Älä pelkää syväkyykkyä – Kyse on ihmiselle luontaisesta liikkeestä

Moni välttää turhaan matalaa kyykkyasentoa. Syväkyykky on hyvä liikkuvuustreeni, tutkijatohtori Lauri Stenroth Itä-Suomen yliopistosta sanoo.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Moni välttää turhaan matalaa kyykkyasentoa. Syväkyykky on hyvä liikkuvuustreeni, tutkijatohtori Lauri Stenroth Itä-Suomen yliopistosta sanoo.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Syväkyykky on polvien surma

Tarua.

Syväkyykyssä lonkkanivel laskeutuu polvinivelen alapuolelle, jolloin reidet ovat samansuuntaiset alustan kanssa. Kyse on ihmiselle luontaisesta liikkeestä, joka ei vaurioita terveitä polvia enempää kuin korkeammalle jäävä kyykky.

Käsitys syväkyykyn vaarallisuudesta saattaa olla peräisin rankasta voimaharjoittelusta, jossa kyykky tehdään hyvin isoilla painoilla. Joillekin tällaisesta harjoittelusta on saattanut seurata vammoja. Pienillä painoilla tehtyyn syväkyykkyyn ei vaaroja liity.

Lähes jokaisen sopii kyykätä syvään

Totta.

Jos polvet ovat terveet, estettä syväkyykylle ei ole. Tosin moni ihminen ei pääse syväkyykkyyn, vaikka haluaisi. Syynä tähän on heikko liikkuvuus, ja se paranee harjoittelemalla.

Jos polvessa on vaurio tai vamma, syvään kyykkääminen voi aiheuttaa kipua. Kipu saattaa tuntua esimerkiksi polven etuosassa. Kipu on kehotus ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, kuten fysioterapeuttiin.

Syväkyykky lisää liikkuvuutta

Totta.

Syvään kyykkääminen lisää kaikkien alaraajojen nivelten ja erityisesti nilkan alueen liikkuvuutta. Nilkan liikkuvuus on tärkeä myös arkielämässä. Se mahdollistaa raskaiden taakkojen turvallisen nostamisen.

Salilla tehdyn syväkyykyn liikerata on samankaltainen kuin esimerkiksi pikkulasten käyttämässä lepoasennossa, jossa takapuoli painuu lähelle alustaa.

X