Aikidosta apua sairaanhoitajan työhön – Kati kohtaa aggressiivisia ja sekavia potilaita: ”Olen oppinut myötäilemään liikkeitä niin, että toisen aggressiivisuus laskee”

Aikidossa opitaan hyödyntämään hyökkääjän liike-energiaa. Taitojen kehittyessä kasvavat myös turvallisuudentunne ja itsetunto.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Aikido-treenit tuovat huikean hyvän olon, sanoo pari kertaa viikossa salille pyrkivä Kati Sirpoma.

Aikidossa opitaan hyödyntämään hyökkääjän liike-energiaa. Taitojen kehittyessä kasvavat myös turvallisuudentunne ja itsetunto.
(Päivitetty: )
Teksti: Anna Muurinen

Kati Sirpoma, 47, tuli ensimmäisen kerran aikidosalille viitisen vuotta sitten, kun hänen tyttärensä etsi uutta lajia. Ensivaikutelma jäi lähtemättömästi mieleen.

”Meido-Kanilla oli kaikkien lajien näytös. Kiinnostuimme, kun tatamille tulivat aikidokat. Heidän liikkeissään oli suuria kaaria ja näyttävyyttä, virtaa ja harmoniaa. Ketään ei mätkitty maan rakoon.”

Tytär alkoi harrastaa lajia, ja siitä kuukauden kuluttua äiti astui tatamille. Vuoden kuluttua perheen isäkin liittyi seuraan.

Kontaktilajissa hyödynnetään hyökkääjän liike-energia

”Ikäpolveni tytöiltä on ollut kiellettyä kaikenlainen tappeleminen. Sen takia moni lamaantuu, jos joku ottaa kiinni. Täällä harjoituksissa opetellaan rauhassa, mitä sellaisessa tilanteessa tehdään.”

Salilla opitaan hyödyntämään hyökkääjän liike-energiaa. Taitojen kehittyessä kasvavat myös turvallisuudentunne ja itsetunto.

”Aikido on kontaktilaji ja siinä ollaan lähellä toista ihmistä. Se on minulle luontevaa, sillä olen ammatiltani sairaanhoitaja.”

Kati on saanut aikidosta apua työhönsä.

”Joudun kohtaamaan aggressiivisia ja sekavia potilaita. Aikidon lempeiden oppien avulla pääsen helposti irti heidän otteestaan, ilman että kehenkään sattuu. Olen oppinut myötäilemään liikettä siten, että toisen aggressiivisuus laskee. Yleensä tilanne raukeaa niin, ettei ulkopuolinen edes huomaa.”

Voima keskivartalosta

Aikidon ajatus siitä, että liikkeen voima lähtee vartalon keskustasta, on tuonut helpotusta Katin fyysisesti raskaisiin työtehtäviin. Ryhti ja tasapainokin ovat parantuneet.

”Menen pitkätkin portaat ylös ilman tukea. Talvella olen jo kolme kertaa lentänyt jäisellä kadulla, mutta mitään ei ole mennyt rikki, kun osaan kaatua oikein.”

Aloitettuaan aikidon Kati laihtui aika lailla saadessaan lihasmassaa.

Aikido auttaa hänen mukaansa painonhallinnassa. Hyvää on sekin, että aikidossa harjoitetaan kehon kumpaakin puolta, ei siis vain oikeaa tai vasenta.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 2/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X