Anoppi ei sulata sateenkaariperhettä

Lailan äidillä on vaikeuksia hyväksyä kahden naisen lapsiperhettä perheeksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kaarinan on vaikea hyväksyä Laila-tyttärensä naispuolista puolisoa.

Lailan äidillä on vaikeuksia hyväksyä kahden naisen lapsiperhettä perheeksi.
(Päivitetty: )
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Tämän pitäisi olla mukava sukulaislounas. Mutta ongelmat alkavat jo ovella. Kaarina ottaa tyttärensä ja miniänsä perheen vastaan nihkeästi, kuten aina. Kaarina ei koskaan edes katso Outi-miniäänsä silmiin. Niin vaikea Kaarinan on hyväksyä Laila-tyttärensä naispuolista puolisoa.

Kaarina kyselee vain tyttärensä ja lastenlastensa kuulumisia. Outi on anopille kuin ilmaa, vaikka anoppi varsin hyvin tietää, että juuri Outi on synnyttänyt mummon rakkaat 2- ja 4-vuotiaat lapsenlapset.

Kaarina siis hyväksyy lapset osaksi sukuaan, vaikka nämä eivät ole biologisesti mummolleen mitään sukua. Kaarina tietää kyllä, että lapset ovat syntyneet Lailan ja Outin rekisteröidyn parisuhteen aikana hedelmöityshoitojen avulla. Lailakaan ei ole siis lapsille biologista sukua, vaan lapset ovat syntyneet Outin ja spermapankin sukusoluista. Laila on lasten toinen äiti parisuhteen kautta.

Lapset Kaarina on hyväksynyt näiden alkuperästä huolimatta aina Lailan lapsiksi eli omiksi lapsenlapsikseen. Silti lasten biologinen äiti jää vaille anoppinsa hyväksyntää.

Kaarinan miehen Tapion mielestä Kaarinan käytös on törkeää.

Tapio toivottaa aina miniänsä lämpimästi tervetulleeksi, eikä hänellä ole koskaan ollut mitään Outia vastaan, vaikka aluksi Tapiokin ihmetteli Lailan lesboutta. Nyt Tapio on tottunut ajatukseen tyttären sateenkaariperheestä eikä haluaisi muuttaa siitä mitään. Sekä miniä että lapsenlapset ovat Tapiolle yhtä rakkaita kuin oma tytär.

Miten Kaarina voisi hyväksyä miniänsä osaksi sukuaan?

Torjunta vaikuttaa myös lapsenlapsiin

Se, että anopin ja miniän välit hiertävät, ei ole tavatonta. Syitä huonoihin väleihin voi olla monia – henkilökemiat, ikävät, selvittämättömät tapahtumat tai vain se, että toinen ei hyväksy toista. Tässä tapauksessa anoppi ei hyväksy tyttären parisuhdetta samaa sukupuolta olevan kanssa. Ikävä tilanne vaikuttaa kaikkiin perheen jäseniin – myös lapsiin.

Kun lapset kasvavat, he alkavat varmasti kysyä kysymyksiä toisen äitinsä ja isoäitinsä suhteesta.

Kaarinan käyttäytyminen kertoo siitä, että hänellä on vahva torjunta Outia kohtaan. Miltä hän suojautuu torjunnallaan? Sulkemalla Outin täysin ulos vuorovaikutuksesta Kaarina ei anna minkäänlaista mahdollisuutta siihen, että tutustuisi tai saattaisi jopa pitää tästä.

Voi olla, että ajan myötä Kaarinan asenne muuttuu. Toiveikkaasti ajatellen Kaarina ehkä huomaa, kuinka hän loukkaa tytärtään ja tämän puolisoa. Ehkä hän huomaa, että käyttäytymisellään hän karkottaa tyttären perheen etäämmälle ja asettaa samalla miehensä Tapion hankalaan tilanteeseen.

Toisaalta asiat eivät aina muutu ajan kulumisen myötä. Mitä jos Laila keskustelisi tilanteesta vanhempiensa kanssa? Laila voisi kertoa, kuinka surullinen hän on ja kysyä äidiltään, onko tämä todella valmis luopumaan kokonaisvaltaisesta yhdessäolosta perheensä ja lastenlastensa kanssa? Kannattaako sellainen hinta maksaa siitä, että ei hyväksy hänen puolisoaan? Voisivatko Laila ja Tapio yrittää ymmärtää yhdessä Kaarinaa ja sitä, mikä häntä pelottaa?

Kaarinaa voisi myös pyytää miettimään minkälaisen viestin hän antaa lapsenlapsille? On mahdollista, että lapset alkavat ajatella, että heidän toisessa äidissään ja perheessään on jotain hävettävää. Tällainen ristiriita voi aiheuttaa jopa sen, että isompina he eivät halua pitää yhteyttä isovanhempiinsa. Tässä ei ole siten kysymys ainoastaan Kaarinan tunteista, vaan mitä suurimmassa määrin perheen hyvinvoinnista ja tulevaisuudesta.

Eira Tikkanen, Suomen Mielenterveysseuran erityisasiantuntija, perhepsykoterapeutti

X