Ahdistaako ilmastotuska? Planetaarinen ruokavalio helpottaa sitä – ja samalla torjuu elintapasairauksia

Jaa kaverilleTilaa Seura
planetaarinen ruokavalio
© Pekka Holmström / Otavamedia
Maailman parantaminen on helpoin aloittaa oman nenän edestä, ruokalautaselta.

Paras tapa päästä ahdistuksesta on toiminta. Me kaikki voimme tehdä vain oman pienen osamme, mutta juuri sen me voimme tehdä.

Koska ruoka on se, mihin tavallisen ihmisen on helpointa vaikuttaa, ja me joka tapauksessa teemme ruokapäätöksiä joka päivä, aloitetaan maailman parantaminen siitä.

Voitaisiinko samalla ratkaista huonoista ruokavalioista johtuvien elintasosairauksien, kuten kakkostyypin diabeteksen, sydäntautien ja metabolisen oireyhtymän epidemiat maailmassa? No mikä ettei!

Eläinproteiinia lautaselle entistä vähemmän

Juuri tästä lähtee EAT-Lancet -komission julkaisema planetaarinen ruokavalio, Planetery Health Diet.

Keskeinen ajatus terveellisessä planetaarisessa dieetissä on se, että eläinproteiinin käyttöä pitää vähentää.

Lihansyöntiä ohjelma ei kuitenkaan kiellä kokonaan. Tiivistettynä ajatus on suunnilleen näin: kasvispohjaisia elintarvikkeita pitää syödä kaksi kertaa enemmän ja lihaa puolet vähemmän kuin nyt.

Ruokavalio pätee myös elintapasairauksiin

Huikeaa on se, että tämä sama ratkaisu, muutos ruokalautasella, voi torjua niin ilmastonmuutosta kuin elintapasairauksiakin.

Kuluttaja voi tehdä toki paljon muutakin kuin vähentää lihaa ja lisätä kasviksia.
Itse ohjelma jakaantuu kahtia: mitä ruoan tuotannossa pitää tapahtua ja mitä kuluttajien käyttäytymisessä.

Ruokahävikki minimiin

Toinen avainasia on ruokahävikin vähentäminen. Ja jokainen perheellinen tietää, millainen haaste se on! Kun on monta syöjää, ruokaa pitää olla tarjolla, ja helposti käy niin, että useimmat syöjät ajattelevat vain omia mielitekojaan, eivät jääkaapin kokonaisuutta.

Valitettavasti jonkun on vain otettava perheen kierrätyspäällikön haaste vastaan, muuten hävikistä ei päästä.

WWF neuvoo pitämään kerran viikossa päivän, jolloin loihtii aterian vanhoista jämistä. Toinen vinkki on, ettei kaiveta kaupassa hyllyn perältä sitä tuotetta, jolla on pisin käyttöaika, kun on aikomus käyttää ruoka heti.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 7/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X