Efektipiilolinssit ovat suosittuja, vaikka niiden käyttötapa voi vahingoittaa silmiä – HUS tutkii piilolinssien yhteyttä silmätulehduksiin

Piilolasien käyttö on suurin syy esimerkiksi sarveiskalvoinfektioihin. Efektipiilolinssit saattaavat olla tavallisia linssejä heikkolaatuisempia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Efektipiilolasit ovat osa monen halloweenjuhlijan asukokonaisuutta. Niiden käyttöön liittyy myös riskejä.

Piilolasien käyttö on suurin syy esimerkiksi sarveiskalvoinfektioihin. Efektipiilolinssit saattaavat olla tavallisia linssejä heikkolaatuisempia.
(Päivitetty: )
Teksti:
Elina Kirssi

Viime vuosina yhä useammat suomalaiset ovat juhlineet näyttävästi halloweenia. Amerikkalaisten juhlapyhä onkin rantautumassa Suomeen. Näyttävien asujen lisäksi myös meikki on osa halloweenpukeutumista.

Myös efektipiilolinssit ovat yleistyneet juhlapyhän yhteydessä: niiden avulla silmät saa näyttämään esimerkiksi kissamaisilta tai kokonaan valkoisilta.

Helsingin yliopistollisen sairaalan silmätautien erikoislääkäri Juho Wedenojan mukaan efektipiilolaseihin liittyy omat riskinsä.

”Lähtökohtaisesti efektipiilolaseja koskevat vähintään samat näkökohdat kuin tavallisia piilolinssejä, joskin efektipiilolinsseihin saattaa toki liittyä suurempia riskejä, mikäli niiden materiaali on tavanomaisia piilolinssejä heikkolaatuisempaa. Meillä ei ole kuitenkaan vielä tästä suoraan tarkempia tietoja”, Juho Wedenoja kertoo.

Jopa 80 prosenttia sarveiskalvontulehduksista johtuu piilolinssien käytöstä

Efektipiilolinssit voivat tavallisten piilolinssien tapaan aiheuttaa silmätulehduksia.

Piilolasien käyttö on suurin syy esimerkiksi sarveiskalvoinfektioihin: Wedenojan mukaan jopa 70–80 prosenttia sarveiskalvotulehduksista johtuu piilolinssien käytöstä.

”Erityisesti piilolinssien pitkäkestoinen käyttö, esimerkiksi piilolinssit silmissä nukkuminen yön yli, altistaa tulehduksille. Ilman muuta silmäsairautta, vammaa tai piilolasia patogeenit eivät pääse infektoimaan tervettä sarveiskalvoa.”

Tutkimus tarkastelee infektioita 10 vuoden ajalta

HUS on käynnistänyt tänä vuonna aiheeseen liittyvän tutkimuksen, jonka tulosten odotetaan valmistuvan ensi vuoden puolella. Tutkimuksessa tarkastellaan kymmenen vuoden ajalta kaikkia mikrobiologisin laboratoriokokein varmistettuja sarveiskalvoinfektioita.

Piilolinssien käyttö on yksi tutkimuksen monista näkökohdista.

”Tutkimus on rekisteritutkimus, joten luonnollisesti olemme muiden kuin laboratorionäytetietojen osalta sen varassa, mitä lääkärit ovat kirjanneet hoidettujen potilaiden sairauskertomuksiin.”

”Pääsääntöisesti tiedot kirjataan kuitenkin kattavasti ja esimerkiksi piilolinssien osalta mainitaan ainakin, onko sellaisia ollut käytössä välittömästi ennen tutkimuksiin johtaneiden oireiden alkamista.”

Lue myös: Huolehdi piilolinssien kanssa silmien terveydestä – Älä tee näitä virheitä!

Pitkäkestoinen piilolinssien käyttö voi aiheuttaa esimerkiksi sarveiskalvoinfektioita. © ISTOCK

Yhteisiä piilolinssejä ei kannata hankkia

Optikko Marina Åkerlund Itäkeskuksen Specsaversilta puolestaan kertoo, että efektilinssien käyttötavoissa voi olla eroa tavallisiin linsseihin verrattuna.

”Moni jakaa juhlissa käytettävät efektipiilolinssit kaverin kanssa. Tätä tulisi kuitenkin välttää, sillä kaikilla meillä on omanlaisemme bakteerikanta, ja taudit voivat levitä jaettujen linssien kautta. Yhteisiä linssejä ei siksi missään nimessä kannata hankkia.”

Efektilinssit täytyy puhdistaa huolellisesti käytön jälkeen, ja halloweenjuhlien jälkeen ne kannattaa heittää pois.

Åkerlundin mukaan moni käyttää piilolinssejä ylipäätään liian pitkään.

”Tavallisesti liian pitkään käytetään niin sanottuja kuukausilinssejä. Kun pakkaus on avattu, linssejä voi käyttää 30 päivää riippumatta siitä, kuinka monena päivänä niitä on pidetty silmissä. Lisäksi bakteerit kasvavat piilolinssikotelossa. Jos linssit jäävät koteloon eikä piilolasinestettä vaihdeta, infektioriski kasvaa.

Lue myös: Voiko piilolinssit päässä sukeltaa? Asiantuntija vastaa

X