Ainoa lapsi on toivottoman itsekäs parisuhteessa – voiko kumppanille mitään? Näin rohkaisee asiantuntija

Juha on perheen ainoa lapsi eikä osaa ottaa naisystäväänsä huomioon. Onko ainokainen tuomittu epäonnistumaan suhteissaan – vai voiko parisuhdetaitoja oppia?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Marin mielestä Juhan itsekkäät käytöstavat johtuvat siitä, että tällä ei ole sisaruksia. On vain minä, minä, minä.

Juha on perheen ainoa lapsi eikä osaa ottaa naisystäväänsä huomioon. Onko ainokainen tuomittu epäonnistumaan suhteissaan – vai voiko parisuhdetaitoja oppia?
(Päivitetty: )
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Mari ja Juha ovat seurustelleet pari vuotta, mutta ongelmia on jatkuvasti. Juha ei oikein osaa ottaa Maria huomioon.

Marin mielestä itsekkäät käytöstavat johtuvat siitä, että Juhalla ei ole sisaruksia. Tämä ei ole tottunut jakamaan tavaroitaan ja karkkejaan lapsena. Nyt hän ei osaa jakaa aikaansa ja huomiotaan. On vain minä, minä, minä.

Juha ja Mari päätyivät yhteen yhteisen kuntosaliharrastuksen kautta. Salilla Juha vaikutti kohteliaalta ja kysyi Maria kahville.

Ongelmat alkoivat yhteisessä asunnossa, kun pariskunta muutti yhteen noin vuosi sitten. Juha ei oikein osaa tehdä päätöksiä yhdessä.

Ajankäyttö on oma-asia, harrastuksiin ei saa puuttua

Mari haluaisi sisustaa yhdessä, mutta Juhan mielestä hänen kaikki tavaransa on saatava esille. Juha oikein suuttuu, jos hänen ideansa ei ilman muuta mene läpi. Juha on suuttunut muun muassa siitä, että hänen kirjoituspöytänsä ei saisi olla ikkunan edessä.

Juha haluaa päättää ajankäytöstään yksin. Hänen harrastusmenoihinsa ei saa puuttua. Hän saa omasta mielestään tavata kavereitaan juuri silloin, kun haluaa.

Juhan aikaisemmat parisuhteet ovat olleet melko lyhyitä. Nyt hän on kuitenkin rakastunut Mariin, joten hän haluaisi suhteen kestävän. Oman käytöksen muuttaminen ei ole kuitenkaan helppoa, vaikka Juha jo myöntääkin omassa käytöksessä olevan korjaamisen varaa.

Sitä paitsi Juhan mielestä hän jo huomioi Maria: tekee tälle ruokaa samalla kuin itselleenkin. Eikö tämä sitten merkitse mitään?

Miten Juha voisi oppia paremmin huomioimaan naisystäväänsä?

© anssi keränen

Asiantuntija rohkaisee: Parisuhdetaitoja voi oppia jokainen

Parisuhteessa tarvittavia taitoja voi lähtökohdista huolimatta oppia – niin perheen ainokainen kuin sisarussarjassa kasvanutkin. Parisuhteessa ihminen joutuu sopeuttamaan itsensä toiseen. Tämä tarkoittaa väistämättä muutoksia omaan toimintaan. Esimerkiksi ajan- ja rahankäytössä tulisi huomioida kumppanin mielipiteet ja odotukset. Yhdessä vietetty aika luo suhteelle vankan pohjan. Siksi siitä on hyvä keskustella ja opetella tekemään päätöksiä, joihin molemmat voivat olla tyytyväisiä.

Koti puolestaan on molempien koti, ja siksi kummankin pitäisi saada yhtä lailla vaikuttaa siihen, miltä siellä näyttää tai mitä kotiin hankitaan. Kuuntelutaitojen kartuttaminen on avainasemassa.

Arjen keskellä kumppanin pitäisi voida kokea olevansa toiselle arvokas ja rakas. Puolison huomioimisessa on oleellista kysyä, mikä hänestä tuntuu rakkaudelta. Suhteessa on hyvä olla myös sopivasti erillisyyttä ja annos itsekkyyttä. Omista harrastuksista ja ystävistä saa iloita. Hetkittäinen erilläänolo tekee suhteelle hyvää. Sen jälkeen on mukava palata jälleen yhteen ja jakaa kokemukset kumppanin kanssa.

Tanja Kallio, Projektikoordinaattori, Parempi avioliitto ry

X