Aktiivisuusranneke kannustaa liikkumaan – Testasimme 6 ranneketta: Valitse sopiva!

aktiivisuusranneke
Hyvä ranneke mittaa tarkasti ja laadukas sovellus antaa päteviä neuvoja kuin henkilökohtainen valmentaja. © istockphoto
Reipasta liikuntaa kannattaisi harrastaa säännöllisesti. Edistät terveyttäsi ja keräät hyvää mieltä, kun liikut ja lepäät sopivasti.

Nykyaikainen aktiivisuusranneke rekisteröi liikkeet ja sydämen sykkeet. Se päättelee, istutko sohvalla, teetkö kevyitä askareita, käveletkö, harrastatko rasittavaa liikuntaa vai nukutko. Näyttö kertoo sykkeen, askelten määrän, kuljetun matkan sekä arviot kalorinkulutuksesta ja liikunnan rasittavuudesta.

Kotiaskareet, siivous, pihatyöt ja muut arkiset toimet nekin edistävät terveyttä – jo muutaman minuutin pätkät kerrallaan. Suuntaa antava suositus on 10 000 askelta päivässä.

Aktiivisuusranneke auttaa seuraamaan tavoitteiden toteutumista

Edullisimmat sykkeen mittaavat rannekkeet maksavat 50–100 euroa. Aktiivisuusranneke kerää tiedot, jotka voi koota älypuhelimen sovellukseen päiväkirjaksi, josta seuraat tavoitteiden toteutumista ja hyvinvoinnin kehitystä.

Hyvä aktiivisuusranneke mittaa tarkasti ja laadukas sovellus antaa päteviä neuvoja kuin henkilökohtainen valmentaja. Hyödyllinen ranneke patistaa sohvaperunan liikkeelle. Liiasta rehkimisestä saa varoituksen ja unen laadusta hyödyllistä tietoa.

Monipuolinen ranneke rekisteröi liikuntareitit ja kuljetut matkat tarkasti satelliittipaikannuksella.

Millainen aktiivisuusranneke sopii minulle?

Kokeile ranneketta ja sovellusta pätevän myyjän opastuksella ennen kuin ostat. Vaadi selkeä näyttö ja helppo käyttö. Riittäähän akku tarpeeksi pitkään, ja onhan se helppo ladata? Vesitiivis ranneke toimii jopa uidessa. Tosi aktiivisen liikkujan monipuolinen urheiluranneke maksaa 200–400 euroa.

Etevimmät rannekkeet lisäksi lähes korvaavat puhelimen. Ne ymmärtävät puhekomentoja ja niillä voi maksaa kaupan kassalla. Hintaa näillä tekniikan ihmeillä on 400–800 euroa.

Puhelimesta kuntoilumittari

Liikuntaa voi seurata myös älypuhelimella ilman ranneketta. iPhone-puhelimeen sisältyy askelmittari, ja tarvittavan sovelluksen saa myös Android-älypuhelimeen ilmaiseksi.

Monipuolisia ilmaisia liikuntasovelluksia ovat muun muassa Google Fit ja Suomessa kehitetty Sports Tracker.

Google Fit ja Sports Tracker.

Riittoisa akku

Vedenpitävän aktiivisuusrannekkeen akku riittää valmistajan mukaan jopa 20 päiväksi. Sykkeen mittauksessa ja unen seurannassa on kuitenkin parannettavaa.

Xiaomi Mi Band 4 maksaa 40–50 e.

Xiaomi Mi Band 4 maksaa 40–50 e. 24Shop.fi

Helppo ja edullinen aktiivisuusranneke

Tekniikan Maailman 11B/2019 testivoittaja saa kehut monipuolisuudesta, mutta sykkeen mittauksessa ja sovelluksessa on parannettavaa.

Huawei Band 3 Pro -aktiivisuusranneke maksaa 50–70 e.

Huawei Band 3 Pro -aktiivisuusranneke maksaa 50–70 e. Carlson

Askeleet ja kalorit

Sujauta läpyskä taskuun tai liitä klipsillä vaatteisiin. Katso selkeästä näytöstä askeleet. Paristo riittää puoleksi vuodeksi, mutta hienoudet puuttuvat.

Omron Walking Style IV maksaa 35 e.

Älykello on superranneke

Älykello mittaa sykkeen ja liikunnan. Se näyttää ja välittää viestit, huomaa kaatumisen ja soittaa automaattisesti hätäpuhelun. Komenna suomeksi puhumalla.

Apple Watch Series 5 maksaa 450–850 e.

Apple Watch Series 5 maksaa 450–850 e. Apple

Monipuolinen urheilukello

Hyvä urheilukello muistuttaa, kannustaa ja neuvoo. Se mittaa tarkasti matkat, sykkeet ja askeleet ja arvioi unen laadun. Satelliittipaikannus tallentaa reitit.

Polar Vantage M maksaa 250 e.

Polar Vantage M maksaa 250 e. Verkkokauppa.com

Hyvä sykemittaus

Tekniikan Maailman 11B/2019 testaajat kehuvat monipuolisen aktiivisuusrannekkeen sykkeen mittausta ja sovellusta, mutta askelten mittaus voisi olla tarkempi.

Fitbit Inspire HR maksaa 70–100 e.

Fitbit Inspire HR maksaa 70–100 e. Gigantti.fi

Vesan vinkit

• Lue suositukset liikunnan harrastamiseen sivustolta www.ukkinstituutti.fi.
  • Muista terve järki. Rannekkeen mittaukset ja sovelluksen ohjeet voivat joskus mennä pahasti pieleen.
  • Ranneke ja kuntoilumittari ovat vain apuvälineitä. Älä haksahda liialliseen mittaamisen ja itsesi tarkkailuun, mikä voi ahdistaa.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 6/20.

Lue myös: Miksi miehet passivoituvat? Kuusikymppiset naiset liikkuvat miehiä enemmän töissä ja vapaa-ajalla

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti