Jumittaako laihdutus, kun elimistösi käy säästöliekillä? Syö enemmän!

Jaa artikkeliTilaa Seura
Vapaapäivien tarkoituksena on estää kehoa menemästä tilaan, jossa aineenvaihdunta hidastuu äärimmilleen.
Vapaapäivien tarkoituksena on estää kehoa menemästä tilaan, jossa aineenvaihdunta hidastuu äärimmilleen. © istockphoto
Jos laihdutus tuntuu tuskastuttavan hitaalta, kannattaa syödä vähän enemmän, vinkkaa ravitsemustieteilijä Patrik Borg.

Painonpudotus hidastuu, jos elimistö käy säästöliekillä

Totta.

Säästöliekki on ilmiö, joka syntyy ennemmin tai myöhemmin, jos syö jatkuvasti liian vähän suhteessa omaan kulutukseen. Syödyn kalorimäärän perusteella ihminen voi olettaa laihtuvansa nopeasti, mutta paino saattaakin laskea tuskastuttavan hitaasti.

Usein elimistö menee säästöliekille, jos päivittäinen energiansaanti on vain noin 1 000–1 200 kilokaloria. Silloin ratkaisu painonpudotuksen nopeuttamiseen on syödä hieman enemmän, ei vähemmän.

Laihduttamisesta saa välillä ottaa vapaapäivän

Totta.

Nimenomaan säästöliekki-ilmiön takia yhdestä kahteen kertaa viikossa kannattaa pitää päivä, jolloin ei noudata laihdutusruokavaliota ollenkaan. Silloin voi syödä normaalisti ja nauttia iltapäiväkahvin kanssa vaikka palan kakkua. Vapaapäivien tarkoituksena on estää kehoa menemästä tilaan, jossa aineenvaihdunta hidastuu äärimmilleen.

Vapaapäivä ei kuitenkaan tarkoita, että herkkuja saa ahmia aivan holtittomasti.

Onko elimistösi säästöliekillä, jos paino ei putoa?

Onko elimistösi säästöliekillä, jos paino ei putoa? iStock

Mitä enemmän ylipainoa, sitä helpommin menee säästöliekille

Tarua.

Osittain säästöliekki johtuu siitä, että keho ei halua menettää liikaa lihasmassaa. Reippaasti ylipainoisella ihmisellä on yleensä paljon rasvaa kehossaan. Hänen kehonsa voi antaa pudottaa 10–20 kiloa melko helposti ilman säästöliekkiä, sillä keho tietää painon lähtevän pääosin rasvasta.

Mitä lähempänä ihminen on normaalipainoa, sitä helpommin keho menee säästöliekille, sillä keho pelkää menettävänsä myös lihaksia. Jos laihtumisen tarvetta on vain muutama kilo, kannattaa tehdä kestäviä elämäntapamuutoksia, jostka pudottavat painoa hyvin hitaasti.

Annina Häkkilä aloitti noin 2,5 vuotta sitten laihdutusurakan. Nyt hän on saavuttanut tavoitepainonsa 65 kiloa. © ANNINA HÄKKILÄN KOTIALBUMI

Lue myös: Huikea painonpudotus! 126-kiloinen Annina pudotti 61 kiloa – puolet painostaan: ”Tämä on ollut ehdottomasti elämäni paras ratkaisu”

Lue myös: 30 päivän dieetti tarjoaa startin elämäntaparemontille – Paino putoaa ja olo kevenee, kun syöt terveellisesti mutta suitsit ruokavaliosi

X