Ekologisen kuukupin luotettavuus puntarissa: Voiko kuppia käyttää, jos on runsaat kuukautiset?

Voiko kuppia käyttää, jos on runsaat kuukautiset?
© Marjo Tynkkynen / SKOY
Kuukuppi on ekologinen, turvallinen, edullinen, hygieeninen ja lempeä limakalvoille.

Kuukautiskuppi on viime vuosina nostanut suosiotaan kuukautissuojana. Se on ekologinen, turvallinen, edullinen, hygieeninen ja lempeä limakalvoille.

Kuukautiskupin käyttöohjeita tulee kuitenkin noudattaa.

Kuukautiskuppeja on eri kokoisia, ja eri tuotteiden kohdalla valmistaja esittää ohjeita kuukupin koon valitsemiseksi.

Tyhjentämisen yhteydessä voit seurata hyvin myös vuotosi määrää. Kuukautiskupin käytöstä löytyy netistä myös näppäriä videoklippejä.

Hygienia ja tyhjennysväli

Sekä kuukupin että tamponin käyttöön liittyy erittäin harvinaisena, mutta vaarallisena tilanteena toksinen sokkioireyhtymä. Siinä Stafylococcus aureus -bakteerit alkavat lisääntyä liikaa ja muodostaa myrkyllisiä aineita eli toksiineja.

Oireina voi esiintyä kuumetta, sykkeen nousua ja sekavuutta tai tajuttomuutta nopeaan verenpaineen laskuun liittyen, ihottumaa ja eri elinten toimintahäiriöitä. Sekä tamponien että kuukuppien vaihto- tai tyhjennysväli kannattaa pitää ohjeenmukaisina.

Kuukuppi tulee puhdistaa ohjeiden mukaisesti.

Selvitä runsaiden vuotojen tastasyy

Erittäin runsaiden vuotojen mahdollinen taustasyy tulee selvittää ja tarvittaessa hoitaa.

Jos sellaista ei löydy, yhtenä hoitovaihtoehtona kannattaa muistaa hormonikierukat, jotka vähentävät tehokkaasti kuukautisvuotoa, mutta joiden yhteydessä oma hormonitaso säilyy muuttumattomana ja virtsaan erittyvä hormonimäärä on minimaalinen.

Asiantuntijana Katja Kero, LT Naistentautien ja  synnytysten erikoislääkäri,  seksuaalineuvoja.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 2/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti