan arktisilta alueilta kairattuja jäänäytteitä. Näytteitä, jotka on sahattu metrin pötköihin, säilytetään normaalisti -37 celsisuasteessa. Huhtikuun 2. päivänä Edmontonin palokunta sai kuitenkin hälytyksen jäähdytysyksiköstä. Sen mukaan yksikön lämpötila oli noussut vaarallisen korkealle.

Kun palomiehet ja henkilökunta riensivät paikalle, yksikössä oli 40 astetta lämmintä, ja kosteaa kuin uimahallin pukutiloissa.

Albertan yliopistossa säilytetään kaikkiaan 1409 metriä kairausnäytteitä, jotka käsittävät 80 000 vuotta arktista ilmastohistoriaa. Jään eri kerroksiin tallentunut siitepöly, ilmakuplat ja pöly voivat kertoa paljon menneistä ilmastovaiheista. Tästä kokonaisuudesta suli pois noin 13 prosenttia, ja sen mukana menetettiin kymmenien tuhansien vuosien jääarkisto.

Viemäriin valui esimerkiksi 16 000 vuotta Kanadan Mt. Loganilta kairattua historiaa ja 22 000 vuoden verran Baffin -saarilta kairattuja näytteitä.

Katastrofi vaati järjestelmältä kaksinkertaisen epäonnistumisen. Ensimmäinen oli jäähdytysjärjestelmän pettäminen, toinen se, että jäähdytyksen pettämisen olisi pitänyt laukaista hälytys, mutta sekään ei toiminut.

Matkassa oli kuitenkin onneakin. Suurin osa kairauspötköistä oli alunperin viereisessä työskentely-yksikössä, joka ei sulanut. Paikalla oli käynyt Discovery -kanavan kuvausryhmä, ja tehdäkseen heille tilaa, tutkijat olivat alkaneet siirtää näytteitä varastoyksikköön, jossa järjestelmä petti. Kun kuvaaja näki yksiköt, hän ehdotti, että näytteet siirrettäisiin takaisin työskentely-yksikköön, koska siellä oli kuvauksen kannalta parempi valo.

Ilman tätä siirtoa katastrofi olisi ollut vielä suurempi.

Lisää tietoa tapauksesta voi lukea Sciencen sivuilta.

X