Aurinko vaurioittaa herkkää hipiää – Valitse itsellesi sopiva aurinkosuoja asiantuntijan ohjeiden avulla

Jaa artikkeliTilaa Seura
Valitse oikeanlainen aurinkovoide
© istockphoto
Kysyimme asiantuntijalta, miten löytyy erilaisten auringolta suojaavien tuotteiden joukosta se omalle iholle sopivin.

Auringon haitoista ja niiltä suojautumisesta tiedetään paljon. Samaan aikaan tieto on hämmentävän ristiriitaista. Ihossa muodostuu auringon vaikutuksesta tarvitsemaamme D-vitamiinia, mutta samalla aurinko voi vanhentaa ihoa ja vauhdittaa ihosyöpien syntymistä. Mitä siis tehdä?

”Vaaleaihoisen henkilön D-vitamiinin tankkaukseen riittää jo noin 15 minuuttia, jos aurinkoa saa laajemmalle ihoalueelle”, sanoo estenomi Maria Varon.

Tällaisen auringossa oleilun jälkeen iholle tulisi levittää aurinkovoidetta. Jos voiteessa on fysikaalinen eli mineraalisuoja, sen levityksen jälkeen voi palata heti aurinkoon. Niin sanotun kemiallisen suojan sisältävän aurinkovoiteen on annettava imeytyä ihoon noin puoli tuntia. Vasta sen jälkeen se suojaa kunnolla.

Miksi aurinkosuojaa pitää lisätä parin tunnin välein?

”Kemialliset filtterit pysyvät aktiivisena ihossa vain tietyn ajan ja fysikaaliset filtterit voivat kulua iholta. Mitä vaaleampi iho on, sitä tärkeämpää on lisätä voidetta, jos vaikka käy uimassa”, Varon sanoo.

Hän kysyy, onko edes järkevää oleskella auringossa kahta tuntia pidempään kerralla. Välillä tulisi hakeutua varjoon.

Varon suosittelee mineraalisuojaa lasten lisäksi kaikille, jotka kärsivät rosaceasta, aurinkoihottumasta tai yliherkästä ihosta.

Koska aknelääkkeet herkistävät ihon palamiselle, on hyvä käyttää suurta suojakerrointa ja lisätä aurinkosuojaa usein, vaikka ei olisi suoraan auringossa. Ketoprofeeni taas voi reagoida oktokryleenin kanssa ja lääkkeen kanssa kannattaa käyttää mineraalisuojaa.

aurinkosuojavoiteet

1. Mineraalisuojan sisältävä luomuaurinkovoide sopii herkällekin iholle. Helposti levittyvä uutuus. Esse sunscreen 50 ml 72 €. SK 30.
2. Silmänympärysiholle sävyä ja suojaa puikosta. sunissime protective eye care global anti-aging -voide. 32 €. SK 50. mineraalisuoja.
3. Sävyttävä aurinkovoide suojaa ja kosteuttaa ihoa. Alga maris, 30 ml 22 €. SK 30. luomulaatuinen, sisältää mineraalisuojan. Valmistajat

aurinkosuojavoiteet

4. Veden- ja hikoilunkestävä Avène sport fluid -aurinkovoide ei sisällä koralleille haitallisia ainesosia. Tahraamaton. 100 ml 25 €.
5. Kasvoille ja vartalolle sopii Mádaran hyvin imeytyvä aurinkosuoja. Sun milk 150 ml 30 €. Ekosertifioitu, sisältää mine-raalisuojan. valmistajat

Aurinkotuotteissa on kahdenlaisia UV-filttereitä

Varonin mukaan niin sanotut kemialliset UV-filtterit kuten oktokryleeni ja homosalaatti imeytyvät syvemmälle ihoon ja muuntavat UV-säteilyn lyhyemmiksi aallonpituuksiksi kuten lämmöksi. Fysikaaliset UV-filtterit kuten sinkkioksidi ja titaanioksidi taas jäävät ihon pinnalle, mistä ne heijastavat pois UV-säteitä.

Fysikaalisen suojan sisältävissä aurinkovoiteissa on tapahtunut kehitystä. Joskus aikaisemmin niistä saattoi jäädä iholle valkoinen kalvo. Tähän juttuun valitut fysikaalisen suojan sisältävät tuotteet levittyivät hyvin ja jättivät iholle kosteutetun tunteen. UV-suoja löytyy nykyään monista päivä- ja meikkivoiteistakin. Meikkivoidetta harva silti levittää teelusikallista kuten aurinkovoidetta.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 5/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X