Meditaatio eduskuntaan - auttaisiko mindfulness poliitikkoja parempiin päätöksiin?

Mindfulness voisi kirkastaa poliitikkojenkin ajatuksia, sanoo brittiparlamentin meditaatiotapaamisessa mukana ollut kansanedustaja Lenita Toivakka.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kansanedustaja Lenita Toivakka osallistui Lontoossa poliitikoille suunnattuun mindfulness-tapahtumaan.

Mindfulness voisi kirkastaa poliitikkojenkin ajatuksia, sanoo brittiparlamentin meditaatiotapaamisessa mukana ollut kansanedustaja Lenita Toivakka.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Ollikainen

Mindfulness eli tietoisen läsnäolon ja meditaation harjoittaminen otetaan vakavasti Iso-Britannian parlamentissa. Vuodesta 2013 alkaen 145 brittiparlamentaarikkoa on suorittanut kahdeksanviikkoisen meditaatiokurssin, kertoo The Guardian. Myös Ruotsin valtiopäivillä on oma mindfulness-ohjelma.

Viime viikolla brittiparlamentissa pidettiin tiettävästi maailman ensimmäinen poliitikkojen mindfulness-tapaaminen. Kaksipäiväisessä tapahtumassa puhui muun muassa yhdysvaltalainen professori Jon Kabat-Zinn, joka on 1970-luvulta lähtien pyrkinyt tuomaan tietoisuustaitoja osaksi länsimaista lääketiedettä. Mindfulness pohjautuu buddhalaiseen meditaatioon.

Brittiparlamentin järjestämään tapaamiseen osallistui parlamentaarikkoja muun muassa Ruotsista, Hollannista, Italiasta, Unkarista, Irlannista ja Ranskasta. Suomesta tapaamiseen osallistui kansanedustaja Lenita Toivakka (kok).

Kansanedustaja Lenita Toivakka uskoo, että moni parlamentaarikko saattaisi saada meditaation kautta ajatuksiaan kirkastettua. © KAISA RAUTAHEIMO/OTAVAMEDIA

Millainen kokemus poliitikkojen meditaatiotapahtuma oli?

”Kokemus oli itselleni varsin uusi. Olen rentoutunut joogaamalla mutta mindfulness on uusi juttu. Tilaisuudessa oli paikalla runsaasti parlamentaarikkoja viidestätoista eri maasta, teimme luentojen ohella myös harjoitteita ja keskustelimme omista kokemuksistamme”, Toivakka kertoo.

Mindfulnessin ja politiikan yhdistäminen on mielenkiintoinen ajatus. Mitä hyötyjä näet siinä?

”Poliitikkojen päivät ovat täynnä erilaista nippelitietoa ja kansanedustajina ihmiset odottavat meidän vastaavan monenlaisiin kysymyksiin, mikä on toki ihan oikein. Ilmapiiri on viime vuosina kiristynyt ja etenkin politiikassa on tullut yhä tärkeämmäksi kirkastaa ajatuksia ja malttaa kuunnella myös niitä mielipiteitä, joita ei välttämättä allekirjoita. Näen, että mindfulness antaa eväitä ymmärtää ja jaksaa paremmin kiireisessä ja tietoa tulvillaan olevassa työssä. Esimerkiksi Iso-Britanniassa ja Ruotsissa se on jo levinnyt laajalti poliitikkojen työn avuksi.”

Pitäisikö mindfulnessia tuoda myös Suomen eduskuntaan? Miten arvelet, että kollegat suhtautuisivat?

”Varmasti jotkut hymähtelisivät, mutta myös kiinnostuneita löytyy. Moni saattaisi myös löytää sitä kautta apua väsymykseen tai saada ajatuksiaan kirkastettua. Ehkä sen myötä eduskuntakeskustelukin kehittyisi enemmän toisten mielipiteitä kunnioittavaksi ja osaltaan näyttäisi mallia vihaa ja vastakkainasettelua vähentävän keskustelukulttuurin rakentamisessa.”

 

X