Asuuko teillä kiltti sopeutuja ja hallitseva päällepäsmäri? Taisit valita puolisoksi vastakohtasi

Muodostuuko vastakohdista parhaita ja tasapainoisimpia pariskuntia, vai kannattaako kuitenkin valita enemmän itsensä kaltainen kumppani?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Muodostuuko vastakohdista parhaita ja tasapainoisimpia pariskuntia, vai kannattaako kuitenkin valita enemmän itsensä kaltainen kumppani?
(Päivitetty: )
Teksti: Janita Virtanen

Useimmiten vastakohdat muodostavat pariskuntia, jotka joutuvat melkoisiin kriiseihin. Näin käy etenkin niissä suhteissa, joissa vastakohtakumppani on valittu nimenomaan täydentämään omaa itseä ja edustamaan niitä asioita, joita itsestä puuttuu ja joita siksi kaipaa.

On yleistä, että ne piirteet, jotka toisessa aluksi viehättävät, rupeavat ajan myötä lähinnä raivostuttamaan – varsinkin vastakohtapariskunnilla.

Onko ainekset tarjolla parisuhdekriisiin?

Vastakohdistakin voi toki muodostua onnellisia pariskuntia, jos kumpikin saa olla oma itsensä ja kohdata puolisonsa kokonaisena. Valitettavan usein pariskunnaksi päätyvät kuitenkin kiltti sopeutuja ja hallitseva päällepäsmäri.

Asiat saattavat sujua jonkin aikaa, mutta hyvin tyypillistä on, että jossakin vaiheessa se, joka on omistautunut vain toiselle, saa tarpeekseen. Tässä vaiheessa hallitseva puoliso menettää kontrollinsa, ja seurauksena on kriisi. Nämä pariskunnat törmäävät helposti myös tilanteisiin, joissa toinen pyrkii ottamaan asioita esille, ja toinen vain vetäytyy oman bunkkeriinsa. Tällaisessa suhteessa kumpikin jää yksin.

Jos vastakohtapariskunnan muodostavat räiskyvä ja rauhallinen luonne, räiskyvä osapuoli saattaa tuntea itsensä ajoittain aivan kahjoksi, kun tilanne menee itsellä niin vahvasti tunteisiin, ja toinen pysyy yhä viilipyttynä. Joskus räiskyvyys kertoo lähinnä huolesta tai jopa paniikista – henkilö mahdollisesti pelkää olevansa suhteessa, jossa hän ei pystykään osoittamaan tai toteuttamaan tunteitaan.

Parin yhteiset kiinnostukset ovat tärkeitä

Vastakohtasuhteisiin liittyy usein ajatus siitä, että ongelmat johtuvat vain toisesta osapuolesta. Yleistä on myös omien, ristiriitoja aiheuttavien tunteiden ja piirteiden tukahduttaminen – kumppani on tärkeä, joten riitaa pyritään välttämään, ettei vain syntyisi minkäänlaista vahinkoa. Vaikka ongelmissahan ollaan jo sillä hetkellä, kun kyseinen ajatus syntyy.

Vastakohtasuhteissa tärkeintä onkin, että vaikka kumppanit ovat keskenään erilaisia ja siksi helposti tukkanuottasilla, kummallakin on tilaa olla juuri sellainen kuin on – ettei tarvitse yrittää olla jotakin, jota toisen on helpompi käsitellä ja ottaa vastaan.

Vaikka suhde, jossa ollaan kuin kaksi marjaa, voi tuntua tylsältä ja ennalta-arvattavalta, ovat edes jonkinlaiset yhtenevät mielenkiinnon kohteet hyvä lähtökohta suhteelle. Oli sitten kyse sulkapallosta, sienestyksestä tai kaupunkilomailusta, jos toinen joutuu väkisin raahaamaan toista mukanaan omiin suosikkipaikkoihinsa tai menemään aina yksin, kyllähän siinä helposti herää ajatus: olisipa minulla kumppani, jonka kanssa voisin jakaa tämän.

vastakohdat täydentää

© ANSSI KERÄNEN

Asiantuntijana psykologi Keijo Markova.

Selätä parisuhdekriisit ja tiedosta haasteet:

1. Kohtaa omat tunteesi

Kun vastakohdat törmäävät ristiriitaan, kumpikin lähtee helposti puolustus- tai hyökkäyslinjalle ja näkee vain toisessa vikaa. Mikä on puolustus- tai hyökkäystunteesi alla oleva todellinen tunne?

2. Kerro miltä tuntuu

Jos kumppanilla on paljon omia kiinnostuksen kohteita ja menoja, sen sijaan, että raivoaisit ”taas sinä lähdet”, kerro miltä sinusta tuntuu, kun jäät yksin: ”Kaipaan seuraasi. Tunnen, että en ole sinulle tärkeä.” Syyttely saa toisen vain puolustuskannalle.

3. Jos toinen tarvitsee sinua, ole läsnä

Jos yhteinen aika on jäänyt vähälle ja toinen kärsii tilanteesta, laita joskus kumppanisi muiden menojesi edelle ja näytä, että hän on sinulle tärkeä.

X