Aikuisiän akne saa ihon kukkimaan – Ennalta ehkäise arpien synty oikealla ihon hoidolla: Katso tuotevinkit aknen hoitoon!

Jaa artikkeliTilaa Seura
Aikuisiän akne
© istockphoto
Siihen on syynsä, jos aikuisen naisen iho alkaa kukkia kuin teininä. Kysyimme asiantuntijalta, mitä tehdä aknen yllättäessä.

Sukupuolihormonit vaikuttavat akneen kaikenikäisenä. Erityisesti aikuisen naisen aknessa oireet ilmenevät usein kuukautiskierron tietyssä vaiheessa. Kun estrogeenitaso laskee kuukautisten alkaessa, aikuisiän akne pahenee.

”Samasta syystä akne voi oireilla myös menopaussin eli vaihdevuosien aikaan ja sen jälkeen”, sanoo LT, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kristiina Airola Ihosairaalasta.

Hänen mukaansa aikuisiän akne on useimmiten jatkoa nuoruusiän aknelle, mutta osalla iho alkaa kukkia vasta aikuisena.

”Vahva sukualttius lisää aikuisiän aknen riskiä. Pääosalla aikuisiän aknesta kärsivistä on akne ollut jo nuorena eli heillä on niin sanottu jatkuva akne. Pienemmällä osalla akne ilmenee vasta aikuisiällä.”

Zo Skin Health puhdistuslaput

Puhdistuslapuissa on 2 % salisylihappoa, joka rauhoittaa tulehdusta ja kuorii ihoa. Zo Skin Health oil control pads 60 kpl 85,90 €. Valmistaja

Aikuisiän akne ja arpien ehkäisy

Aknearvet näkyvät pyöreinä jälkinä ihossa. Koska aknea on eri asteista, ovat arvetkin eri asteisia ja eri näköisiä.

”Syvät arvet jäävät yleensä vain vaikeasta kystisestä aknesta”, Airola sanoo.

Kystinen akne tarkoittaa aknea, jossa on ontelomaisia, kipeitä tulehduspesäkkeitä.

Aknearvet syntyvät, kun tulehdus paranee hitaasti arpeutumalla. Airolan mukaan aknearpia voi ehkäistä, jos hoitaa aknen ajoissa ja käyttää riittävän tehokasta hoitoa.

”Tehokkaimpia hoitoja ovat laserhoidot, neulaushoidot ja kemialliset kuorinnat. Ihonhoitotuotteet eivät ole riittävän tehokkaita korjaamaan arpia.”

Tulehduspesäkkeisiin auttavat lääkärin määräämällä reseptillä apteekista saatavat aknelääkkeet.

Aknen hoidon tuotteet

Runsaasti talia erittävä iho tarvitsee putsarin, joka ei kuivata. Clarity+ Sebu-wash gel cleanser puhdistaa huokoset. environ, 150 ml 45 €. Aikuisen ihon epäpuhtaudet johtuvat usein hormoneista. Rasvoittuvalle iholle, finneihin ja arpiin Keracnyl serum 30 ml 23,60 €. Valmistajat

Stressi pahentaa aikuisiän aknea – Hoida ihoa oikein

Stressin tiedetään pahentavan aikuisiän aknea. Paineet niin sanotusti puskevat ulos ihosta. Hormonien ja stressin lisäksi aknen puhkeamisen taustalla ovat geneettiset tekijät sekä ihon hoitokäytännöt.

”Iholla käytetty voidepohja saattaa olla liian rasvainen. Toisaalta kuivakin iho voi ärtyä”, Airola sanoo.

Huomiota kannattaa kiinnittää hoitotuotteiden ja -rutiinien ohella elintapoihin kuten ravintoon. Tyydyttyneet rasvat, nopeat hiilihydraatit ja runsas maidon käyttö voivat Airolan mukaan pahentaa aknen oireita.

Hän lohduttaa, että viisikymppisen aknea voi hoitaa tehokkaasti siinä missä nuorempienkin.

”Vaihtoehtoina ovat useat eri paikallishoitoaineet ja sisäiset lääkehoidot.”

Aknen hoidon tuotteet

Kiiltoa hillitsevä kosteuttaja pitää huokoset auki. Ole Henriksen Counter Balance oil control hydrator. 50 ml 54,50 €. Crème réparatrice, ihoa uudistava ja hoitava arpivoide on monen suosikkituote. sothys, 50 ml 53 €. Sisältää mm. usniinihappoa. Valmistajat

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 8/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

Akneihon hoito

  1. Muista hyvä hygienia.
  2. Hoida myös näppyjen itsetunnolle tekemää kolhua.
  3. Kokeile tehokasta tuoteparia: ohut, kosteuttava meikkivoide ja peitevoide esimerkiksi IT Cosmetics’n sarjoista.
X