Eri marjoilla on omat hyvät ominaisuutensa – Mikä marja on terveellisin?

Jaa kaverilleTilaa Seura
Mikä marja on terveellisin?
Voiko vanhenemista hidastaa esimerkiksi syömällä marjoja?  © Ari Heinonen / Kuvaryhmä / Skoy © Ari Heinonen / Kuvaryhmä / Skoy
Marjojen sisältämät terveelliset aineet vaihtelevat. Kaikissa marjoissa on hieman eri määrä erilaisia polyfenoleja, ja joissakin marjoissa on enemmän C-vitamiinia tai kuitua kuin toisissa.

Nykytietämyksen mukaan marjat ovat vielä fiksumpi valinta kuin hedelmät. Molempi parempi, mutta marjoista saat hyvät terveysvaikutukset tiiviissä paketissa, ympäristöystävällisesti – ja parhaassa tapauksessa ilmaiseksi.

Saat laajimman skaalan terveydelle hyödyllisiä aineita, kun nautit marjoja mahdollisimman monipuolisesti, mieluiten päivittäin.

1. Antioksidanttinen mustikka

Mustikassa on melko vähän C-vitamiinia, mutta erittäin paljon tärkeitä polyfenoleihin kuuluvia antosyaaneja. Polyfenolipitoisuutensa takia marjoilla on parempi antioksidanttiteho kuin useimmilla muilla kasvikunnan tuotteilla.

2. Huipputerveellinen variksenmarja

Variksenmarja eli kaarnikka on toinen poikkeuksellisen hyvä antosyaanien ja muiden antioksidanttien lähde. Aiemmin jopa myrkylliseksi luultu marja on tutkimuksissa todettu huipputerveelliseksi.

3. C-vitamiininen mansikka

Mansikassa puolestaan on enemmän C-vitamiinia ja vähemmän antosyaaneja kuin mustikassa. Mansikassa on sen sijaan sellaisia harvinaisempia polyfenoleja (ellagitanniineja), joita mustikassa ei ole lainkaan.

Asiantuntija: dosentti Riitta Törrönen, Itä-Suomen yliopisto, kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteenyksikkö.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 7/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X